Zapisal izmisljeni | 5.12.2011 - 20:11 - Kategorije: in memorium

Komaj ustanovljena rubrika, na žalost dobiva še eno objavo, spet o nogometašu, nekdanjem brazilskem virtuozu. ki so ga klicali Doctor Socrates.

socrates

Socrates Brasileiro Sampaio de Souza Vieira de Oliveira  (19. februar 1954 – 4. december 2011)

Legendarni nogometaš je v svoji bogati karieri igral za brazilski Botafogo od ‘74 do ‘78, bil na vrhuncu v Corinthiansu iz katerega je ‘84 odšel v Evropo, točneje v italijansko Fiorentino, kjer pa je ostal samo eno leto. Sledil je povratek v domovino, tokrat v Flamengo, katerega je po eni sezoni zamenjal za Santos. Ob koncu kariere je še enkrat, tokrat neuspešno poskusil v Botafogu, za konec pa je še en mesec deloval v angleškem nižjeligašu Garfort Townu, kjer je bil igralec – trener.

Bivši kapetan brazilske nogometne reprezentacije, za katero je nastopal v času od  ‘79 do ‘86 in v tem času zbral 60 nastopov, je za selecao kot pravijo reprezentanci, dosegel 22 zadetkov, kar se mi zdi še pomembneje pa velja, da je ta njegova ekipa igrala celo najboljši nogomet, pa čeprav niso osvojili praktično ničesar, ne svetovnega prvenstva, niti Copa Americo.

Bil je nekakšna nogometna rock zvezda, bil je poseben, karizmatičen in eleganten. Moral je biti tak, saj je kot kapetan vodil ekipo z, baje, največ genijalci na kupu. Dovolj je samo pogledati vse njihove zadetke s Svetovnega prvenstva 1982, kjer je eden boljši od drugega. Doktor Socrates, kot so ga klicali, saj se je izšolal za doktorja medicine, zaradi česar tudi ni nastopil na Svetovnem prvenstvu ‘78, pa je imel nadimek tudi Zlata peta, saj so nepozabne njegove mojstrovine s peto. Fantastično, elegantno, tako naravno kot še nihče pred njim in za njim. Prav eleganca je bila tisto po čemer so si ga najbolj zapomnili, 193 cm visoki hrust, pokončne drže, brez ščitnikov na nogah, s katerima je imel fantastičen udarec, z izgledom revolucionarja Guevare, bil je ikona tistega časa, z avangardnim stilom izvajanja penalov – brez zaleta, iz širokega koraka, praktično neobranljivo, razen na SP ‘86.

Kot vzornike svoje mladosti je navajal Che Guevaro, Fidela Castra in Johna Lennona, še v času kariere skadil po dva zavojčka Marlbora, bil kot žolna, pravijo in prav aklohol naj bi ga tudi zdravstveno načel. Po dijagnosticirani cirozi jeter je zavrnil vrinitev na seznam za transplatacijo jeter, se posvetil znanstveno-fantastičnega romana o Svetovnem prvenstvu 2014 v Braziliji, ki ga na žalost ni uspel dočakati.

Bivši nogometni virtuoz krhkega zdravja, čigar brata, ki je prav tako igral vrhunski nogomet in se ga veliko bolje spomnim; Rai de Souza Vieira de Oliveira,  je umrl v nedeljo zjutraj zaradi okužbe s hrano in za seboj pustil soprogo in kar šest otrok.

  • Share/Bookmark
 

Zapis je bil objavljen 5.12.2011 ob 20:11 in je shranjen pod in memorium. Komentarjem lahko sledite z RSS 2.0 virom. Lahko komentirate, ali pustite trackback s svoje strani.

« || »

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !