Zapisal izmisljeni | 1.11.2011 - 21:52 - Kategorije: Film

Za Noč čarovnic je bil v Kino dvoru spet večer grozljivk, četrti že, če se ne motim in ker je bilo za varstvo poskrbljeno, je tudi pri meni, končno pišel na vrsto film, za katerega sem zvedel prek blogovskih kolegov.

I saw devil

isd

Južno-korejski film z originalnim naslovom Akmareul boattda oz. I saw devil, je zgodba o maščevanju, kjer mlado Joo-yun, katero upodobi simpatična Oh San-ha, na cedilu pusti avto, konkretno guma in v snežni noči, jo v odročni pokrajini, ugrabi in kasneje brutalno umori Kyung-chul, katerega maestralno odigra Choi Min-sik. Eksplicitno prikazano nasilje, bi rekli nekateri, je plus filma, medtem ko je sama zgodba nekoliko za lase privlečena, kot pravimo.

Najprej me je zmotil prikaz iskalne akcija, kjer so se pomešali policaji in novinarji, kot da ne bi v Koreji tako kot povsod drugod obstajali tisti znameniti policijski trakovi za preprečitev dostopa, v nadeljevanju pa na hitro pobrana glava, shranjena v neko škatlo, pa vsi v tek, padec itd. Preveč filmsko zame, se opravičujem.

V nadaljevanju filma spremljamo moža pokojne, Soo-hyuna, ki ga odigra Lee Byung-hun oz. možev maščevalni pohod, kjer me spet zmoti nekaj stvari. Prva, da film preveč na hitro prikaže obračune s potencialnimi morilci, ko pa razpizdeni Soo-hyun pride do pravega oz. do svoje žrtve pa se z njo poigra. Nerazumljivo, ali pa je to korean-style. Razsekaj, obglavi, razreži, naredi nekaj konkretnega, človek, ne pa nekaj udarcev in podobno, da ne razkrijem preveč, saj verjamem da večina še ni gledala filma. Seveda pride do preobrata po zaslugi tega obotavljanja kako naprej in kaj s plenom, rezanje tetive je ena boljših scen, masaker v taksiju tudi, prav tako grobi seks, medtem ko me je sam konec razočaral.

Vem, da je cenjenim filmofilom izdelek zelo všeč, a nekako me ni prepričal, preveč nekih lukenj je bilo zaradi česar sem ostal kar nekako nepotešen in mogoče bo kaj bolje z Oldboyem, ki je naslednji korejski izdelek na seznamu.

 • Share/Bookmark
 

Zapis je bil objavljen 1.11.2011 ob 21:52 in je shranjen pod Film. Komentarjem lahko sledite z RSS 2.0 virom. Lahko komentirate, ali pustite trackback s svoje strani.

« || »

2 komentarjev

 1. 3.11.2011 @ 17:32

  No, jaz imam tudi nekaj težav s korejskimi zgodbami, čeprav me filmografija sama po sebi res privlači. (Strokovnjaka za azijske filme sta bolj kolega PaucStadt in Goodfella.) Sem pa skoraj prepričan, da ti bo Oldboy všeč, ne glede na vse.

  Zapisal filmoljub
 2. 3.11.2011 @ 18:30

  tudi mene pritegnejo, recimo jim drugačni filmi, kar korejski vsekakor so in pri enem izmed vas, iz Blogrole, sem se tudi seznanil s potencialnimi kandidati za oglede.

  Vas kar berem/spremljam, poskušam vsaj približno dohajati z ogledi ….

  Zapisal izmisljeni

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !