Zapisal izmisljeni | 22.08.2011 - 15:06 - Kategorije: 03.Ligue 1

V nekoliko zapostavljeno rubriko, v kateri že nekaj časa odlašam z objavami o elitnih francoskih klubih, se je zrinil Rennes oz. kot se uradno glasi njegovo ime Stade Rennais FC.

rennes

Razlog je seveda obračun s Crveno zvezdo, v sklopu kvalifikacij za Europa League, kjer je bretanski klub, v prvem srečanju na Marakani v Beogradu, po zaostanku z 1-0, izvdel preobrat in dobil z 1-2, s tem pa praktično že odpisal zvezdaše iz evropske sezone.

Klub, ki je bil ustanovljeni leta 1901 je eden najbolj konstantnih francoskih prvoligašev, saj je v francoskem najvišjem razredu že od daljne sezone 1932/33, vendar pa v vsem tem času še nidkar ni postal prvak. Največja uspeha kluba tako ostajata osvojena pokalna tekmovanja, 1965 in 1971, medtem ko so priznani tudi zaradi odličnega dela z mladimi nogometaši, ki pa na njihovo žalost, v večini postanejo slavni in uspešni v večjih, beri bogatejših sredinah. Sylvain Wiltord, Yoann Gourcuff, Jimmy Briand, Moussa Sow in ostali so takšen primer, na njihovi poti pa bodo kmalu tudi nekateri iz današnje/aktualne ekipe, predvsem že francoski reprezentant Yann M’Villa, ki je želja mnogih in pa 21-letni Yacine Brahimi.

In če sem že pri igralcih, bi kar naštel vse, ki trenutno branijo barve enega najbolj znanih bretanskih nogometnih klubov, torej;

golmani:  Benoit Costil, 19-letnik gvinejskega porekla Abdoulaye Diallo in senegalec s francoskim državljanstvom Cheick N’Diaye

branilci: kapetan, senegalec s francoskim državljanstvom Kader Mangane, Chris Mavinga s kongovskim poreklom, Jean-Armel Kana-Biyik s kamerunskim poreklom, Kevin Theophile-Catherine z guadalupskim poreklom, nigerijec Onyekachi Opam, maročan s francoskim državljanstvom Yassine Yebour, domači Romain Danze, 18-letni senegalec Pape Malick Kandji in ganec John Boye 

zvezna vrsta: francoski reprezentant s kongovskim poreklom Yann M’Villa, izkušeni Stephane Dalmat, Julien Feret, Yacine Brahimi z alžirskim poreklom, Tonga Hamed Doumbia s poreklom iz Slonokoščene obale, norvežan z ganskim poreklom Alexander Tettey, senegalec Georges Mandjeck, 18-letni ganec Kamal Issah ter domača Vincent Pajot in Quentin Rouger

napadalci: kolumbijec Victor Montano, reprezentant Burkine Faso Jonathan Pitroipa, togovski reprezentant Razak Boukari, mlada francoska reprezentanta Jires Kemba-Ekoko s kongovskim poreklom in Abdoul Camara z gvinejskim poreklom ter nizozemec John Verhoek,

Pred letošnjo sezono so se okrepili na golmanski poziciji, kjer je številko 1, po prihodu iz Sedana dobil Benoit Costil, pa čeprav vsi poudarjajo, da je Abdoulaye Diallo velika perspektiva, imajo izkušnje očitno neko težo. Kot tretji golman bo na svojo priložnost čakal s posoje vrnjeni senegalec Cheick N’Diaye. Kar se ostalih nakupov tiče, je največji ulov reprezentant Burkine Faso Jonathan Pitroipa, ki je po 3,5 milijona eurov vrednem prestopu iz nemškega Hamburga, v prvih šestih uradnih srečanjih dosegel že štiri zadetke, tudi tistega izenačujočega za 1-1, proti Crveni zvezdi, medtem ko je za drugega, ki ga je dosegel kolumbijec Montano asistiral. Z zelo verjetnim vstopom v Europa league 2011/12, bo njegov transfer že v zelo kratkem času finančno pokrit. Iz Nancya je za 4 milijone eurov pripeljan zvezni igralec Julien Feret, iz rezervnega moštva Liverpoola za milijonček 20-letni Chris Mavinga, iz lastnega rezervnega pogona pa Quentin Rouger in Pape Malick Kanji, medtem ko je s posoje, iz Boulogna vnjen še Vincent Pajot.

Na drugi strani so klub zapustili izkušeni golman Johann Carrasso, ki je odšel na posojo v Monaco, drugi golman Nicolas Douchez je brez odškodnine pretopil v Paris Saint Germain, Sylvain Marveaux prav tako brez odškodnine v angleški Newcastle, Jerome Leroy tudi brez odškodnine v Evian, Bira Dembele v Sedan itd, edini iztržek pa so dobili od Fabien Lemoina, ki je za 1,5 milijona eurov odšel v Saint Etienne in od Samuela Soupreyena, ki je za isti znesek, torej 1,5 milijona prestopil v Dijon.

Po učinkoviti predstavi proti Crveni zvezdi, so v francoskem prvenstvu učinku treh zmag in enega remija dodali še prvi letošnji poraz, kar s 4-0 pa jih je odpravil Montpellier, pri katerem nastopa tudi izkušeni Nenad Džodić, ki je pred tekmo na Marakani opozarjal na njihove hitre nasprotne napade, a Crvena zvezda se po vodstvu v 17. minuti, golu Caduja iz penala, ni znala brzdati in izkušena, predvsem pa fizično močnejša ekipa jim je zadala težek udarec.
Rennes ima čvrsto obrambno linijo, ki je bila v prejšni sezoni celo najuspešnejša v francoski ligi, zaradi česar gojijo nekoliko defanzivnejši nogometni slog in njihovi vodilni so insistirali na ofenzivnejšem igralnem pristopu. V tej smeri so tudi krepili moštvo, ki naj bi v tej sezoni napredovalo še na tem/napadalnem področju, do tekme z zvezdaši pa so na štirih tekmah dosegli kar 13 zadetkov. Osnova obrambne linije, pred golmansko okrepitvijo Costilom, so igralci, ki so jih že v prejšni sezoni nosili do uspehov; Romen Danze, Kevin Theophile-Catherine, Kader Mangane in Jean-Armel Kana-Biyik, ki pa naj jim te novitete oz. ofanzivnejši pristop ne bi preveč odgovrajal in poraz s 4-0 proti Montpellierju je že prvo opozorilo. Njihova taktika še vedno počiva kot pravimo na sposobnostih francoskega reprezentanta Yanna M’Ville, ki je dober v obeh smereh, torej v kreaciji in destrukciji. Poleg njega naj bi bil glavni kreator željene igre, Julien Feret, medtem ko naj bi za realizacijo skrbeli kar trije napadalci zelo ofanzivno zamišljenega sistema trenerja Frederica Antonettija. Že nahvaljeni Jonathan Pitroipa kot glavni napadalec in Razak Boukari ter Victor Montano kot bočna napadalca, s tem da je tudi mladi Brahimi dobil veliko ofenzivnejšo vlogo.
V nadaljevanju sezone bomo torej lahko videli kaj jim prinašajo novitete oz. želja po večji atraktivnosti, zenkrat se še držijo starih navad, učinkovitost je sicer porastla, vendar je za pričakovati tudi več visokih porazov, pri čemer upam da bo naslednji takšen že v četrtek, 25.8.2011, ko na domačem stadionu s polnim imenom Stade de la route de Lorient, v povratnem srečanju kvalifikacij za Europa legaue igrajo s Crveno zvezdo.

Da se mi ne bi kdo smejal, je tu še statističen podatek, ki pravi da Rennes v prejšni sezoni ni dosegel zmage na domačem igrišču od 26.2.2011, ko je z 2-0 premagal slabi Lens, črna serija pa še vedno traja saj tudi v tej še nimajo domače zmage, ne v kvalifikacijah za Europa league, ne v domačem prvenstvu, saj so s Paris Saint Germainom odigrali 1-1.

Nema predaje ……

 • Share/Bookmark
 

Zapis je bil objavljen 22.08.2011 ob 15:06 in je shranjen pod 03.Ligue 1. Komentarjem lahko sledite z RSS 2.0 virom. Lahko komentirate, ali pustite trackback s svoje strani.

« || »

4 komentarjev

 1. 24.08.2011 @ 14:12

  Avtor bloga pozdravljen,

  Tvoj blog se nam zdi zelo zanimiv in menimo, da bi ga na slovenskem blogerskem časopisu Drugi svet lahko bolj izpostavili. Če bi te zanimalo tesneje sodelovati z DS, se nam prosim oglasi na mail.

  Rok Čakš, Drugi svet

  Zapisal Drugi svet
 2. 24.08.2011 @ 16:40

  odprt za predloge, čakam ponudbo …..

  Zapisal izmisljeni
 3. 24.08.2011 @ 22:39

  Potrebujemo mail naslov

  Zapisal Drugi svet
 4. 25.08.2011 @ 00:55
  Zapisal izmisljeni

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !