Zapisal izmisljeni | 13.07.2011 - 00:28 - Kategorije: 2011 - Copa America

V drugem obračunu skupine A nas je čakal obračun Argentine in Kostarike, kar bi ga pred prvenstvom zlahka opredelili kot manj pomembno srečanje, vendar so si gauči, kot kličejo argentince, zakomplicirali situacijo z dvema remijema, za napredovanje v naslednjo fazo tekmovanja pa so nujno potrebovali zmago. Na drugi strani je v pomlajeno reprezentanco Kostarike v naslednjo fazo zagotovo peljal že neodločen remi, nekaj kombinacij za tisto tisto tretje mesto pa je bilo tudi ob morebitnem/pričakovanem porazu.

logo

Že večer prej je Kolumbija potrdila prvo mesto v skupini in se že uvrstila v naslednjo fazo tekmovanja, kjer so po končanih dveh krogih že Venezuela, Čile in Peru.V preostalih petih tekmah se torej iščejo še štirje udeleženci, in pred zanimivo končnico bi se lahko zgodilo tudi, da bi izpadli trije največji favoriti. Argentina, Brazilija in Urugvaj.

Prvi so bili na vrsti argentinci, ki so v izogib sramoti morali premagati Kostariko, in njihov prvi finale je plenil pozornost novinarjev, ki so predtem že razpeli prvega zvezdnika moštva Lionela Messija. Genijalec iz Barcelone je prevarant v Argentini, je stavek ki sem si ga najbolj zapomnil, podobno pa so menili tudi navijači Albicelestea, kot ljubkovalno imenjejo argentinsko reprezentanco, za katero pa po prvih dveh kolih ni bilo preveč ljubkovalnih besed. Kot da pa to ni dovolj, argentinski mediji poročajo o razdoru v ekipi, kjer naj bi se močno sprla Messi in Burdisso, Zanetti je priznal svoje prepirke in slovenski ljubitelji najpopularnejše igre na svetu, se dobro spomnijo do kam takšne stvari lahko pripeljejo, saj zdaj že antologijski spor Zahovića in Katanca, ne bo nikoli zares pozabljen.

Mali genialec Messi igra za moj okus, na tem prvenstvu, vse slabše, strinjam pa se z Maradono, ki je povedal, da mu soigralci ne pomagajo preveč oz. ne kreirajo pravzaprav ničesar, kar bi Messi lahko izkoristil. Krivdo za to prelagam na njihovega trmastega selektorja, ki noče priznati določenih napak in argentinska reprezentanca sploh ni podobna ekipi, temveč skupku posameznikov, ki jih zanimata le lastna slava in bogati transferji, dve stvari ki sta se v nogometnu razrasli prek vsek meja. Ne strinjam pa se z Maradono v tistem delu, ko pravi, da samo idioti lahko kritizirajo Messija in da je bilo tudi z njim, beri Maradono, podobno pred Svetovnim prvenstvom ‘86 in kaže, da Maradona doživlja Messija preveč osebno oz. se preveč poistoveta z njim, kar je bil tudi eden od razlogov za njihov skupni neuspeh na zadnjem svetovnem prvenstvu, torej 2010.

Tokrat so imeli priložnost ta neuspeh še nadgraditi z izpadom že po prvi fazi tekmovanja, kar se jim ni pripetilo že od daljnega ‘83, zaradi česar je argentinski selektor Sergio Batista le popustil in svojo standradno enajsterico kar dobro premešal. Najprej je odstopil od igralnega modela 4-3-3 in ga transformiral v 4-2-3-1, pri čemer so iz ekipe izpadli Lavezzi, Tevez, Banega in Cambiasso, v ekipo pa vskočili madrižani Aguero, Higuain, Di Maria in Gago, najpomembneje pa, Messija je potegnil z mesta klasičnega napadalca, kjer je bil v prejšnih dveh srečanjih povsem odrezan od ostalih.

Na drugi strani je argentinec na selektorski klopi Kostarike, Ricardo La Volpe, s pomlajeno reprezentanco storil že več kot je večina pričakovala, malenkost pa jih še vedno deli do četrtfinala. V preteklosti je že znal zagreniti življenje svojim sonarodnjakom, saj jih je pred sedmimi leti, 10.7.2004, z reprezentanco Mehike, premagal na Copi v Peruju, dve leti kasneje oz. na SP 2006 pa so argentinci zmagali šele v podaljških, kakor tudi na zadnjem prvenstvu 2010, v Južni Afriki.

A pustimo La Volpeja, beri mehičane nekoliko ob strani, še čestitam jim za osvojeno prvenstvo U17, pa preskočimo na argentinskega selektorja Batisto, ki je z večino zdajšnih reprezentantov že osvojil Olimpijske igre 2008 oz. olimpijski nogometni turnir, čemur sem že posvetil prostor-in-čas TUKAJ. Zanimivo je, da ta posodobljena argentinska ekipa za obračun s Kostrariko, nekakšna kopija tiste iz 2008, preveri TUKAJ,  z Gagom in Mascheranom na položaju zadnjih veznih, Di Mario, Aguerom in Messijem pa v zvezi vrsti in krilnih položajih.

Tale Batista pa je trmast, po njegovem niso s tem spremenili načina igre, temveč samo zamenjali določene igralce, ki so imeli premalo energije itd. Ne, Batista je v obupu spremenil vse kar si je zamislil pred tekmovanjem in v tretje je šlo tudi njemu rado, saj je argentinska reprezentanca končno zaigrala v skladu s pričakovanji, Messi pa je po koncu srečanja izbran za najboljšega na igrišču.

Konec dober, vse dobro, zaenkrat.

V prvem polčasu se je slutilo/videlo, da so argentinci nervozni, igra kar ni stekla, čeprav so dominirali in imeli nekaj lepih priložnosti za vodstvo, a zmanjkalo je malo preciznosti in sreče. V pravem trenutku oz. v zadnji minuti prvega polčasa pa je, po strelu Gaga in obrambi kostariškega golmana, odbito žogo v mrežo pospravil Maradonin zet, Sergio Aguero, o katerem pa tast veliko manj filozofira kot o Messiju. Občutno pomirjena domača publika, je v drugem polčasu lahko videla tisto pravo Argentino, ki jo je pričakovala že od uvodne minute turnirja, a da se ne bi ponavljal, bi zapisal samo priimek krivca; Batista. Zelo osrednji reprezentanci Kostarike, ki je že zdavnaj presegla vsa pričakovanja, je ob prejetem golu postalo jasno, da je srečanje izgubljeno, vprašanje je bilo le za koliko golov oz. koliko jih bodo do konca še prejeli. Že v 53. minuti je še enkrat zadel Aguero, tokrat po podaji Messija, v precej podobni akciji, v 64. minuti, pa je po še eni lepi asistenci Messija, zadel Di Maria in argentinci so vodili že s 3-0, njihova nogometna predstava pa je bila za sladokusce, kot znamo reči. Popolna dominanca, ki jo je nekoliko zasenčila slabša realizacija, ne glede na visokih 3-0, saj je Higuain zastreljal kar precej lepih priložnosti, tudi dvakratni strelec Aguero bi lahko svoj učinek še zvišal, Burdisso je z glavo zadel prečko, Lavezzi vratnico itd. Šopek najlepših in vse tri gole si lahko ogledate TUKAJ.

A kot sem že zapisal, konec dober, vse dobro, argentinska reperezentanca je s to zmago rešila prvenstvo, verjetno tudi vsaj zaenkrat preprečila izgrede, kot so bili ob izpadu slovitega River plata v drugo ligo. No, pa če sem že omenjal Maradono zgoraj, na večer velike zmage je pobral nekoliko slave z nesrečo, v kateri je bil udeležen z avtomobilom, a ni bilo nič hujšega, bolečina v kolenu, pregled v bolnišnici, polnilo za časopise, argentinski/maradonin standard.

Argentina se je torej, šele v zadnjem krogu prebila do drugega mesta v skupini A in bo v četvrtfinalu prvenstva igrala proti drugi ekipi skupine C, kjer se bo v roku nekaj ur več vedelo. Čile, Peru ali Urugvaj, medtem ko Mehika lahko še upa na tretje mesto, saj dva od treh peljeta v naslednjo fazo in Kostarika upa, da je s svojim tretjim mestom v skupini A, zbrala dovolj točk za napredovanje, čeprav močno dvomim.

Ne glede na to so odigrali dober turnir, presegli vsa pričakovanja in nam pokazali, da imajo kar nekaj dobrih/zanimivih mladeničev za obetavne nogometne kariere, tu mislim predvsem na Joela Campbella, najboljšega strelca letošnjega U21 CONCACAF prvenstva.

  • Share/Bookmark
 

Zapis je bil objavljen 13.07.2011 ob 00:28 in je shranjen pod 2011 - Copa America. Komentarjem lahko sledite z RSS 2.0 virom. Lahko komentirate, ali pustite trackback s svoje strani.

« || »

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !