Zapisal izmisljeni | 6.07.2011 - 02:43 - Kategorije: 2011 - Copa America

Kot sem že zapisal v prejšnji objavi, me tale 43. Copa America že rahlo nervira, saj sem pričakoval bolj romantičen nogomet, kot mu radi rečejo, tisti latinski, s polno preigravanj in domiselnosti, s spektakularnimi potezami in predvsem spektakularnimi goli, a je vse to izostalo. V štirih do sedaj odigranih tekmah smo lahko videli samo tri zadetke, ob uvodnem kiksu domače Argentine z Bolivijo, in favorizirane Brazilije z ubogo Venezuelo, pa bolj slab celo mizeren nogomet, nekakšne neatraktivne taktične dvoboje, predvsem pa nemoč nogometnih velikanov. V obračunih skupine C sem upal na boljše.

 

copa

Urugvaj – Peru 1-1

Za reprezentanco Urugvaja sem v eni od objav že omenil, da imajo poleg Argentine, največ, 14 lovorik Copa Americe, kar pomeni, da bi jih lahko postavili ob bok, slovitejšim gaučom, kot pravijo argentincem, ki je danes še vedno ena od nogometnih velesil, navkljub suši zadnjih letih oz. desetletjih. Tudi dvakratni svetovni prvaki urugvajci oz. njihova nogometna reprezentanca, ki sem jo nekoliko podrobneje predstavil pred svetovnim prvenstvom se vbada s podobnimi, celo resnejšimi težavami, saj je od teh svetovnih naslovov minilo že lepo število let, zadnje Cope pa so osvojili ‘83, ‘87 in ‘95.

Do tega obračuna je urugvajska nacionalna selekcija zabeležila tudi največ nastopov na prvenstvu, 184, in bila kar devetkrat domačin prvenstva, na že omenjenem zadnjem svetovnem prvenstvu pa so bili najbolje uvrščena južnoameriška ekipa, v kolikor je kdo že pozabil.

Njihova udarna moč oz. sila ostaja odlično zbalansirana ekipa z izjemnimi napdalci in če sem že v prejšnih objavah pozabil omeniti, so po mojem mnenju v ozkem krogu favoritov. Samo predstavljajte si njihove ofenzivne zmogljivosti s trojcem Cavani – Suarez – Forlan, ne glede na nekoliko slabšo sezono Forlana in iskanje Suareza v novem okolju, Liverpoolu. Tudi obrambna vrsta izgleda kar dobro, golman Muslera izrasta v enega najboljših čuvajev, čvrsti kapetan Diego Lugano je preverjena klasa, Caceres je sprobal že kar nekaj izvrstnih evropskih prvoligašev, Pereira je iz Benfice, Victorino pa je tudi dober. Vendar se zdi, da Urugvaj nima fantasiste kot rečejo italijani, desetke bi rekli pri nas, igralca ki bi povezal vse skupaj in to ekipo postavil v elitni krog reprezentac. Gargano in Arevalo-Rios sta bolj garaška igralca, ki sta izvrstna v destrukciji igre, precej manj pa v sami gradnji, medtem ko mladi Lodeiro še ni dokazana kvaliteta, kar potrjuje tudi nastopanje v nizozemskem Ajaxu, ki je znan po ustvarjanju/brušenju talentov z vseh koncev sveta, Diego Perez pa tudi ne spada med top-igralce. Še dobro da napadalni trojec lahko kompezira del tega, a v kolikor bi se razigral npr. Lodeiro, bi znali iti tja do vrha.

Vendar pa to prvenstvo še naprej preseneča, saj je toliko hvaljeni in dejansko močnejši Urugvaj, samo remiziral z oslabljeno reprezentanco Peruja, ki je po poškodbah Farana in Pizarra, ostal še brez 21-letnega branilca Zambrana, na njihovo srečo pa se je še pravočasno opomogel Paolo Guererro iz nemškega Hamburger SV.

In prav slednji je reprezentanco, ki bo lahko vesela z uvrstitvijo v naslednji krog, povedel v vodstvo z 0-1, potem ko so urugvajci nanizali nekaj obetavnih akcij, se je zabliskala hitra akcija perujcev. Michael Guevara je v 23. minuti, izpred svojega kazenskega prostora, podal dolgo žogo na nasprotnikovo stran, kjer je spreti Guererro zdrvel mimo preveč statičnih/osamljenih Lugana in Victorina, preigral golmana kot ga je dan prej hotel ekvadorec in za razliko od tega uspel oz. zadel za vodstvo z 0-1. Urugvajci so še bolj  pritisnili in zvrstilo se je nekaj lepih akcij, v zadnjih trenutkih prvega polčasa pa so le uspeli zadeti oz. izenačiti, po lepi ekipni akciji in podaji v kazenski prostor pa je zadel spretni Luis Suarez in polčas se je končal z 1-1. V nadaljevanju oz. v drugem polčasu sta imeli obe reprezentanci svoje priložnosti za vodstvo, vendar do spremembe izida venderle ni prišlo, čeprav sta bila tista peruanska poskusa zelo nevarna, medtem ko je bil za urugvajce, najbližje zadetku Diego Forlan, a pozna se mu pad forme in natančnosti. Vse omembe vredne priložnosti in oba gola si lahko ogledate TUKAJ.

Čile – Mehika 2-1

Čile je poleg Ekvadorja in Venezuele ena od treh ekip, ki ni še nikdar osvojila Copa Americe in nekateri verjamejo, da je prišel njihov čas, saj imajo tokrat zelo kvalitetno reprezentanco. Ta se je v dobri luči, kot rečemo, predstavila že na lanskem svetovnem prvenstvu, tokrat pa so še nekoliko izkušenejši, čeprav tudi pomlajeni, in v ne toliko močni konkurenci bi njihova agilna, mlada, tehnično-izvrstno podkovana ekipa, lahko šla po toliko željeni/pričakovani prvi naslov. Zaenkrat so upravičili moja pričakovanja, saj so to uvodno srečanje proti pomlajeni Mehiki odigrali precej atraktivno, vsaj dopadljivo, za spektakularnost pa je še čas. Na desni je udinesejev dvojec Isla-Sanchez, na levi izkušenejši Beausejour, Suazo, na sredini sportingov Fernandez za njim pa meni izjemno všečni Vidal iz nemškega Bayer Leverkusena in odkritje španske La lige, Gary Medel iz Seville, kjer je igral kot posojeni igralec argentinske Boce Juniors. V kolikor so ti našteti vsi razpoloženi oz. v svoji običajni formi, verjamem, da je ni reprezentance na tem turnirju, ki bi jih lahko zaustavila, vendar pa, na žalost, njihova zadnja linija ne vliva preveč zaupanja. Eden od razlogov za to je tudi staromodna postavitev 3-4-3 oz. igra s tremi klasičnimi branilci, tokrat Jara – Ponce – Contreras, ki po pravici povedano niso neka svetovna top-klasa, poleg tega pa se igra s tremi branilci ne bazira na offside zamkah, temveč prevzemanju in dvojec Vidal – Medel bo moral tu veliko pomagati/prevzemati, kar pomeni nekoliko manj moči za ofenzivo. Dejansko gre za zelo težaven igralni sistem, kjer je potrebno veliko gibanja, sodelovanja vseh igralcev, pri čemer pa je težko nadzorovati to formacijo in seveda je tekaško zelo zahteven.

Alexis Sanchez ostaja ena od največjih zgodb tega poletja, saj se ga omenja kot okrepitev nekaterih najeminentnejših in najbogatejših klubov, bojda pa naj bi šel/bil prodan v Barcelono, kar je že po sebi dovolj zgovoren podatek za kakšnega igralca gre. Vidal ni toliko razvpit, a tudi zanj se borijo nekateri elitni klubi, predvsem Bayern in v kolikor dodamo še vse naštete posameznike pridemo do, še vedno mlade in precej neizkušene ekipe, ki zna biti precej nestabilna, saj njeni igralci še niso vajeni osvajanja lovorik oz. konstantnega pritiska, pri čemer se lahko pojavljajo določene težave oz. napake.

Ena takšnih se je zgodila v srečanju proti Mehiki, trenutek nezbranosti in mehičani so povedli, potem ko so čilenci končno demonstrirali nekaj od tega latinskega razkošja. Prvi je zapretil Sanchez, že v 4. minuti, pa Fernandez iz postega strela, Humberto Suazo dvakrat, v 40. minuti pa je po predložku z desne in slabem čileanskem izbijanju, z elegantnim strelom z glavo zadel 19-letni Nestor Araujo. Z njegovim prvencem v mehiški reprezentanci, v kateri je zbral 3 nastope, so mehičani povedli z 0-1 in obetalo se je še eno presenečenje Cope, vendar so čileanci še bolj navalili. V 59. minuti srečanja je Esteban Paredes vstopil v igro namesto  Beausejoura in osem minut kasneje oz. v 67. minuti, je po akciji iz kota in podaji/strelu Contrerasa zadel za izenačenje na 1-1, le šest minut kasneje, v 73. pa je po še enem udarcu iz kota, s strelom z glavo zadel Arturo Vidal in popolni preobrat je bil tu, ogledate pa si ga lahko TUKAJ.

S to zmago je Čile, začasno zasedel vrh lestvice skupine C, medtem ko je pomlajena reprezentanca Mehike pristala na zadnjem mestu, vendar po osvojitvi svojega prvenstva, konkretno CONCACA Golden cupa, so prišli na to tekmovanje s pomlajeno reprezentanco, ki naj bi jo pripravili za naslednja leta/tekmovanja. Ob tem so tik pred tem prvenstvom, zaradi preveč razuzdanega nočnega življenja iz ekipe izključili šest nogometašev in vpoklicali novince, skupaj jih imajo tu, v Argentini kar 10 in mehiška ekipa je ne glede na ime in sloves, veliki outsider, zaradi česar je treba spoštovati tudi tale častni poraz.

  • Share/Bookmark
 

Zapis je bil objavljen 6.07.2011 ob 02:43 in je shranjen pod 2011 - Copa America. Komentarjem lahko sledite z RSS 2.0 virom. Lahko komentirate, ali pustite trackback s svoje strani.

« || »

2 komentarjev

  1. 10.07.2011 @ 00:40

    [...] tretji dan, skupina C [...]

  2. 23.07.2011 @ 00:09

    [...] na vse, je bil Urugvaj vseeno favorit tega obračuna, pa čeprav sta ekipi v medsebojnem obračunu, v prvem kolu skupine C, remizirali in povsem zasluženo so urugvajci s tokratno zmago, z 0-2, prekinili niz presenečenj [...]

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !