Zapisal izmisljeni | 2.07.2011 - 13:08 - Kategorije: 2011 - Copa America

Že uvodno srečanje prvenstva med Argentino in Bolivijo, je prinesla presenečenje, saj favorizirana/domača reprezentanca ni uspela premagati bolivijske, po večini, ene najslabših reprezentanc turnirja.

copa

Domača reprezentanca je osvojila rekordnih 14 južnoameriških prvenstev, bila največkrat, devetkrat, domačin prvenstva  in ima še vedno največ zmag na teh, 111, hkrati pa ima še najuspešnejšega selektorja v zgodovini tekmovanja, Gullermo Stabileja, ki je bil kar šestkrat prvak prvenstva (1941,1945,1946,1947,1955 in 1957). Argentinci so ‘42. zabeležili najvišjo zmago, kar 12-0 nad Ekvadorjem, največ golov na posamični tekmi, kar 5, pa sta med drugimi zabila tudi argentinca Juan Marvezzi (Argentina-Ekvador 6:1, 1941) in Jose Manuel Moreno (Argentina-Ekvador 12:0, 1942), medtem ko je najboljši strelec prvenstev Copa Americe, prav tako argentinec, Norberto Mendez s 17. goli.

Na drugi strani uspešne, domače reprezentance pa je stala Bolivija, ki je svoj edini uspeh v tem tekmovanju doživela ‘63. leta kasneje oz. 1997 pa kot prirediteljica prvenstva izgubila v finalu z Brazilijo. In s takšnim, precej neuglednim slovesom je čvrsta bolivijska reprezentanca, v prvem polčasu povsem limitirala favoriziranega nasprotnika, nato pa celo povedla, ko je v 48. minuti srečanja, po udarcu iz kota, atraktivno/s peto zadel 25-letni Edvaldo Harmoza, potem ko je veliko neumnost na golovi črti storil domači igralec Banega. Seveda je Argentina po prejetem golu zaigrala odločneje, vendar je šele v 76. minuti uspela izenačiti, potem ko sta oba rezervista izpeljala izvrstno akcijo, Di Maria je po prejemu dolge diagonalne podaje v nasprotnikovem kazenskem prostoru s prsmi podal do Sergia Aguera, ta pa na prvo, z izjemnim volejem zadel za izenačenje in delno pomiritev vročekrvnih domačih navijačev. Vendar do končne odrešitve oz. gola za zmago ni prišlo in uvodno srečanje lahko vpišemo med presenečenja prvenstva, Aguerov gol pa med enega od najresnejših kandidatov za gol prvenstva, ki ga znajo pogosto odlikovati lepi/atraktivni zadetki.

Še povezava do odlomkov s tekme.

Bolivija je z zgoščenim razporedom v zvezni vrsti močno omejila in ukrotila argentince in njihov ofenzivni sistem 4-3-3, zaradi česar ti niso prav dobro prenesli tega rezultata, kar pove tudi Messijeva izjava, da so jih bolivijci presenetili z usranim golom, vendar so se potrdili moji dvomi, da argentinci v zvezni vrsti nimajo tiste potrebne kvalitete, konkretno kreativnosti in lucidnosti, ki bi lahko z raznovrstnostjo vzpostavila dominanco, saj so Banega, Mascherano in Cambiasso predvsem garači, ki bodo težko z uporabnimi žogami hranili svoje izvrstne napadalce. Ob vsem skupaj pa preseneča neuporaba Pastoreja, ki ima željene lastnosti, a očitno nima selektorjeve naklonjenosti, ki je je po zaostanku v igro poslal samo Di Mario in Aguera, ki sta zamenjala Cambiassa in Lavezzija. In če že kritiziram, bi omenil še verjetno najšibkejši člen argentinske ekipe, to je pozicija levega beka oz. levega bočnega, kjer je tokrat igral mladi, 21-letni Marcos Rojo iz ruskega Spartaka, ki pa je načeloma štoper oz. branilec. Menim, da argentinski luksuz v ofenzivnem delu, kjer si lahko privoščijo, da imajo na klopi za rezerve Di Mario, Aguera, Higuaina in Diega Milita ne pomeni preveč, če so ostale linije, kot so bile v uvodu oz. če ostane selektor Batista pri svojem, da palermov Javier Pastore ne bo dobival preveč priložnosti. Ob močnejših nasprotnikih se jim lahko pripeti ponovitev debakla z zadnjega svetovnega prvenstva, ko jih je Nemčija zmlela, ne glede na Messija in ostale znalce.

Čestitke bolivijskem selektorju Gustavu Quinteresu in njegovi ekipi, ki sem jo v tem tekstu povsem zanemaril, a kaj več o njih v naslednjih objavah, obenem pa čestitka tudi srbskemu tenisaču Novaku Djokoviću za preboj v finale prestižnega Wimbledona in predvsem za Število 1 na lestvici tenisačev, ki je sedaj že njegova oz. bo to uradno po zaključku turnirja.

  • Share/Bookmark
 

Zapis je bil objavljen 2.07.2011 ob 13:08 in je shranjen pod 2011 - Copa America. Komentarjem lahko sledite z RSS 2.0 virom. Lahko komentirate, ali pustite trackback s svoje strani.

« || »

1 komentar

  1. 8.07.2011 @ 09:10

    [...] sem le prispel do argentincev, ki so v uvodnem srečanju uspeli doseči zadetek, a samo za izenačenje na 1-1, kar je ostal tudi končni izid in bolivijci so [...]

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !