Zapisal izmisljeni | 17.06.2011 - 13:45 - Kategorije: Film

Še en slovenski film, pa čeprav ni v njem vse slovensko, npr. režiser, glavni igralec, kopica stranskih igralcev, deloma jezik filma, a da ne dlakocepimo, malo je kajmaka sa juga, malo je slovenske marmelade.

kim

Film iz leta 2003, je režiral priznani Branko Đurić, zvani Đuro, ki sem ga imel priložnost spoznati, se z njim celo nekaj časa družiti oz. biti njegov znanec, vendar se je vez nekako prekinila, a ne glede na to, je pri meni zapisan kot eden največjih.

Še predno je postal slovenac, je navduševal v legendarni seriji Top lista nadrealista, pa filmih Dom za vešanje in Kuduz, kasneje pa z Oskarjem nagranjenem No man’s land, pa Mali svet itd in nikoli ne bom pozabil, ko sem ga prvič, zmedenega in raztresenega videl v Ljubljani, če se ne motim, tik zatem ko je pribežal iz vojne Bosne, prijatelj pa kar ni mogel verjeti, da sem tako navdušen ob tam nekem bosanskem igralcu, kot sem bil leta kasneje ob pijači z Zravkom Čolićem, ki ga omenjajo v tem filmu.

Hkrati je režiser Đurić tudi glavni igralec filma, kjer upodobi bosanca Boža, polnega vseh možnih sterotipov kot so lenoba, naivnost, odvisnost od nogometa, neredno umivanje in še bi lahko našteval, na drugi strani pa je njegova Špela, prav tako polna sterotipov o poštenemu slovenskemu dekletu, ki je pridna za dva, beri oba, polna odrekanja, razumevanja, popuščanja. Vlogo te je odigrala Đurova žena, pevka/igralka Tanja Ribič, vlogo Božovega prijatelja pa že zdavnaj legendarni srbski igralec Dragan Bjelogrlić. Ta ima za seboj, od rane mladosti, že kopico vlog, ki so tudi po njegovi zaslugi že ponarodele, če samo omenim izdelke kot so Boško Buha, verjetno najboljša jugo-serija Bolji život, pa Crni bombarder, Lepa sela lepo gore, Rane, Rat uživo, Nataša, Ledina itd.

Torej, bosanac Božo je neodgovorni, leni, brezdelnež, ki se ne umiva redno, zato pa toliko bolj redno sedi/leži pred TV sprejemnikom in gleda fudbal in pije pivo, odgovorna slovenka Špela pa dela za dva, spet oba, se trudi, pospravlja, želi zanosti, si ustvariti družino itd. In ta dva nasprotna svetova se vseeno ljubita, vrela južnjaška kri dopoljnuje hladno, zategnjeno slovensko, hkrati pa se napaja z vsemi njenimi vrlinami in skupaj proizvajata nevaren cockatil, ki gre lahko hitro čez rob.

Ko se to zgodi, gre Špela nazaj k staršem, ki so še bolj stereotipno slovenski od nje, predvsem je spet izvrsten Vlado Novak v vlogi očeta, ki je ponižen slovenček, glasen za domačo mizo ob služabnici-ženi, a prestrašen v resničnem svetu. Tačas gre Božo v iskanje službe, a mu pot prekriža prijatelj Goran, ki je seveda, prav tako poln sterotipov, še bolj bosanski od bosanca Boža. Lagodno življenje, nastopaštvo, prevara tu, prevara tam, ko pa pride med prave igrače otrpne.

Eva od teh sta hrvaški glumac Rene Bitorajac, znan po partnerstvu z Đurom v že omenjeni No man’s land, hrvaški Naši mali kliniki, pa izjemno uspešni hrvaški humoristični seriji Bitange i princeze itd., in pa Saša Dragaš zvani Sale oz. Saša Vrtnar, po zaslugi edinega hita iz glasbene kariere. Tadva sta duo, ki dobi nalogo razturiti lokal, ki ni plačeval reketa, pri čemer številčno podporo nudita naša Božo in Goran, vendar se vse skupaj zalomi po zaslugi Špele.

Meni všečen izdelek, s kopico odličnih stranskih vlog v katerih nastopajo že omenjeni Novak, Bitorajac, Dragaš, Magnifico, Primož Petkovšek, Igor Samobor in ostali, z zelo resno tematiko prikazano na duhovit in zanimiv, predvsem neobremenjen način, kar je navdušilo tudi večji del slovenske publike, ki je z obiskom kino-dvoran povzdignila film do domačega rekorderja gledanosti. Lahko bi ga označil kot tipično Đurotovo delo, polno balkanskega humorja, tokrat umeščenega v slovensko urbanost, kjer je čadalje več prišlekov, ki se nikakor nočejo, ne morejo, ne znajo socializirati oz. umestiti v okolje v katerem so se, zaradi takšnih in drugačnih razlogov našli.

Knjižna uspešnica Gorana Vojnovića, Čefurji raus je precej podobna stvaritev in očitno je, da je večini slovenske javnosti všeč okus oz. kombinacija kajmaka in marmelade, pa naj si gre za, še ne zmešane sestavine kot sta lika Boža in Špele, ali pa že zmešano/namazano kombinacijo kot je lik Marka Đorđića.

  • Share/Bookmark
 

Zapis je bil objavljen 17.06.2011 ob 13:45 in je shranjen pod Film. Komentarjem lahko sledite z RSS 2.0 virom. Lahko komentirate, ali pustite trackback s svoje strani.

« || »

1 komentar

  1. 8.12.2011 @ 00:14

    [...] spodoben, zabaven, domači izdelek, ki zadovolji, za kaj več pa rajši še enkrat pogledam Kajmak in marmelado oz. Petelinji zajtrk. var a2aconfig = a2aconfig || {}; a2a_localize = { Share: "Deli", Save: [...]

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !