Zapisal izmisljeni | 15.12.2010 - 17:41 - Kategorije: kje so?

Verjamam, da kljub gledanju naslova in brskanju po spominu, malokdo ve, o kom bo ta objava oz. kdo, za vraga, je tale Jean-Marc Bosman.

A pojdimo s počasnim razkrivanjem celotne zgodbe.

Jean-Marc Bosman je bivši nogometaš, ki se ga verjetno tudi tisti najbolj navdušeni spremljevalci, najpopularnejše igre na svetu, ne spomnijo, a vseeno gre za enega najpomembnejših igralcev na svetu, ki je pred 15. leti oz. 15.12.1995, za vedno spremenil to igro oz. poslovanje v njej.

bosman

Jean-Marc se je rodil 30.10.1964 in je bil precej nepomemben del nogometne zgodovine, do trenutka, ko mu je leta 1990 potekla pogodba s klubom za katerega je to tedaj nastopal. Belgijski Standard Liege oz. njegovo rezervno moštvo Royal football club de Liege, takratni belgijski drugoligaš, je po preteku pogodbe z igralcem, zavrnil ponudbo francoskega nižjeligaša za prestop v njihove vrste, s čimer mu je onemogočil boljši zaslužek, ob tem pa mu je ponudil še slabšo pogodbo kot jo je imel do tedaj. Zveni kot znanstvena fantastika, a pred Bosmanom je bilo poslovanje v nogometnem svetu prav takšno, klub je odločal o igralčevi usodi in samo od vodstva kluba je bilo odvisno ali bodo igralca zadržali ali prodali.

Razočarani/užaljeni Jean-Marc Bosman je vložil tožbo, Evropsko sodišče pa je z revolucionarno razsodbo, da igralci Evropske unije, po izteku pogodbe, lahko zapustijo klub brez odškodnine oz. si sami izberejo novega/starega delodajalca. Predhodno so morali kupci oz. novi delodajalci plačati odškodnine klubom kar je pomenilo, da je večino denarja od transferja pobral bivši klub, za plače kupljenega igralca pa se je namenilo veliko manj denarja. Torej, Evropsko sodišče v Luksemburgu je s primerom Bosman oz. njegovo razsodbo, številka RS C-415/93, Slg 1995, I-4921 povzročilo pravo revolucijo v nogometu, nogometaši in ostali športniki pa so postali izenačeni z ostalimi delavci v Evropski uniji, za razliko od prejšnih let, ko so bili ti, če pogledamo z distance, novodobni sužnji, katere so klubi preprodajali in na račun njihovega dela/igranja, bogato služili.

Francoski Dunkerque je ostal brez okrepitve, Jean-Marc Bosman brez kluba in nogometne kariere, saj so se njegove pravde vlekle kar 5 let oz. do že omenjenega 15.12.1990. Oseba, ki je storila za nogometaše in njihove managerje več kot vsi sindikati skupaj je dobila spor, a ostala prikrajšana za nogometne radosti in finančni delež, se zapila oz. zapadla v alkoholizem, se v svoji nesreči izgubila v realnem življenju, dvakrat ločila, zadolžila pri davčni upravi itd.

Drugim je omogočil lagodna življenja, vrhunskim in povprečnim nogometašem, ki so tudi zaradi njaga, v današnjem času preplačani, a razen od redkih, hvaležnosti še ni dočakal. Če se samo na hitro spomnimo nekaterih, ki so zahvaljujoč Bosmanovem pravilu, kot se imenuje v praksi, prišli do astronomskih transferjev; Edgar Davids iz Ajaxa v AC Milan, Steve McManaman iz Liverpoola v Real, ko je bil od ‘99 do 2001 celo najbolj plačani britanski nogometaš, pa Fredi bobič, Esteban Cambiasso, Javier Saviola, Michael Ballack, Sol Campbell, Joe Cole in ostali pa so dobili več, kot so bili dejansko vredni. Po izteku pogodb je šel ves denar namenjen za transfer, igralcu, klubu/prodajalcu pa nič, medtem ko so tisti igralci, ki so bili pred iztekom pogodbe v veliko boljšem izhodiščnem položaju za pogajanja o plači, kot predtem.

Jean-Marc Bosman je ob dobljeni tožbi prejel odškodnino v višini 475.000 eurov, od francoskega Canal plusa 290.000 za dokumentarni film o njem, večino tega pa vložil v domovanje. Trenutno živi v predmestju belgijskega Liega, Villers-L’evequeu s 1700 prebivalci, v hiški z rdečo opeko, kar je njegova edina lastnina, ob tem pa je zadolžen pri davčni upravi, saj z družino oz. nezaposleno ženo in hčerkico, živi od 700 eurov mesečne socialne pomoči. A možakar pravi, da je to precej bolje kot je živel v času tožbe, ko je stanoval v prijateljevi garaži in se prehranjeval s pivom, se vbadal z depresijo, zaradi katere se je kasneje tudi zdravil in na TV sprejemniku spremljal uspešne kariere nogometašev.

  • Share/Bookmark
 

Zapis je bil objavljen 15.12.2010 ob 17:41 in je shranjen pod kje so?. Komentarjem lahko sledite z RSS 2.0 virom. Lahko komentirate, ali pustite trackback s svoje strani.

« || »

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !