Zapisal izmisljeni | 11.07.2010 - 12:43 - Kategorije: 12. finalni obračuni

Pred finalno tekmo svetovnega prvenstva 2010, med Nizozemsko in Španijo, bom v tej nogometni rubriki, nogometu primešal malo zgodovine  ….

Španci so bili pred davnimi leti, točneje na prehodu iz 16. v 17. stoletje, kolonijalna velesila, ki pa je počasi pričela izgubljati svojo moč in vpliv, predvsem pa kolonije. V istem času je bila Nizozemska sila, ki je vztrajno pridobivala na moči in počasi postajala najmočnejša pomorska velesila. Kot uvod v svetovno dominanco, se je Nizozemska spopadla s Španijo, v 80 let trajajoči vojni, kjer si je izbojevala samostojnost, pa nato svojo moč izkoristila še za to, da je postala vladar sveta.

Portugalce so napodili iz Indonezije in Brazilije, angležem so prevzeli zunanjo trgovino inv borbah za prevlado na svetovnih morjih se z njimi zapletli v kar tri vojne, posledica tega pa je tudi prepustitev New Amsterdama, ki je pod okriljem angležev postal New York.

Po razočaranju z nizozemci, so španci na takratni svetovni sceni imeli le še obrobno vlogo, nekoč močno kraljestvo pa se je počasi porušilo in izgubilo večino kolonij. Španija se je iz gospodarja oddaljenih dežel prelevila v izolirano državico, za katero je ostala le kulturna in gospodarska vez z južnoameriškim kontinentom, kjer je španski jezik ostal kot spomin na to, kakšna velesila je bila Španija.

Nihče ni večen in tudi nizozemci so počasi izgubili svojo moč, od njihovih kolonij pa so uspeli obdržati Antile, Arubo, in par otočkov na Karibih. Tudi  Surinam oz. bivša Nizozemska Gvajana, domovina Gullita, Rijkaarda, Van Hooijdonka, Davidsa, Seedorfa in še nekaterih legendarnih nizozozemskih reprezentantov je v sedemdesteih letih prejšnega stoletja postala njihova bivša.

Nekako najprimernejše bi bilo, da nizozemci do tako željenega uspeha svetovnega prvaka pridejo prav v Južni Afriki, kjer so bili prav tako pred leti prisotni in nekako bi lahko zapisal, da igrajo na domačih tleh oz. domačo tekmo.

Jug Afrike so pričeli naseljevati leta 1652, po letih miru pa so se v 19. stoletju zapletli v še eno vojno z angleži oz. britanci. Potomci nizozemcev v Južni Afriki imenovani Buri oz. kmetje, so izgubili oblast, ukinjeno je bilo suženjstvo, a po vnovični zmagi nad domorodci so Buri na območju ustanovili države Oranje, Natal in Transvaal. Po še eni seriji obračunov oz. dveh vojnah in velikih izgubah na obeh straneh, so leta 1902 nizozemci in britanci le sklenili končati vojno.

Vse skupaj je zgodovina in angležev že nekaj časa ni več v Južni Afriki, nizozemska kolonija, katero vodi Bert Van Mervijk oz. nizozemska nogometna reprezentanca pa je še vedno tu. Kot že stoletja poprej se bo za vrh udarila s španci in če je soditi po zgodovini …..

Nizozemci, ki so bili do sedaj v dveh finalih svetovnih prvenstev, pri tem pa obakrat izgubili z domačima reprezentancama, so tokrat v obratni vlogi oz. kot domača ekipa.

Nekoliko se bom še ustavil pri teh dveh finalih, leta ‘74 v Nemčiji in ‘78 v Argentini.

V prvem, ‘74 v Nemčiji so bili nizozemci daleč najboljša ekipa, njihov legendarni selektor Rinus Michels pa je navduševal s prav tako legendarno postavitvijo 4-3-3 oz. totalnim nogometom, kot so ga poimenovali, kljub očitnemu kopiranju pa ga ni nihče igral tako dobro kot oranžni. V tej totalni nizozemski ekipi je bil glavni zvezdnik še en legendarnež Johan Cruyff, ki je bil takratni nogometni pojem, a poleg nogometnega razkošja je bil svetlobna leta pred časom tudi v drugih pogledih kot so izplačevanje dnevnic, zavarovanje igralcev, predvsem pa reklamiranje pri katerem je imel v nizozemski Adidasovi ekipi ekskluzivno pogodbo s Pumo, zaradi česar je imel kot edini nizozemski reprezentant njihove kopačke ter dres s samo dvema belima črtama in ne tremi adidasovimi …. V finalu so Cruyff, Neeskens, Rensenbrink, Rep in ostali, od sodnikovega žvižga ob pričetku tekme, izvedli 13 podaj, preden je nemec Uli Hoeness v nemškem kazenskem prostoru nepravilno zaustavil Cruyffa. Neeskens je uspešno zadel iz penala in Nizozemska je po dobri minuti igre povedla z 1-0, še preden se je nemški igralec sploh dotaknil žoge. A dvoboj je imel svoj uvod že prej oz. v dnevih pred velikim finalom, ko je nemški častnik Bild objavil, da so štrije nizozemski igralci čofotali v bazenu s štirimi neznanimi nemkami, kar je sprožilo kar nekaj nervoze. A da se vrnem na tekmo, preveč samovšečni nizozemci so pričeli podcenjevati nasprotnika, ga z nogometnimi veščinami smešili, hkrati pa tudi kaznovali za tiste podle novinarske igrice, pri tem pa je sevda padla koncentracija in nemci so uspeli izenačiti ter preobrniti izid, hkrati pa osvojiti naslov svetovnega prvaka.

Razočarani nizozemska reprezentanca je čez štiri leta dočakala novo priložnost. V Argentini ‘78,  je ista generacija z določenimi lepotnimi popravki in pa predvsem brez genijalnega Cruyffa, ponovno navduševala s svojim totalnim nogometom in v velikem slogu prišla do finalne tekme, katere pa spet ni dobila. Najprej pa še pojasnitev odsotnosti Cruyfa za katerega je vsa ta leta veljalo, da v Argentini ni hotel nastopati zaradi političnih prepričanj oz. argentinskega režima, beri generala Vidala. No, resnica naj bi bila takšna, da je velikemu Johanu Cruyffu nastopanje v reprezentanci prepovedala njegova žena Danny, ki je po tisti nemški aferi v bazenu dala ultimat: Jaz ali čofotanja v reprezentančnih bazenih.

Argentinci oz. njihova policija je pred finalom nizozemsko reprezentanco, od hotela do stadiona prepeljala skozi najrevnejše četrti, kjer so bili deležni zastojev oz. barikad, udarjanja po steklih avtobusa, žaljivk, pljuvanja, obmetavanja in groženj. S kazalcem preko vratu je bil očiten argentinski znak za linč, kateremu pa so se v teh revnih četrteh le izognili, vendar ob prihodu na stadion stanje ni bilo veliko boljše. Vročekrvni argentinski navijači so ustvarili pritisk, ki je bil še večji, ker so bili na igrišču samo nizozemci, saj so argentinci namerno zamujali na igrišče. Kapetan Daniel Passarella je zadržal prihod argentincev na igrišče, nato pa še v teatralni predstavi pritisnil na sodnika, od katerega je zahteval izločitev nizozemskega krila Reneja Van Der Kerkhofa, ki je imel na poškodovani roki mavec. Poteza, ki je še dodatno razvnela že tako vročekrvno argentinsko publiko in nizozemska ekipa se je že hotela umakniti z igrišča zaradi šikaniranja, a je sledil sodniški kompromis, v katerem je moral igralec poviti mavčno oblogo še s povojem, da ne bi poškodoval koga na igrišču. Po argentinskem vodstvu oz. zadetku Maria Kempesa je bilo dogajanje bolj podobno borilnim športom kot pa nogometu, saj je sramotno sojenje sodnika Sergija Gonelle dopuščalo veliko več kot to piše v knjigah, bi dejali nekateri. Nekatera dejstva pravijo, da je Argentina preposto morala zmagati na tem prvenstvu, za kar je bila podkupljena reprezentanca Peruja v uvodni fazi prvenstva, pa v zadnjem trenutku zamenjan sodnik za finale, že opisana pot z busom od hotela do stadiona in pa sama kontroverzna finalna tekma. Kljub temu so nizozemci uspeli izenačiti na 1-1, v sodnikovem podaljšku pa je imel Rensenbrink življensko priložnost, a je iz precej težkega položaja zadel vratnico in tekma je šla v podaljške, kjer so argentinci dosegli še dva gola in slavili s 3-1. Po vseh teh letih nizozemci še vedno trdijo, da v kolikor bi takrat zmagali, ne bi prišli živi od tam …..

Kot zanimivost, nesrečni Rob Rensenbrink je kmalu zatem zaključil svojo športno pot in se izgubil za javnost, nihče razen mogoče najbližjih sorodnikov pa sploh ne ve kje se vsa ta leta nahaja. Nihče od številnih novinarskih, televizijskih, radijskih, internetnih in vseh ostalih reporterjev, ga ni uspel najti, njegovo skrivanje pa je dobilo pridih mističnosti. Baje, da je nekje v Belgiji oz. Franciji, na nekem podeželju, umaknjen od vsega, še posebaj nogometne norije zaradi katere je nekoč obstajal izraz Zadeti Resenbrinka, kar je pomenilo zadeti vratnico. Tu pa tam se samo pojavi zgodbica oz. trač o njem, nekakšen Elvis efekt, ko naj bi ga videli v trgovini, na bencinski pumpi itd. Danes 63letni upokojenec, bi s svojo pojavno na finalni tekmi naredil več za nizozemce kot vse hobotnice tega sveta za špance, a da ne zaidem še malo o nogometu, o hobotnici pa nekoliko kasneje.

Prekletstva neuspeha na svetovnih prvenstvih ni uspelo prekiniti niti novi super-generaciji z Gullitom, Rijkaardom, Van Bastenom, brati Koeman in ostalimi zvezdniki nogometa, ki so leta ‘88 postali Evropski prvaki, nato pa leta ‘90 pokleknili zaradi notranjih sporov, ki so nizozemsko reprezentanco spremljali vsta ta leta.

Tudi tokrat naj bi bilo kar nekaj trenj znotraj ekipe predvsem na relaciji Sneijder – Van Persie, a zaenkrat jih selektor Van Merwijk kar dobro brzda, v veliko pomoč pa mu je tudi šef ekipe, zet Mark Van Bommel.

Na žalost so leta totalnega nogometa mimo, zaradi česar je za večino nogometnih navdušencev, v finalnem obračunu, totalni favorit reprezentanca Španije.

Sam se ne uvrščam v to večinsko skupino, katero je še razširila napoved tiste vedeževalske hobotnice, za katero upam da se moti, kot se je zmotila v napovedi finala Evropskega prvenstva 2008, ko so jo zajebali prav španci, ki so bili vsa ta leta nekakšni nogometni looserji, podobno kot tudi nizozemci.

Jaz sem za oranžne …..

 • Share/Bookmark
 

Zapis je bil objavljen 11.07.2010 ob 12:43 in je shranjen pod 12. finalni obračuni. Komentarjem lahko sledite z RSS 2.0 virom. Lahko komentirate, ali pustite trackback s svoje strani.

« || »

3 komentarjev

 1. 11.07.2010 @ 19:11

  Morda pa bo danes sedel Resenbrink na tribuni…anonimno….

  Cruyff…prepoved nastopanja v repki – s strani žene? /kot bi mu rekla…jaz ali nogomet….takih in podobnih ultimatov pač ne bom nikdar razumela…če se je kurbal naokoli bi pač ženska lahko preprosto odšla. ane…to pa ne…ni vsaka gospa Cruyff….ne vem…kar ne morem verjet, da bi bil on taka copata)

  Ja…..za oranžne sva.

  Zapisal nish
 2. 11.07.2010 @ 20:14

  tipček je fenomen, prav pritegnila me je njegova zgodba, pa sem malo pobrskal o njem ….

  jp, Cruyff, nizozemski nogomet, svetovno prvenstvo ‘78 …. je bilo v rokah ene ženske ….

  ravnokar dodal še 10 eur na oranžne …..

  Zapisal izmisljeni
 3. 11.07.2010 @ 23:24

  Ah ja……

  Zapisal nish

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !