Zapisal izmisljeni | 26.06.2010 - 00:33 - Kategorije: 08. skupina H

V skupini H je bil najprej uvodni dvoboj med dvema latinskima predstavikoma, kjer je Čile navdušil z ofenzivno igro in premagal Honduras, v drugem pa je Švica presenetljivo premagala, za večino, prvega favorita prvenstva, reprezentanco Španije. V drugem kolu je Čile še enkrat navdušil in zmagal, tokrat Švico, Španija pa je v večernem dvoboju obračunala s Hondurasom. V tretjem kolu, ki je razrešil zapleteno stanje v skupini sta se pomerila še nepremagani Čile in Španija,uspešnejši pa so bili španci, ki so dobili z 1-2, v dvoboju iz ozadja pa Švica ni znala izkoristiti ponujene priložnosti za napredovanje v drugo fazo, za kar je potrebovala zmago nad Hondurasom, a je ostalo pri nepopularnih 0-0.

1. kolo

HONDURAS – ČILE  0-1  V reprezentanci Hondurasa, se je pred tem srečanjem, zaradi poškodbe Julia Cesara de Leona pojavil še tretji izmed bratov Palasios, 29-letni Jerry, ki se je je pridružil mlajšima 23-letnemu Johnnyu in 26-letnemu Wilsonu, prav najslavnejši Wilson pa je kot edini od vseh treh, nastopil v prvi postavi. Na drugi strani je Čile po natanko 48-ih letih brez zmage na svetovnih prvenstvih iskal ravno to, saj so zdaj že davnega 16.6.1962 nazadnje zabeležili zmago, ko so v obračunu za tretje mesto, premagali takratno reprezentanco Jugoslavije. Čile je bil v tem latinskem obračunu ofanzivnejši in konkretnejši, posledica tega pa je tudi lepa ekipna akcija v 34. minuti srečanja, po kateri je z leve podal Mauricio Isla, gol za 1-0 pa s kančkom sreče dosegel Jean Beausejour. Tudi v nadaljevanju srečanja je reprezentanca Čila kontrolirala potek srečanja, Bielsini virtuozi pa so hrabro vodili igro in diktirali ritem ter nasprotnika potiskali vse bolj na njihovo polovico, zato tudi ne preseneča, da so uspeli po tistih 48-ih letih končno okusiti slast zmage.

ŠPANIJA – ŠVICA 0-1  V drugem dvoboju skupine, kjer se je po mojem mnenju do sedaj igral najkvalitetnejši nogomet, sta obe ekipi odigrali skladno z napovedmi in pričakovanji. Španija ofenzivno, s kopico kratkih podaj in osvajanjem prostora ter nizanjem napadalnih akcij, katerih pa niso uspevali uspešno zaključiti oz. zadeti gola, Švica pa z organiziranim branjenjem in čakanjem na priložnost. Po nekaj izvrstnih, a neizkoriščenih priložnostih špancev, pa so tudi švicarji dočakali svojo priložnost, ko je Gelson Fernandes v 52. minuti srečanja, po zmedi in neodločnosti španskih branilcev iz neposredne bližine zadel za vodstvo z 0-1. Španski selektor Del Bosque je reagiral z uvedbo ofenzivnejših igralcev, ki so nadaljevali z ofanzivo in nenatančnostjo, švicarji pa z odličnim/natančnim branjenjem in tekma se je končala brez novih zadetkov, torej 0-1 za Švico. Verjetno največje presenečenje do sedaj, ki mi je uničilo stavni listek, saj je za dobitek manjkala samo še zmaga Španije.

2. kolo

ČILE – ŠVICA  1-0  Čile so ekipa, ki me je še najbolj navdušila, po odlični in atraktivni igri proti nekoliko slabšem Hondurasu, je na vrsto prišel dvoboj proti Švici, ki je v prvem kolu premagala enega od favoritov prvenstva, Španijo. Uvodne minute dvoboja so bile kar zanimive, v 31. minuti srečanja pa je prišlo do sporne situacije, ko je sodnik iz Saudske Arabije zaradi udarca izključil švicarja z albanskim poreklom Valona Behramija, a mislim, da je bila dobra sodniška odločitev, ne glede na šibkost udarca med grajenjem, saj se je videl nešportni namen. Navsezadnje je večina odobravala podobno sodniško odločitev v Ligi prvakov, ko je ljubljenec ljudstva Barcelona dobila številčno premoč nad Interom. Da se vrnem na tekmo, kjer so čilenci stopnjevali svoje napade na gol nasprotnika in samo še vprašanje časa je bilo, kdaj bo padel gol. No, to se je zgodilo v 75. minuti, ko je Paredes stekel v prazen prostor, bil za nekaj centimetrov v prepovedanem položaju, ki ga je med akcijo verjetno nemogoče zaznati, potem pa je podal v kazenski prostor, kjer je Mark Gonzales iz neposredne bližine, z glavo, zadel za 1-0, kar se je kasneje izkazalo za končni rezultat. Čile se je s to zmago pridružil Argentini in Nizozemski, ki sta po prvih dveh kolih edini še 100% reprezentanci oz. z dvema zmagama iz dveh tekem, kar pa je še daleč od uvrstitve v naslednjo fazo tekmovanja, predvsem zaradi slabe gol razlike, ki je trenutno 2-o in dvoboja v tretjem kolu, proti enem od favoritov prvenstva, Španiji. Na drugi strani je Švica kjub porazu zabeležila svetovni rekord oz. prejela gol na svetovnem prvenstvu po dolgih 558. minutah in je po že omenjeni zmagi nad Španijo in tem porazu še vedno v lepem položaju za napredovanje, saj jih v tretjem kolu čaka slabi Honduras.

ŠPANIJA – HONDURAS  2-0  V dvoboju, kjer drugega kot zmage Španije ni bilo za pričakovati, so ti pričeli z obleganjem nasprotnikovih vrat, ta večer izjemno razpoloženi David Villa, pa je po solo akciji v 17. minuti srečanja, ko se je zakadil med dva branilca, tretjega pa ukanil s strelom v padu, zadel za 1-0. Španska ekipa se seveda ni ustavila temveč je nadaljevala z nizanjem napadov, a so priložnosti ostale neizkoriščene do 52. minute ko je po podaji Jesusa Navasa, še enkrat zadel David Villa in Španijo popeljal v vodstvo z 2-0. V 62. minuti,  je bil po blagem kontaktu honduraškega igralca z Jesusem Navasom, dosojen penal, katerega pa je zgrešil španski heroj dneva, David Villa. Ker se rezultat srečanja, kljub nekaterim izvrstnim priložnostim španskih igralcev, nato do konca srečanja ni več spreminjal, je Španija zmagala samo z 2-0, ki pa se mi zdi kar nekoliko prenizek rezultat, vsaj glede na prikazano in v tretjem kolu se nam obeta zanimiv razplet skupine H.

3. kolo

ČILE – ŠPANIJA  1-2  Prav neverjetno je, da je po prvih dveh kolih odlični Čile, s 100% učinkom, lahko še izpadel, a za to je moral izgubiti proti Španiji, Švica pa je morala premagati Honduras, vendar kar pa kar nisem hotel verjeti v to kombinacijo, saj so me začarali s svojim atraktivnim in ofenzivnim nogometom. Španska reprezentanca je torej potrebovala zmago, saj je bilo malo tistih, ki so dvomili v uspeh švicarjev nad reprezentanco Hondurasa v vzporedni tekmi. In tako je tudi bilo, Španija je krenila ofenzivno, s tistimi kratkimi pasovi in hitrimi vtekanji v prostor, do sedaj zelo ofanzivni Čile pa se je posvečal branjenju, pri čemer so storili kup prekrškov za rumene kartone. V 24. minuti pa je po neumnosti golmana Brava, ko je šel precej po nepotrebnem iz svojih vrat, z velike oddaljenosti zadel David Villa in svojo reprezentanco popeljal v vodstvo.  Dominanco španske ekipe je zmotila izjemna priložnost Beausejoura v 35. minuti, ko je skoraj izenačil, a je bil španski branilec Pique še dovolj hiter, da je blokiral strel proti Casillasu in rezltat je ostal nespremenjen. A že dve minuti kasneje oz. v 37. minuti je lepo ofenzivno akcijo Španije, po povratni žogi Davida Ville, kronal Andres Iniesta in španci so povedli z 0-, ob tem pa je čilenec Marco Estrada prejel še drugi rumemni karton oz. rdečega in bil izključen. V drugem polčasu je nato, v 47. minuti srečanja, številčno oslabljeni Čile znižal, saj je rezervist, ki je vstopil ob polčasu, Rodrigo Millar z roba kazenskega prostora, s pomočjo odboja od  Piqueja našel žogi pot v mrežo. 1-2, ki je zdržala do konca srečanja, saj so španci po prejetem golu ugasnili, selektor Del Bosque pa je iz igre potegnil že celo prvenstvo bledega Torresa, v igro pa poslal Fabregasa, ki se nikakor ne znajde v reprezentanci. Verjetno ga tako kot v preteklosti v katalonskem velikanu, dušita izjemna Xavi in Iniesta in po prvih treh kolih nisem preveč navdušen nad njimi, a toliko bolj nad čilenci, za katere je komentator Stare spet narobe izračunal pogoje za napredovanje. Ob   porazu z 1-2, bi kljub zmagi Švice z minimalnim rezultatom oz. z 1-0, zaradi boljše gol-razlike napredovali Čilenci, by the way. No, ne glede na vse, sta v naslednjo fazo napredovali obe ekipi reprezentanci, favorizirana Španija kot prva v skupini, Čile pa kot drugi, in južnoameriški nogomet ima v osmini finala vse svoje predstavnike.

ŠVICA – HONDURAS  0-0  Švicarska reprezentanca je v prvem kolu presenetljivo a zasluženo premagala Španijo, v drugem pa kljub porazu s čilenci, postavila nov rekord, o čemer pa sem že pisal. Za napredovanje v naslednjo fazo je imela kar nekako najboljše izhodišče, pri tem pa je proti outsiderju skupine potrebovala čim višjo zmago, vendar kljub pričakovanju večine do tega ni prišlo. Švica ni uspela premagati čvrstega Hondurasa, saj je odigrala samo 0-0 in za razliko od precej podobnega zapleta v skupini C, sta v naslednjo fazo tekmovanja napredovala oba konkurenta prvega dvoboja oz. simpatični čilenci (slovenci) in favoriti skupine španci (angleži). Švica je imela usodo v svojih rokah, a ni uspela, kljub ofanzivi in nekaj izjemnim priložnostim, pri tem pa bi lahko celo izgubili, saj so imeli reprezentantje Hondurasa v nekaj hitrih nasprotnih napadih še lepše priložnosti, a jih tudi oni niso izkoristili. S tem sta obe reprezentanci zaključili z nastopi na letošnjem prvenstvu oz. sta izpadli, veliko bolj nesrečni pa so švicarji.

  1. Španija; 2-0-1,  4-2,  6 točk

  2. Čile; 2-0-1,  3-2,  6 točk

  3. Švica; 1-1-1, 1-1,  4 točke

  4. Honduras; 0-1-0,  1 točka

  • Share/Bookmark
 

Zapis je bil objavljen 26.06.2010 ob 00:33 in je shranjen pod 08. skupina H. Komentarjem lahko sledite z RSS 2.0 virom. Lahko komentirate, ali pustite trackback s svoje strani.

« || »

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !