Zapisal izmisljeni | 11.06.2010 - 10:49 - Kategorije: 08. skupina H

Čilenci niso nikakršna novost na svetovnih prvenstvih, saj so do sedaj že sedemkrat nastopili na njih, daljnega leta ‘62 pa enega tudi organizirali.

Takrat so tudi ostvarili svoj največji uspeh oz. osvojili tretje mesto, pri tem pa so v uvodni fazi s 3-1 odpravili Švico, s katero so tudi sedaj v isti skupini, v naslednji tekmi, znani predvsem po izjemni grobosti, saj rumeni in rdeči kartoni še niso obstajali,  imenovani Bitka za Santiago pa z 2-0 Italijo, v zadnjem kolu prve faze pa so padli z 0-2 proti Zahodni Nemčiji, a se kljub temu uvrstili v četrtfinale. Tam so z 2-1 izločili Sovjetsko zvezo, za katero je branil eden najboljših golmanov vseh časov, legendarni Lev Jašin, nato pa v polfinalnem obračunu naleteli na kasnejšega prvaka Brazilijo, ki jih je premagala z 2-4, a v tisti Braziliji so bili eni največjih nogometašev vseh časov Garrincha, Didi, Vava, Amarildo in Zagallo. V obračunu za tretje mesto so z 1-0 porazili Jugoslavijo in ustvarili največji reprezentančni uspeh do danes.

V zadnjih dvajsetih letih niso preveč blesteli na ekipnem nivoju, čeprav so imeli dva strašna napadalca, Ivana Zamorana i Marcela Salasa. Ko sta navedena zaključila svoji reprezentančni karieri je jokala cela nacija, pri tem pa so čilenci pogledovali proti nebu, v želji, da jim On pošlje naslednike.

A poslal jim je argentinskega strokovnjaka Marcela Bielso, nad katerim so tako navdušeni, da so te dni pisali v Vatikan, da bi ga povzdignili v svetnika.

A njihova nogometna zgodovina ni tako svetniško čista, saj so bili leta ‘89 vpleteni v enega od največjih škandalov kvalifikacij za svetovno prvenstvo. Konkretno, v kvalifikacijah za prvenstvo ‘90 v Italiji je njihov golman Roberto Condor Rojas simuliral, da ga je na sloviti Maracani v Braziliji, seveda proti reprezentanci Brazilije, zadela petarda vržena s tribun, zaradi česar so imeli čilenci na čelu s selektorjem krajši sestanek in odklonili nadaljevati srečanje zaradi pomanjkanja varnosti. S pregledom video-posnetkov je bilo ugotovljeno, da petarda ni bila niti blizu Rojasa, zaradi česar so izgubili tekmo z uradnim rezuultatom 2-0, FIFA jih je diskvalificirala, Rojas pa je bil doživljensko izključen iz nogometa, leta kasneje oz. 2001 pa je bil pomiloščen oz. kazen ukinjena, a njegova kariera je bila že zdavnaj mrtva. Diskvalifikacija je za reprezentanco Čila veljala tudi za svetovno prvenstvo ‘94 v ZDA, šele ‘98 v Franciji, pa so se slabi fanje nogometa spet prispeli na najelitnejši svetovni nogometni turnir, tam pa jih je v osmini-finala s 4-1 izločila Brazilija.

Čile pa je ne glede na svojo nepriljubljenost v svetu, kar nekaj radosti prinesel naši bivši nogometni organizaciji, saj so mladi upi Jugoslavije, verjetno najbolj talentirana generacija Jugoslavije vseh časov, kasneje poimenovani Čileanci, tam ‘87 na Svetovnem prvenstvu U20 osvojili naslov svetovnega prvaka,  štiri leta kasneje pa je takratni evropski klubski prvak, Crvena zvezda v Tokiu, s 3-0 odpravila čilski Colo colo in postala klubski svetovni prvak.

No, kot sem že zapisal, nacija je po upokojitvi izjemnih golgeterjev Zamorana in Salasa dobila rešitelja v obliki selektorja,  saj je ta oz. Marcelo Bielsa, Čile v kvalifikacijah za prvenstvo, sjajno vodil in na koncu so pristali na izvrstnem drugem mestu, pri tem pa zaostali samo za slovito Brazilijo. Ekipa je odlično igrala na gostovanjih in mnogi strokovnjaki vidijo to kot veliko prednost, saj naj bi se hitro adaptirali oz. prilagodili na južnoafriško podnebje, nadmorsko višino, okolje in še kaj drugega, ter popeljali svojo domovino na pot uspeha. Hkrati z uspehi v kvalifikacijah za prvenstvo, pa  je selektor Bielsa tudi prenovil oz. pomladil ekipo in sedaj nimajo več ene najstarejših ekip, kot je bilo to v navadi, temveč eno mlajših in eno najbolj perspektivnih, ki imajo lepo priložnost za to, da dokažejo svojo kvaliteto.

Pravih zvezd v ekipi ni, v kolikor pa bi moral nekoga izpostaviti, bi bil to golman i kapetan ekipe Claudio Bravo, pa branilca Pablo Contreras, Arturo Vidal, izjemna Umberto Suazo in Mark Gonzales ter zame eden največjih upov tega prvenstva Alexis Sanchez. Prav, tradicionalna čvrsta južnoameriška obramba in hitri napadalci naj bi bili najmočnejše orožje te ekipe, katero vodil že omenjeni argentinski strokovnjak Marcelo Bielsa, z nadimkom El Loco oz. Norec, katerega še vedno boli tisto razočaranje s prvenstva 2002 v Južni Koreji/Japonski, ko se z Argentino, ki jo je vodil, ni uspel prebiti niti iz prve faza tekmovanja.

Tokrat ima mlado, še neuveljavljeno ekipo, ki lahko teče kot navita, z borbenim duhom, tipičnim južnoameriškim temperamentom, zelo dobrim tehničnim znanjem in ogromno željo po dokazovanju, kar naj bi bilo dovolj za preboj v naslednjo fazo tekmovanja.

Sodeč po rezultatih iz kvalifikacij za svetovno prvenstvo in pripravljalnih tekem pred prvenstvom, to ne bi smelo biti preveliko presenečenje, a dokaj podobni Honduras in mednarodno premešana Švica bosta huda konkurenta za to drugo mesto, ob predpostavki, da je Španija dejansko veliko boljša od naštetih, vendar bo morala tudi ta, to dokazati na igrišču.

 

Čile:

vratarji: Claudio Bravo (Real Sociedad), Miguel Pinto (Universidad de Chile), Luis Marin (Union Espanola)

branilci: Ismael Fuentes (Universidad Catolica), Waldo Ponce (Universidad Catolica), Gary Medel (Boca Juniors), Gonzalo Jara (West Bromwich Albion), Arturo Vidal (Bayer Leverkusen),  Mauricio Isla (Udinese), Pablo Contreras (PAOK),

zvezna vrsta: Marco Estrada (Universidad de Chile), Rodrigo Millar (Colo Colo), Gonzalo Fierro (Flamengo), Jorge Valdivia (Al Ain), Matias Fernandez (Sporting Lisbona),  Carlos Carmona (Reggina), Rodrigo Tello (Besiktas)

napadalci: Humberto Suazo (Real Zaragoza), Alexis Sanchez (Udinese), Mark Gonzalez (CSKA Moskva), Fabian Orellana (Xerez), Esteban Paredes (Colo Colo), Jean Beausejour (America).

  • Share/Bookmark
 

Zapis je bil objavljen 11.06.2010 ob 10:49 in je shranjen pod 08. skupina H. Komentarjem lahko sledite z RSS 2.0 virom. Lahko komentirate, ali pustite trackback s svoje strani.

« || »

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !