Zapisal izmisljeni | 20.05.2010 - 16:55 - Kategorije: seznami-lestvice

Mednarodna nogometna zveza oz. FIFA je izbrala/objavila 11 najboljših nogometašev, ki so nastopali na svetovnih prvenstvih in težko bi jim oporekali.

Torej, naj moštvo svetovnih prvenstev:

rus Lev Jašin iz tedanje Sovjetske zveze, je ustoličen za najboljšega čuvaja mreže, predvsem zaradi izjemnih atletskih sposobnosti, spektakularnosti in dviga golmanskega položaja na višji nivo.

brazilec Roberto Carlos je bil oster kot britev na levem boku, po katerem je ordiniral v celotni dolžini, torej defanzivno in ofanzivno, kar je bilo do tedaj prava redkost, legendarni pa so bili njegovi izjemno natančni in močni prosti streli.

še en brazilec, Cafu, ki je podobno kot njegov sonarodnjak na levi strani, dodal bočnemu položaju novo dimenzijo, njegov zaščitni znak pa so bili ponavljajoči prodori z obilico brazilske tehnike.

nemec Franz Beckenbauer kot eden izmed dveh centralnih branilcev, tudi njegova pojava je vnesla revolucijo v nogomet, saj branilci do tedaj še niso poznali takšne nogometne tehnike, sposobnosti predvidevanja nasprotnikovih potez, mirnosti in uporabnosti na več igralnih položajih.

anglež Bobby Moore kot drugi centralni branilec, ki je podobno kot zgoraj navedeni izjemno dobro razumel igro v kateri je aktivno sodeloval in ne samo nabijal oz. bil pred svojim časom.

brazilec Garrincha, eden največjih driblerjev nogometa, ki je na sredini igrišča uvedel nove nogometne standarde in eden od mnogih razvpitih nogometnih boemov, znan kot veliki ljubitelj tobačnih, alkoholnih in mesenih užitkov.

anglež, Sir Bobby Charlton je v tej postavi dobil svoj prostor na sredini igrišča, kjer se je izkazal kot eden prvih, pravih nogometnih zvezdnikov v Evropi, s svojo pojavo pa je nakazal v kakšni smeri se bo razvijal sodobni nogomet, kjer bo vse več atletov s kompletnim nogometnim/tehničnim znanjem kot ga je imel sam.

nizozemec Johan Cruyff je bil čisti genialec, sposoben čisto sam premagati vsako nasprotno moštvo, pri tem pa je imel še za seboj odlično Ajaxovo nogometno šolo, ki ob vsem razkošnem talentu ni zanemarjala fizičnih lastnosti igralca.

francoz Zinedine Zidane je prototip igralca sredine igrišča, je mešanica vseh zadnjih treh naštetih; veliki dribler, atlet in genialec, vse v enem. Kjerkoli se je pojavil je blestel, od začetka do konca kariere.

brazilec Pele je za večino najboljši nogometaš sveta vseh časov, kateri je imel neponovljivo nogometno tehniko, izjemen dribling in udarec, odlično skok igro oz. bil skoraj brez napak. Idealen nogometaš, ki pa je na klubski sceni, vsaj evropski, ostal nedorečen.

argentinec  Diego Armando Maradona, za katerega vsi preostali pravijo, da je najboljši igralec vseh časov je znan kot veliki nogometni genialec in kontraverznež. Tipček, ki je sam premagoval reprezentance in klube, pa precej neslavno končal svojo nogometno kariero.

  • Share/Bookmark
 

Zapis je bil objavljen 20.05.2010 ob 16:55 in je shranjen pod seznami-lestvice. Komentarjem lahko sledite z RSS 2.0 virom. Lahko komentirate, ali pustite trackback s svoje strani.

« || »

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !