Zapisal izmisljeni | 22.01.2010 - 00:02 - Kategorije: 2010 - African cup of nations

V skupini D, se je kot zadnji razpletlo. Vodilni Gabon je pričakal zadnjeuvrščeno Zambijo, v derbiju skupine pa je drugouvrščeni Kamerun zaigral proti tretjeuvrščeni Tuniziji. Gabon je za sigurno napredovanje  naslednjo fazo tekmovanja potreboval vsaj remi oz. neodločen izid ali zmago, njegovega nasprotnika, Zambijo, je v nasledno fazo peljala samo zmaga,  v drugi tekmi skupine D pa Kamerun ni smel izgubiti oz. Tunizija je enako kot Zambija potrebovala zmago, ob neodločenem izidu pa je bilo kar nekaj možnih kombinacij.

  d3  

Kamerun – Tunizija 2-2

Kot sem že zapisal zgoraj, drugouvrščeni Kamerun je imel pred zadnjim kolom, prednost pred Tunizijo, a ta je znašala samo točko kar je pomenilo, da mora Kameun zmagati oz. odigrati neodločeno, Tunizija pa je morala za napredovanje obvezno zmagati. Zanimiv štartni položaj pred tretjim/odločilnim kolom za obe reprezentanci, kateri sta verjetno pričakovali, da bosta pred tem kolom v boljšem položaju, da ne napišem, že kvalificirani, a nista računali na presenečenje imenovano Gabon. Da se vrnem na samo tekmo, ki bi bila že brez te štartne napetosti, derbi, sedaj pa je le še pridobila na vrednosti in pprava poslastica za vse ljubitelje nogometa. Tunizija je že v svojem prvem napadu zadela za vodstovo z 0-1, po lepi podaji Khaleda Souissija z desne strani pa je gol, s strelom z glavo, dosegel najboljši tunizijec, Amine Chermiti. Šokirani Kamerun se je nato počasi le zbral, a kakšne konkretne akcije kar nekaj časa niso uspeli sestaviti, saj so tunizijci izredno dobro pokrili njihov napadalni trojec N’Guemo-Idrissou-Eto’o. Mučenje reprezentance Kameruna, ki je po uspešnih kvalifikacijah za SP nanizala kar nekaj porazov na prijateljskih tekmah, s slabimi igrami pa so nadaljevali tudi na prvenstvu, kjer so bili sila povprečni. No, ob polčasu je v slačilnici Kameruna ostal Jean Makoun, katerega je nadomestil ofenzivnejši Pierre Webo, in že v prvi minuti nadaljevanja je po podaji Idrissoua prav rezervist izvedel lepo akcijo oz. podajo v sredino, kjer je mojstrsko, do žoge v gneči nasprotnikovh branilcev, prišel Samuel Eto’o, ki je zadel za 1-1. Nekaj minut lažjega dihanja za Kamerun, kateremu sem kljub vsemu privoščil nadaljevanje tekmovanja, a že v 63. minuti je njihov branilec Aurelien Chedjou, dokaj atraktivno, z glavo zadel v lastno mrežo in Tunizija je po precej neobetavnem napadu ponovno povedla oz. bila tista, ki bi se ob takšnem končnem rezultatu ob koncu srečanja, uvrstila v naslednjo fazo tekmovanja. Tokrat je vodstvo trajalo le nekaj trenutkov, saj je Kamerun že v naslednji minuti po še eni akciji Idrissoua in rezevista Weba, z golom Landrya N’Guemo ponovno izenačil in spet so bili oni tisti, ki so bili v boljšem položaju za uvrstitev v naslednjo fazo tekmovanja, a so bili še nekoliko odvisni od druge tekme, ki se je igrala v istem času. Ker se kljub pritisku Tunizije v zadnjih minutah, rezultat ni več spremenil je blo jasno, da je tunizija izpadla iz tekmovanja, Kamerun pa je z zanimanjem prisluhnil novicam z druge tekme.

Zambija – Gabon 2-1

Reprezentanca Gabona je potrebovala vsaj točko oz. remi ali zmago, kar je bilo realno tudi za pričakovati, saj so v prvih dveh tekmah s pametno in strpno igro, jaz bi rekel z antinogometom, prišli do vodilne pozicije v skupini. Precej nerealno pa je bilo za pričakovati zmago reprezentance Zambije, ki me je presenetila s kvalitetno/ofenzivno igro, vendar je vse to pokvarila z neumnimi napakami v fazi branjenja. No, zmaga bi to ekipo ,presenetljivo, popeljala v naslednjo fazo tekmovanja, ne glede na rezultat tiste zgornje tekme. Uvodne minute srečanja so pokazale, da se tekma nagiba v smeri tistega manj pričakovanega scenarija, saj je Zambija kar nizala napade in v 29. minuti srečanja, po lepi kombinatorni akciji in podaji razigranega Felixa Katonga, povedlaz golom Rainforda Kalabaja. V drugem polčasu, točneje v 62. minuti pa je reprezentanca Zambije po še eni v nizu, prelepih akcij, povedla z 2-0. Po akciji iz auta je Jacob Mulnega, mojstrsko zvrtel oz. preigral gabonske branilce in lepo podal v sredino, kjer je iz neposredne bližine, neovirano zadel James Chamanga. Defanzivno orientirani Gabon, ki ni nikoli preveč resno ugrozil zmage Zambije, katera je bila veličastna, je do kona srečanja uspel doseči le tolažilni zadetek, katerega je v 83. minuti dosegel Fabrice Do Marcolino, za tisto željeno izenačenje, ki bi prineslo napredovanje v naslednjo fazo tekmovanja, pa ni bilo moči, znanja, spretnosti in če smo pošteni, prav je tako, saj si je prav Zambija s svojo odlično igro zaslužila to napredovanje. Po koncu tekme, ki se je konča z zmago Zambije z 2-1 smo lahko videli njihovo navdušenje še posebaj njihovega selektorja, francoskega manj znanega strokovnjaka Herve Renarda, na drugi strani pa veliko razočaranje nekoč izjemnega francoskega reprezentanta, Alaina Giressa.

Se pravi, prvo mesto v, na koncu zelo komplicirani skupini D je osvojilo, zame največje pozitivno presenečenje prvenstva, Zambija, drugo mesto je le nekako osvojil Kamerun, tretje Gabon, četrto/zadnje v skupini pa Tunizija.

Zanimivo; Zambija, Kamerun in Gabon so imeli isto število točk, v medsebojnih obračunih je imel vsakdo od teh treh po eno zmago, vsi trije so imeli enako gol razliko, ki je znašala 0, šele četrti kriterij pa je določil vrstni red v skupini. Zambija je bila najučinkovitejša in je dosegla 4 gole, Kamerun je dosegel 3 gole, Gabon pa samo 2. Pošteno.

Sledi počitek do 24. januarja, ko bodo na spored čertfinalna srečanja ….. spočijte se.

  • Share/Bookmark
 

Zapis je bil objavljen 22.01.2010 ob 00:02 in je shranjen pod 2010 - African cup of nations. Komentarjem lahko sledite z RSS 2.0 virom. Lahko komentirate, ali pustite trackback s svoje strani.

« || »

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !