Zapisal izmisljeni | 20.01.2010 - 09:59 - Kategorije: 2010 - African cup of nations

Včeraj se je moralo dokončno razplesti tudi v skupini C, kjer so odigrali tretje kolo uvodne faze, že predtem oz. po prvih dveh kolih pa si je Egipt z dvema zmagama oz. s šestimi točkami že zagotovil napredovanje, drugi favorit skupine Nigerija je bila na drugem mestu s štirimi točkami, in je v tem tretjem kolu potrebovala remi oz. zmago, Benin in Mozambik pa sta s po eno točko, proti favoritoma skupine potrebovala za napredovanje potrebovala vsak svojo zmago in še nekatere ugodnosti z druge tekme.

c3

 

Egipt – Benin 2-0

Šproščeni in že kvalificirani Egipt, ki je bil že pred začetkom prvenstva eden glavnih favoritov turnirja, a jim nekako nisem zaupal, je v tekmo, ki je na žalos nisem uspel gledati, krenil brez kalkulacij in že v 7. minuti srečanja povedel. Gol oz. vse najzanimivejše s prvenstva tega dne, sem si ogledal naknadno, a že uvodni zadetek Egipta me je zleknjenega pred TV, zdrznil. Kaj reči po takih kiksih/nespretnostih kot jih videvamo na tem prvenstvu, kakor to da afriški reprezentančni nogomet še vedni kar precej zaostaja za evropskim in južnoameriškim. Ahmed Al-Muhammadi je podobno kot kamerunec Geremi TUKAJ, z okoli 40-ih metrov, z desnega robu igriča, že v omenjeni 7. minuti srečanja zadel za 1-0, le da je za razliko od kamerunca svoj strel natančno pomeril in osmešil golmana Benina, Yoanna Djidonoua, ki se na tem prvenstvu ni preveč izkazal. Na 2-0 je v 24. minuti srečanja, povišal Amad Moteab, po mojem videnju iz nedovoljenega položaja, ko je golman Benina izvrstno obranil strel z glavo Ahmeda Raoufa, za odbito žogo je stekel strelec Moteab, ki je bil v prepovedanem položaju oz. offsidu, golman Benina pa je po dobri obrambi še nekoliko preveč poležal na tleh, nato pa zamudil pravočasno izbiti nov strel na gol, zaradi česar je Egipt povedel z 2-0, nato pa tekmo suvereno pripeljal do konca. Pričakovana zmaga in pričakovano prvo mesto v skupini, kjer so največje delo opravili v prvem kolu.

Nigerija – Mozambik 3-0

Nigerija je po porazu proti Egiptu in ubogi zmagi proti Beninu tokrat potrebovala tekmo brez poraza oz. zmako ali remi, kar za tako kvalitetno reprezentanco ne bi smel biti problem. In tako je tudi bilo, saj so ob izteku prvega polčasa povedli z 1-0, natančneje v 44. minuti, ko je Peter Odemwingie s približno 20-ih metrov, z močnim in natančnim strelom, tik nad tlemi, premagal nasprotnega golmana in Nigerijo povedel v vodstvo z 1-0. Saj poznamo tisto, da so to trenutki tekme, ko je najslabše prejeti gol in že tako ne reveč ohrabreni Mozambik se je očitno sprijaznil z usdo oz. porazom in izpadom s prvenstva, saj je takoj ob pričetku drugega plčasa prejel še en zadetek. Tudi v tej, 47. minuti je bil strelec Peter Odemwingie, ki je neovirano zadel po lepem nasprotnem napadu, ki sta ga kreirala Chinedu Obasi in podajalec Yakubu Aiyegbeni. Naslednji gol je bil dosežen v 86. minuti, ko je John Obi Mikel, na robu kazenskega prostora nasprotnika, priboril žogo za Nigerijo, steljal na gol, vendar je 34-letni golman Kapango uspel žogo odbiti le do Obafemi Martinsa, ki je v igro vstopil v 68.minuti in je preveč izkušen, da bi zapravil takšno priložnost. Nigerija je nato vodstvo s 3-0 zadržala še nekaj naslednjih minut oz. do konca tekme in se zasluženo uvrstila v naslednjo fazo tekmovanja. Reprezentanca Mozambika je v času od tekme pa do te objave že ostala brez selektorja, saj je nizozemec Mat Nooij že dobil odpoved, njihov branilec Dario Khan pa je prvenstvo zaključil kot edini igralec, ki je v prvi fazi premagal svojega golmana oz. mu je to uspelo kar dvakrat.

 

Skupino C je torej osvojil Egipt s tremi zmagami, drugo mesto je zasedla Nigerija, tretji je bil Benin, ki je imelenako število točk kot četrti/zadnji v skupini Mozambik, s katerim je igral neodločeno, a zaradi boljše gol razlike je uvrščen pred njim.

  • Share/Bookmark
 

Zapis je bil objavljen 20.01.2010 ob 09:59 in je shranjen pod 2010 - African cup of nations. Komentarjem lahko sledite z RSS 2.0 virom. Lahko komentirate, ali pustite trackback s svoje strani.

« || »

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !