Zapisal izmisljeni | 19.01.2010 - 14:48 - Kategorije: 2010 - African cup of nations

V tem tretjem kolu se je moralo dokončno razplesti in najprej pa je bila na vrsti skupina A, v kateri je pred tema odločilnima tekmama, vodila domača Angola s štirimi točkami, sledilo je presenečenje skupine – Malavi s tremi točkami, s prav tako s tremi točkami, a z nekoliko slabšo gol razliko je bila na tretjem mestu Alžirija, ki bo poleti, slovenski nasprotnik na svetovnem prvenstvu, na razočaravajočem, četrtem mestu pa je bil Mali.

 

a3

Mali – Malavi 3-1

V obračunu reprezentanc na črki M so s takojčnjim pritiskom nasprotnika pričeli malijci, ki so v postavitvi 4-4-1-1 oblegali nasprotnikov gol in vršiti pritisk na njihovo zadnjo linijo, zaradi česar je golman Svadic Sanudi naredil katastrofalno napako, podobno ukrajinca Šovkovskega, ki je v dodatnih kvalifikacijah za EP 2000, Ačimoviću omogočil gol s sredine. Tokrat je z nekoliko manjše oddaljenosti, po podobni napaki golmana Malavija, zadel Frederic Kanoute in popeljal Mali v vodstvo z 1-0. Le dve minuti kasneje oz. v tretji minuti srečanja je Seydou Keita “z bombo iz prostega strela” z okoli 30-ih metrov povišal na 2-0, nato pa je tekma malo zamrla. Malijci so očitno igrali eno tekmo, z mislimi pa bili na drugi, ki se je igrala ob istem času in kjer so za napredovanje v naslednjo fazo, potrebovali zmago enega od konkurentov. Polčas se je končal z vodstvom Malija z 2-0 in očitno so malijci ob polčasu zvedeli, da konkurenta v drugi tekmi igrata bolj prijateljsko tekmo, ki ob zmagi Malija, odgovarja obema ekipama. V drugem polčasu je Mali posledično nekoliko popustil, kar je izkoristila reprezentanca Malavija in v 58. minuti je njihov napadalec Russel Mwafulirwa, po “biljardu” pred golom malijcev, le zadel za znižanje rezultata na 2-1. V tem delu tekme so prevladovali malavijci, ki so lovili zaostanek in prav Russel Mwafulirwa je imel izjemno priložnost za izenačenje rezultata, a je zgešil nemočoče – s treh metrov je z glavo streljal proti praznem golu, a je žogo zabil v tla, da se je odbila in preskočila prazen gol. No, kar ni uspelo malavijcem je nato malijcem, Mamadou Bagayoko je po lepi hitri akciji, v 85. minuti, zadel z glavo za vodstvo Malija s 3-1 , kar je bil na koncu tudi končni rezultat tekme. Po zaključku na igrišču ni bilo pretiranega veselja, saj so igralci kmalu zvedeli, da njihova zmaga ne pomeni veliko, druga tekma te skupine med Angolo in Alžirijo je še vedno tekla v prijateljskem tonu in obe reprezentanci na črko A sta se uvrstili v naslednjo fazo tekmovanja. Mali je zame, eno od razčaranj prvenstva, saj sem pričakoval njihov preboj v naslednjo fazo, a moja napoved TUKAJ se je uresničila, sposobni so biti na vrhu ali na dnu.

Angola – Alžirija 0-0

V obračunu reprezentanc na črki A se je z nezanimivo tekmo, polno taktiziranja, obema reprezentancama izšlo, saj sta se uvrstili v naslednjo fazo tekmovanja. Po mojem mnenju, je Mali v zgoraj opisani tekmi storil taktično napako in kmalu, previsoko povedel in Angoli ter Alžiriji sporočil, da bo sigurno zmagal, s tem pa sprožil prijateljsko tekmo, brez tveganj, ki se je na koncu obrestovala obema reprezentancama. Domača reprezentanca, Angola je zaigrala v postavi 3-5-2 z zgostitvijo na sredini, ki je onemogočala napade nasprotnika, njihov potentni napadalec Gilberto je bil na klopi za rezerve, prav tako Mantorras, izkušeni selektor Manule Jose pa je ukazal strpno igro brez tveganja. Na drugi strani se je tudi Alžirija zavedala, da jih igra brez tveganja oz. neodločen izid vodi v naslednjo fazo, zato je podobno kot nasprotnik zaprla dostope do gola s formacijo 4-2-3-1 oz. z dvema zadnjima veznima in samo enim napadalcem. Pri opisu same tekme se ne bi preveč trudil, saj je bilo vse skupaj precej dolgočasno in lep pokazatelj stanja na igrišču so žvižgi domačih navijačev, ki so se kljub uvrstitvi v naslednjo fazo tekmovanja, počutili prevarane. A nogomet se že dolgo ne igra samo za gledalce, temveč za denar, ki pa ga prinaša uspeh, tega pa velikokrat neatraktivna igra in Angola ter Alžirija sta odsegla začrtano, uvrstitev v naslednjo fazo. Upajmo, da Alžiriji podobno, ne bo uspelo na svetovnem prvenstvu v Južni Afriki, ko bo igrala s Slovenijo, Anglijo in ZDA.

 

Skupino A je torej osvojila Angola, druga, ki še napreduje v naslednjo fazo tekmovanja je Alžirija, ki ima isto število točk kot tretjeuvrščeni Mali, a je bil ta slabši v medsebojenem obračunu, četrti pa je bil, kljub odličnemu začetku, pričakovano, Malavi.

  • Share/Bookmark
 

Zapis je bil objavljen 19.01.2010 ob 14:48 in je shranjen pod 2010 - African cup of nations. Komentarjem lahko sledite z RSS 2.0 virom. Lahko komentirate, ali pustite trackback s svoje strani.

« || »

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !