Zapisal izmisljeni | 18.01.2010 - 10:25 - Kategorije: 2010 - African cup of nations

Včeraj se je s tekmama v skupini D, zaključilo tretje kolo Afriškega prvenstva, pomerili pa so se Tunizija proti Gabonu in Kamerun proti Zambiji …….

d3

Tunizija – Gabon 0-0

Popoldne je bila odigrana tekma med enim od presenečenja turnirja, Gabonom in enim od velikanov afriškega nogometa, Tunizijo. Gabon je v prvem kolu, presenetljivo premagal Kamerun, se mu pri tem maščeval za poraza v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo, nekaj mesecev nazaj in si priboril ugoden izhodiščni položaj pred naslednjima kolima. Tokrat je odigral podobno tekmo, umiril je tekmo, ji je bila za gledalca zelo dolgočasna, saj je imela redke priložnosti za gol, in čakal na priložnosti iz hitrih proti napadov, ki pa so bili redki. Tunizija je po neodločenem izidu v prvem kolu proti Zambiji, tokrat ponovno remizirala in odigrala še eno tekmo pod svojim renomejem. Precej slaba igra, razen v končnici, ko so krenili nekoliko hrabreje in naredili pritisk na nasprotnika, ki pa ni obrodil sadov z. ni prinesel željenega zadetka in zmage. Skromna nogometna predstava obeh moštev, v kateri ni bilo preveč razburjenja, bi povzel. Vsekakor so z osvojeno točko bolj nezadovoljni tunižani, kot pa Gabon, ki po prvih dveh kolih vodi v tej skupini in je blizu napredovanja v naslednjo fazo. V zadnjem kolu se bosta v derbiju skupine pomerila Tunizija in Kamerun, v drugem dvoboju pa vodilni Gabon in Zambija.

Kamerun – Zambija 3-2

Po kiksu Kameruna v prvem kolu proti Gabonu, ko je presenetljivo izgubil z 0-1, sem pričakoval njihovo demoliranje Zambije, a že po 8. minutah tekme je po napadu po levi strani in nespretnem posredovanju kamerunskega veterana Rigoberta Songa, pred svojim golom , do žoge prišel eden od bratov Mulenga, točneje Jacob Mulenga, ki je iz neposredne bližine zadel za 1-0. Ok, saj je šele začetek in si mislil, da bo Kamerun s svojo kvaliteto le hitro prišel do preobrata, a ni bilo tako, njihovi napadi niso prinesli željenega zadetka in prvi polčas se je končal z vodstvom Zambije z 0-1. V drugem pa je prišlo do šokov, še predtem pa je kamerunski selektor v igro uvedel dva nova igralca in nekoliko premešal postavitev svojih igralcev. V 68. minuti je Geremi na desni strani reševal žogo, da ne bi ušla v aut, pri tem v padu močno udaril, za zambijskega golmana – nesrečna žoga, je poletela proti golu, kjer jo je že nekako ujel , a mu je pod rokami spolzela in se odkotalila v gol. Kakšen šok, po seriji napadov in akcij Kameruna je ta po zaslugi nespretnosti zambijskega golmana Kennedy Mweene le prišel do izenačenja. Le štiri minute kasneje oz. v 72. minuti je še vedno zbegane zambijce na desni strani zvrtel Somen Tchoyi, ki ga je selektor Le Guen, v drugem polčasu z leve strani le preselil na njegovo priljubljeno desno, kjer lahko daje največ in tako je tudi bilo po zelo dobrem preigravanju je podal v sredino, kjer je do žoge le nekako, tudi z malo pomočjo roke, prišel Samuel Eto’o, ki takih priložnosti ne izpusti. Zabil je za vodstvo Kameruna z 2-1 in ko sem že pomislil, da bodo sedaj nasprotnika dotolkli, je na drugi strani kamerunski vratar Carlos Kameni, v 81. minuti srečanja, storil neumnost oz. nepotreben prekršek za penal Zambije, katerega je elegantno izvedel Christoper Katongo in izenačil na 2-2. V samem finišu tekme je Kamerun le pritisnil in v 86. minuti so prišli do vnovičnega vodstva, ko je po dolgi in visoki podaji, z visokim skokom do žoge prišel rezervist Mohammadou Idrissou in z glavo postavil končni rezultat 3-2. Končno pričakovana akcija v kateri je do izraza prišlo napadalčevih 190 centimetrov višine, ki je kamerunci nikakor niso izkoriščali in vse preveč probavali s preboji preko sredine obrambe, kjer pa ni šlo. No, na koncu je Kamerun le dobil to tekmo, s težko prigaranih 3-2, v naslednjem/zadnjem kolu prve faze pa jih čaka derbi s Tunizijo, kjer se bo reševala usoda skupine D. Čestitke reprezentanci Zambije, na vnovični, presenetljivo dobri tekmi, katero pa so zaradi neizkušenosti in napak, nesrečno izgubili. Škoda, privoščil bi jim vsaj neodloče izid.

  • Share/Bookmark
 

Zapis je bil objavljen 18.01.2010 ob 10:25 in je shranjen pod 2010 - African cup of nations. Komentarjem lahko sledite z RSS 2.0 virom. Lahko komentirate, ali pustite trackback s svoje strani.

« || »

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !