Zapisal izmisljeni | 11.01.2010 - 21:51 - Kategorije: 2010 - African cup of nations

Pričel se je African cup of nations oz. Afriško prvenstvo, ki je še pred otvoritvijo postreglo s šokantnim terorističnim napadom na avtobus reprezentance Toga, ki očitno ne bo nastopil na prvenstvu ….

slika

predstavljam skupino A:  Angola, Mali, Malavi, Alžirija,

ANGOLA: Domača reprezentanca ima verjetno na sebi veliko breme, ki ga prinaša domače prvenstvo, zaradi česar so tudi pričakovanja veliko večja, kot je dejanska moč te reprezentance. Angola je soočena, pomojem mnenju s prevelikimi pričakovanji in pritiskom javnosti, politikov in vseh ostalih, ki se v takšnih trenutkih prislinijo nogometu in postanejo instant poznavalci. Po udeležbi na SP 2006 v Nemčiji, je bilo v Angoli veliko razočaranje nad neuspešnimi kvalifikacijami za SP 2010 v Južni Afriki in neuvrstitvijo na prvenstvo, zaradi česar je selektor Luis Oliveira Goncalves moral zapustiti reprezentanco, njegov naslednik Mabi De Almeida pa kmalu za njim, saj ni beležil uspehov v prijateljskih tekmah, domače Afriško prvenstvo pa se je približevalo. Rešitev naj bi bil nekdanji trener portugalskih velikanov Sportinga in Benfice, Manuel Jose, pred katerim je težka naloga, zadovoljiti angolce in prinesti uspeh na domačem prvenstvu, kar pa bo ob obstoječem igralskem kadru zelo težko. Za začetek je nanizal osem prijateljskih tekem brez poraza, uvedel disciplino, reprezentanco pa osvežil z nekaterimi mladimi talenti, večjih sprememb pa vseeno ni bilo. Prav nedisciplina naj bi bil glavni problem reprezentance in eden največih zvezdnikov te generacije, bivši igralec Manchester Uniteda, Manucho je zaradi te izgubil status prvotimca in verjetno bo sledilo njegovo postopno vračanje, saj Manuel Jose zaenkrat najbolj zaupa napadalcu Flaviu in levem krilu Gilbertu, katera je že vodil kot trener agiptovskega Al Alhkya, in upa, da bo na njunih krilih prišel še do reprezentančnega uspeha. Z domačinskim sodniškim kriterijem bi lahko presenetili, a sam vrh je le nedosegljiv.

MALI: Reprezentanca, za katero sem pričakoval, da se bo uvrstila na Svetovno prvenstvo 2010, a jim to ni uspelo, saj je bila Gana premočna, delno ublažitev bolečine pa lahko dosežejo z dobrim rezltatom na tem Afriškem prvenstvu. Ekipa, v kateri je kar nekaj odličnih nogometašev kot so kapetan Mahamadou Diarra iz Real Madrida, Seydou Keita iz Barcelone, Frederic Kanoute iz Seville, Momo Sissoko iz Juventusa in ostali so zelo neugoden nasprotnik za vsako reprezentanco in mislim, da bi s takim igralskimi zvezdniki morali konkurirati za vrh afriškega nogometa, a obenem je tu še največja pomankljivost te ekipe, to je neuravnovešenost te, saj ti izjemni igralci nimajo dovolj kvalitetnih soigralcev, kar velikokrat pripelje do nestabilnosti v igri in takrat je vse možno. Ekipa, ki je sposobna biti na vrhu ali dnu.

ALŽIRIJA: Alžirska reprezentanca bo slovenski javnosti še posebaj zanimiva, saj gre za reprezentanco, ki bo na Svetovnem prvenstvo 2010 v isti skupini kot Slovenija. Reprezentanca, ki je zadnja dva Afriška prvenstva spremljala le kot gledalec, se je vrnila na veliko sceno saj se je uspela kvalificirati na že omenjeno svetovno prvenstvo, a prave informacije o njihovi moči bomo dobili na tem prvenstvu, kjer bodo morali svoj dober rezultat oz. uvrstitev potrditi z bojem za afriški vrh. Njihov selektor Rabah Saadane je izjavil, da imajo priložnost postati še konkretnejši in se še dodatno poboljšati, vendar na drugi strani je to tudi dvorezen meč, saj slabi rezultati prinašajo negativno atmosfero pred velikim, največjim nogometnim tekmovanjem. Alžirska reprezentanca je v večini sestavljena od igralcev, ki igrajo v evropskih ekipah, čeprav je eden najpomembnejših igralcev golman Iounes Gaouali iz ASO Clefa, zaradi novih pravil v FIFa zakoniku pa so se še okrepili z nekaterimi odličnimi igralci, kot sta Mourad Meghni iz Lazia in Hassan Yebda iz Portsmoutha. Ekipni karakteristiki sta moč in agresivnost, kjer prednjačita branilec Madjid Boughera iz Glasgow Rangersov in Karim Ziani iz Wolfsburga, katera ponavadi za seboj potegneta še preostale člane ekipe in takrat postanejo sila neugoden nasprotnik, kar je občutil tudi aktualni afriški prvak Egipt, katerega so v kvalifikacijah za SP, v dodatni tekmi izločili in se presenetljivo uvrstili na prvenstvo. Tokrat bodo poskušali dokazati, da niso presenečenje oz. zvezda enodnevnica, temveč ena od afriških sil, v kar pa dvomim.

MALAVI: Po zaslugi kvalifikci za SP 2010 je na Afriško prvenstvo, nekako prispel tudi Malavi, ki je izkoristil razmere v Gvineji, katero je v odločilni tekmi na svojem igrišču premagal, s Slonokoščeno obalo pa remiziral in si zagotovil nastop na prvenstvu v Angoli. Za kakšno nogometno silo gre, pove že podatek, da so na Afriškem prvenstvu šele drugič, prvič so bili leta 1984, že sama udeležba pa je njihov velik uspeh, a nekaj talentiranih nogometašev obljublja še kakšno zmago, točko, dovolj za zajebati koga od nasprotnikov.

  • Share/Bookmark
 

Zapis je bil objavljen 11.01.2010 ob 21:51 in je shranjen pod 2010 - African cup of nations. Komentarjem lahko sledite z RSS 2.0 virom. Lahko komentirate, ali pustite trackback s svoje strani.

« || »

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !