Zapisal izmisljeni | 13.02.2012 - 00:10 - Kategorije: 2012 - African cup of nations

V trenutkih, ko na TV spremljam proslavo ob koncu Afriškega prvenstva oz. podelitev priznanj in veselje novih prvakov, ki so nasledili Egipt iz 2010, se bom pred zadnjo objavo te rubrike, ustavil pri obračunu za 3. mesto.

Kot sem že v prejšnih objavah navedel, sem Gano pričakoval v finalu, vendar je naneslo, da so v obračunu za finale izgubili z zambijci, zaradi česar jim je preostala le še tekma za tretje mesto, bronasto medaljo, kjer jih je čakal vedno neugodni Mali.

logo

Ena najtrofejnejših afriških ekip, beri reprezentanca Gane, proti reprezentanci Malija, ki je v svojem četrtem poskusu le uspela do željenega brona. Zahodna Afrika je očitno dominantna afriška regija, saj od tam prihajajo najboljše reprezentance, Slonokoščena Obala, polfinalista Mali in Gana, medtem ko je Zambija, edina z južnega dela celine in tisti, ki ste spremljali ta turnir, veste, da sta se polfinalistki, pred dnevi, že srečali v skupinskem delu, v skupini D namreč, ko je Gana, relativno lahko premagala Mali, z goloma Gyana in Ayewa.

Srbski strateg Goran Stevanović je zelo dobro sestavil moštvo črnih zvezd, kot pravijo ganski nogometni reprezentanci, a zambijec Mayuka jih je pokopal z zadetkom v polfinalu in preusmeril na stranski tir, če smem, v obračun za tretje mesto, kar je vsekakor manj kot so pričakovali. Večina ganskih reprezentantov igra v bolj-ali-manj priznanih evropskih ekipah, v odsotnosti Essiena, pa so nekoliko bolj v ospredju kapetan John Mensah, mladi Andre Ayew, tragik zadnjega svetovnega prvenstva Asamoaha Gyana in ostali.

Na drugi strani je v reprezentanci Malija, njihov prvi zvezdnik, nogometaš slovite Barcelone Seydou Keita, ki je še enkrat več potrdil visoko klaso ter svoje soigralce popeljal do tega srečanja za tretje mesto, v katerih ponavadi ni najpomembnejša kvaliteta oz. kakovost posameznikov in ekipe, temveč želja, motivacia, manjše razočaranje ob izpadu iz boja za prvaka. Mali, ki je doslej kar trikrat izgubil takšna srečanja za tretje mesto, je bil tokrat zagotovo manj zaročaran z izpadom kot zvezdniki Gane in po dolgih 40. letih oz.. prvič po letu 1972. so malijci osvojili željeno tretje mesto.

Gana v postavitvi 4-2-3-1: Kwarasey – Addy, Vorsah, Mensah, Pantsil – Annan, Abu (od 46. minute Muntari)- D. Ayew, Asamoah (od 68. minute Alhassan), Inkoom (od 35. minute Tagoe)- J.J Ayew

Mali v postavitvi 4-3-1-2: Sissoko – Tamboura, Kante, Maiga, Coulibaly – Sow (od 85. minute Keita), Traore, Diakite – Keita – Dembele (od 86. mnute Yatabare), Diabate

Končno so malijci, po osvajanju drvenih medalj, kot pravijo južni bratje, osvojili žlahtno, bronasto, za kar pa je najzaslužnejši nogometaš francoskega Bordeauxa, Cheick Diabete, ki je dosegel oba zadetka na srečanju. V 23. minuti je po kombinaciji iz kota, kateri je sledil strel z oddaljenosti, ganski golman odbil samo do njega in s petih metrov mu ni bilo težko zadeti za vodstvo z 0-1, v 80. minuti pa je, po dobro speljanem, hitrem, nasprotnem napadu zadel še za končnih 0-2, in malijci so lahko pričeli slaviti.

Torej, Gana – Mali 0-2 (Cheick Diabate 23. in 80. minuta)

  • Share/Bookmark
 

Zapis je bil objavljen 13.02.2012 ob 00:10 in je shranjen pod 2012 - African cup of nations. Komentarjem lahko sledite z RSS 2.0 virom. Lahko komentirate, ali pustite trackback s svoje strani.

« || »

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !