Zapisal izmisljeni | 9.02.2012 - 01:29 - Kategorije: 2012 - African cup of nations

V prvem polfinalnem obračunu sta se najprej pomerili reprezentanci Zambije in Gane, v večernem pa še reprezentanci Slonokoščene Obale in Malija.

logo

Zambija – Gana 1-0

V prvem polufinalnem dvoboju je bil stadion s kapaciteto 37.500 mest, neposredno pred srečanjem še vedno pol-prazen, navkljub temu da je bilo kar precejšno število kart tudi brezplačno razdeljeno, predvsem šolarjem in lokalnim biznismenom. A očitno tudi to ni pritegnilo večje pozornosti, saj je bilo vzušje precej turobno  in kot sem že v predhodnih obračunih tega prvenstva, opazil, obisk gledalcev/navijačev ni na pričakovanem nivoju. A tudi to je razumljivo, saj poleg velike revščine na širšem območju, afričanom težave predstavlja tudi transport. Prvi dvoboj za veliki finale 28. afriškega prvenstva je torej pretekel v znamenju slabega obiska gledalcev in nepreciznosti, predvsem gancev, ki so pred zambijskim golmanom Kennedy Mweenejem zgrešili vse kar se je dalo. A nekaj je bilo sreče, nekaj pa tudi kvalitetnih intervencij in zambijski golman je uspeval v ključnih trenutkih tekme, izid zadržati na nuli, kot pravimo. Že v uvodu je v 7. minuti srečanja odbranil Asamoah Gyanu penal, a ganci niso obupali in njihovi napadi so se nizali, pri tem pa so se nizale tudi nekatere izjemne zgrešene priložnosti, kot tista Jordana Ayewa iz 32. minute. Tudi drugi polčas je minil v podobnem znamenju, kot pravimo, Gana, ki je bila na prejšnem prvenstvu finalist,  je imela priložnosti, a kot je to pri nogometu v navadi,  je Zambija v enem svojih redkih napadov uspela zadeti. V 78. minuti je namreč, rezervist, igralec švicarskega Young boysa, 21-letni Emmanuel Mayuka, na vrhu kazenskega prostora prejel žogo in nato iz obrata, zadel za presenetljivo vodstvo outsiderjev. Črnim zvezdam, kot pravijo nogometašem Gane, ni v končnici uspelo zadeti oz. vsaj izenačiti na 1-1, pri čemer pa so zadnjih šest minuti, morali odigrati brez izključenega Dereka Boatenga, ki pa kljub temu ni bil tragik srečanja, temveč je ta vloga pripadla nesrečnemu Gyanu, ki je po svetovnem prvenstvu in zgrešenem penalu proti urugvajcem, spet zgrešil v odločilni tekmi, zaradi česar je, s štirimi naslovi prvaka, drugo najtrofejnejše moštvo Afriškega pokala izpadlo. Na drugi strani si je presenetljivi, prvi letošnji finalist, reprezentanca Zambije, s to zmago zagotovila svoje tretje finale. Predhodna dva, 1974 in 1994 so izgubili, vendar kot vemo, v tretje gre rado.

Slonokoščena Obala – Mali 1-0

Podobnega spodrsljaja kot ganci, pa si niso dovolili nogometaši Slonokoščene obale oz. sloni kot jim pravijo, ki so pošteno  nadigrali malijce in se povsem zasluženo uvrstili v finale, svoj prvi po tistem 2006, ko jih je po penalih premagal, zaenkrat še aktualni prvak, Egipt. Dominanca je beseda s katero bi opisali njihovo predstavo, v kateri so si ustvarili kar nekaj lepih priložnosti za vodilni zadetek, ki je prišel na vrsto šele v zadnjih trenutkih prvega polčasa. Malijec Berthe je nekje na sredini kiksnil, Gervinho mu je ušel po levi, prešprintal še celotno nasprotnkovo polovico in zadel za vodstvo Slonokoščene Obale z 1-0. V drugem polčasu je bilo podobno stanje na igrišču kot v prvem, favoriti prvenstva so bili bližje povečanju vodstva kot malijci izenačenju, a ker je ostalo brez novih zadetkov, so se sloni uvrstili v veliki finale, kjer lahko osvojijo svoj drugi naslov, saj so edinega do sedaj uspeli osvojiti, zdaj že daljnega leta 1992, se pravi pred okroglimi dvajsetimi leti.

Zambija in Slonokoščena Obala bosta torej nasledili zadnja finalista iz 2010, reprezentanci Egipta in Gane, veliki finale pa bo na sporedu, v nedeljo 12.2.2012 ob 20.00 uri, na stadionu d’Angondje v Libervillu, v Gabonu.

  • Share/Bookmark
 

Zapis je bil objavljen 9.02.2012 ob 01:29 in je shranjen pod 2012 - African cup of nations. Komentarjem lahko sledite z RSS 2.0 virom. Lahko komentirate, ali pustite trackback s svoje strani.

« || »

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !