Zapisal izmisljeni | 3.02.2012 - 00:57 - Kategorije: 2012 - African cup of nations

Nadaljujem z afriškim prvenstvom oz. African cup of nations, kjer se je končala prva faza tekmovanja, ki ga je nekoliko v ozadje potisnila tragedija iz Egipta, kjer je v derbiju egipovskega prvenstva zaradi huliganskega izbruha nasilja izgubilo življenje kar 73 ljudi.

acn

Skupina A

Zambija se je pričakovano in zasluženo uvrstila v naslednjo fazo tekmovanja, vendar sem jih nekako pričakoval šele na drugem mestu, saj so se mi senegalci zdeli favoriti skupine. A ti so razočarali in zambijci so jih dobili v prvem kolu z 2-1, v drugem je Zambija z 2-2 remizirala s precej neugledno Libijo, na koncu, v tretjem kolu, pa z golom Katonga premagala še reprezentanco/prirediteljico oz. Ekvatorijalno Gvinejo in slavje s plesom se je lahko pričelo. Da pa stanje v moštvu ne bi bilo idilično je poskrbel eden od zvezdnikov moštva, Clifford Mulenga, ki je zaradi kršenja pravilnika reprezentance, baje že izključen in poslan domov. Ena od dveh prirediteljic tega turnirja, Ekvatorijalna Gvineja oz. njeni nogometaši, se verjetno niso sekirali preveč za že omenjeni poraz v zadnjem kolu z zambijci, saj so si z zmagama v prvih dveh že zagotovili napredovanje v naslednjo fazo tekmovanja. Nekoliko je zasmrdela druga tekma oz. zmaga nad neprepoznavnimi senegalci, ko sem dobil občutek, da bo tekma trajala dokler domači ne zadanejo in zmagajo, a tudi to očitno še vedno sodi k afriškemu nogometu, saj kot je v nadaljevanju objave, to ni bil osamljeni primer. Junak nacije je postal David Alvarez, bolj znan kot Kily, ki igra za španskega četrtoligaša Langreo, kateri je po senegalskem izenačenju v 89. minuti, v že omenjeni 94. zadel za končnih 2-1 in po minimalni zmagi nad libijci, naciji prinesel napredovanje v naslednjo fazo turnirja. Tretjeuvrščena Libija pa torej, po porazu z domačini in remiju z Zambijo, z zmago v zadnjem kolu nad favoritom skupine, senegalci, ni pridobila ničesar, razen prestiža, medtem ko je ćetri/zadni  Senegal, z vsemi svojimi zvezdniki, največje razočaranje turnirja, ki se poslavlja celo brez osvojene točke.

Skupina B

Slonokoščna Obala je za razliko od favoritov skupine A, opravičila svoj status/sloves in s tremi čistimi zmagami napovedala najresnejšo kandidaturo za osvojitev naslova afriškega prvaka. Drogba iz Chelsea je bil edini strelec v zmagi proti Sudanu, njegov klubski soigralec Kalou in pa Bakary Kone, ki je premagal lastnega golmana, sta bila strelca za 2-0 proti Burkini Faso, medtem ko sta se med strelce, proti Angoli, vpisala še Eboue iz Bony iz Vitesseja. Sudan, ki je zasedel v tej skupini željeno drugo mesto, bi označil kot eno od pozitivnih presenečenj turnirja, saj so z širši javnosti neznanimi nogometaši, ki prav vsi nastopajo v sudanskih klubih, najprej minimalno izgubili proti favoritom skupine/in turnirja, nato v drugem kolu remizirali, s prav tako favoriziranim nasprotnikom, reprezentanco Angole, medtem ko so v zadnjem in odločilnem kolu, z dvema goloma Mudatherja iz Al-Hilala, z 2-1 premagali Burkino Faso. Vse skupaj je zadostovalo za že omenjeno drugo mesto, saj je glavni konkurent za to mesto, Angola, po zmagi nad Burkino Faso, prav tako z 2-1 in tistem remiju s sudanci v drugem kolu, v zadnjem kolu izgubila s favoriti skupine, z 2-0. Manucho, nekoč celo nogometaš Manchester Uniteda, ki je dosegel tri od štirih zadetkov reprezentance na tem turnirju in njegova kompanija oz. soigralci so torej nesrečno izpadli, njihovi novinarji niso od igralcev oz. reprezentance dobili nikakršnih intervjujev in komentarjev, celo zagroženo jim je bilo, da se ne razpišejo preveč o tej sramotiBurkina Faso s tremi čistimi porazi, ni bila niti blizu ravni nasprotnikov in je zasluženo obtičala na zadnjem/četrtem mestu.

Skupina C

Tudi druga reprezentanca-domačinka, beri Gabon, se je uvrstila v nadaljni del turnirja in tudi tukaj je smrdelo, a če je bila zmaga v prvem kolu proti outsiderju skupine, Nigerju, povsem čista, kot pravimo, kaj potem reči/zapisati za tekmo v drugem kolu proti Maroku, ki je imel povsem realne apetite po napredovanju. Gol za zmago s 3-2 je bil dosežen kar v 97. minuti in paralele s tisto tekmo drugega kola skupine A so očitne, kraja, kot pravijo maročani, pa je prav tako očitna vsem, ki spremljamo prvenstvo. V tretjem kolu, ko so že imeli zagotovljen nastop v nadaljevanju, so v obračunu za prvo mesto z golom nekoč Milanovega, zdaj pa Saint Etienovega Aubameyanga, premagali tunizijce, ki so tako osvojili drugo mesto. A Tunizija se je kar precej namučila za to, že v prvem kolu so v derbiju severnega dela Afrike, s težkih 2-1 premagali nesrečne maročane, v drugem kolu so z Nigerjem imeli neuglednih 1-1 do 89. minute, ko jih je rešil, zdaj že Rennesov napadalec Jemaa in prinesel zmago z 2-1, v zadnjem kolu pa so vknjižili že omenjeni poraz z domačim Gabonom. Maroko, ki je na koncu zasedel tretje mesto, se torej poslavlja z grenkim priokusom, da je bil okraden, po porazu v derbiju s tunizijci, je v 97. minuti padel še proti Gabonu in tretje kolo ni odločalo o ničemer več. Tolažilna zmaga nad reprezetnanco Nigera je prinesla samo, nesrečno tretje mesto, medtem ko je sam Niger ostal brez osvojene točke.

Skupina D

Gana mi je delovala nekako najbolj suvereno v tej prvi fazi tekmovanja. Najprej je z golom Johna Mensaha iz Lyona, z minimalnim rezultatom dobila Botsvano, nato pokazala mišice v derbiju skupine proti malijcem, ko sta zadela Asamoah Gyan in mladi Andre Ayew iz Olympique Marseilla, v zadnjem kolu pa je za ohranitev vodstva na lestvici, preudarno remizirala z Gvinejo. Drugo mesto si je zagotovil Mali, ki je najpomembnejšo tekmo odigral že v prvem kolu, ko je z minimalnim rezultatom premagal neugodno Gvinejo, v drugem kolu je izgubil s favoritom skupine/tudi turnirja, medtem ko je v tretjem kolu potrdil uvrstitev v nadaljni del tekmovanja z 2-1 proti Botsvani. Gvineja je dosegla najvišjo zmago na turnirju, vendar ji ta ne pomeni veliko, saj je predvsem zaradi poraza z malijci v prvem kolu, pristala šele na tretjem mestu skupine, kar pomeni, da je tudi že izpadla. Gvinejsci so kar s 6-1 izprašili Botsvano, v tretjem kolu pa so  uspeli še remizirati z že kvalificirano Gano, kar je bil njihov soliden konec, medtem ko je Botsvana turnir zaključila brez osvojene točke.

V nadaljevanju oz. v četrtfinalu bomo spremljali obračune Zambije in Sudana, Gane in Tunizije, Gabona in Malija ter Slonokoščene obale in Ekvatorijalne Gvineje, po mojem mnenju pa bi se v polfinale morali prebiti zambijci, ganci, malijci in reprezentantje Slonokoščene obale.

  • Share/Bookmark
 

Zapis je bil objavljen 3.02.2012 ob 00:57 in je shranjen pod 2012 - African cup of nations. Komentarjem lahko sledite z RSS 2.0 virom. Lahko komentirate, ali pustite trackback s svoje strani.

« || »

1 komentar

  1. 27.01.2015 @ 17:34

    Da preberemo!

    Zapisal stecaj

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !