Zapisal izmisljeni | 22.01.2012 - 00:11 - Kategorije: Film

Ostajam na nemškem, točneje pri filmu, pri Hitleru, le da je tokrat namesto komedije, zgodovinski thriller, kot pravi wikpedia.

Valkyrie

valkyrie

V uvodu nam film predstavi Clausa von Stauffenberga, ki ga igra Tom Cruise, kot pozitivca, ki razmišlja o uporu Hitlerju in njegovim metodam ter njegovo poškodbo na bojišču v severni Afriki. Stauffenberg namreč ostane brez ene roke od zapestja navzdol, na drugi brez dveh prstov in brez enega očesa, zaradi česar je premeščen v Berlin, kjer se kmalu pridruži skupinici upornikov oz. nemških generalov, ki načrtujejo atentat na furerja.

Eden od idejnih vodij upora, general Von Tresckow, ki ga igra Kenneth Branagh, je kmalu zatem premeščen, na njegovo mesto pa  uskoči Stauffenberg, ki skupaj z ostalimi razvije dobro zastavljen načrt upora/veleizdaje z imenom Operacija Valkyrie, po Wagnerju. Rezervisti naj bi po atentatu na Hitlerja zavzeli vodilne položaje, s tem preprečili hitlerjevim najožjim sodelavcem, da bi nadaljevali z, že ustaljeno politiko, tačas pa bi uporniki vzpostavili novo oblast in podpisali primirje z ostalimi državami.

Gre za zelo spretno vodeno zgodbo, polno napetosti pri načrtovanju atentata, do katerega naposled tudi pride, a kot nam je že iz zgodovine znano, je bil to samo še eden neuspešen poskus, saj nekako Hitler preživi. Uporniki pa, ne vedoč, da niso dosegli osnovnega za uspešen upor, nadaljujejo z operacijo Valkyrie in ko pride do nasprotujojočih se ukazov, padejo na posameznike težke odločitve.

Spretna je tudi igra vseh iz igralskih vrst, od že omenjenega Branagha, pa Bill Nighya, Terence Stampa, Thomasa Kretschmanna, Davida Bambera, Toma Wilkinsona in ostalih, predvsem pa Toma Cruisa, ki je vizualno dejansko zelo podoben glavnemu junaku.

tomi

Seveda, fim priporočam, saj napetost, ki je tudi glavno vodilo fima,  ne popušča, navkljub znanim dejstvom tistega obdobja.

  • Share/Bookmark
 

Zapis je bil objavljen 22.01.2012 ob 00:11 in je shranjen pod Film. Komentarjem lahko sledite z RSS 2.0 virom. Lahko komentirate, ali pustite trackback s svoje strani.

« || »

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !