Torkov večer je seveda minil v znamenju nogometa, po prvih srečanjih dodatnih kvalifikacij za EP 2012, so bile na vrsti še povratne tekme, ki so se razpletle takole.

Hrvaška – Turčija 0-0 Prva novica ob prihodu turške reprezentance v Zagreb je bila, da je pripotoval tudi njihov selektor Hiddink, ki bi bil verjetno že bivši, če si ne bi izbojeval pogodbe po kateri bi ob odpovedi sodelovanja prejel okoli 25 milijonov eurov odškodnine in če sem že pri denarju, je turkom in še komu, preprosto neverjetno, da hrvaški selektor Bilić, dela, za samo 160.000 eurov letne plače. A pustimo to ob strani, za trenutek skočimo še nazaj na prvo srečanje, kjer so turški strokovnjaki z analizo, po sramotnem porazu, osporavali Hiddinkovo obrambno linijo, v kateri sta bila centralna branilca Egemen Korkmaz, ki je že celotno kariero izključno v turških ligaših, šele z letošnjim letom pa v njihovem vrhunskem Bešiktašu in pa debitant Giraya Kacara, kar je bil vsekakor višek neumnosti/hrabrosti. Tokrat so zaradi kazni kartonov manjkali še Hakan Balta, Emre Belozoglu in Arda Turan, turški selektor pa je zaradi tega in pa zaradi razočaranj iz prve tekme, pričel povratno tekmo s povsem spremenjeno reprezentanco, konkretno s kar osmimi novimi igralci, medtem ko sta pri hrvatih zaradi kazni kartonov manjkala samo Čorluka in Dujmović, kar je bil še eden od plusov v prid hrvatom. Po pričakovanjih je bila to nekoliko bolj zaprta tekma, vendar še vedno dovolj kvalitetna, da sem rajši ostal na HTV kot na naši nacionalki, ki je prenašala meglo iz Stožic. V srečanju brez golov, so brati hrvati z garanjem uspeli zadržati turke na nuli, pri čemer je bil za igralca tekme proglašen njihov zadnji-vezni, Ognjen Vukojević, ki je bil zadolžen za razbijanje nasprotnikovih napadalnih akcij in glede na priznanje mu je to zelo dobro uspevalo. Hrvaška ekipa je kot celota delovala ravno prav dobro, beri močno, da so turki občutili, da iz njihove senzacije ne bo nič in kmalu je njihov nalet otopel, kockasti pa so tekmo, v miru, pripeljali do konca, čeprav je bila vidna tudi želja po zmagi, predvsem v končnici, ki pa na koncu ni bila uresničena. S tem remijem pa so se uvrstili v tretjo jakostno skupino evropskega prvenstva, v kolikor pa bi zmagali bi napredovali v drugo, kjer je namesto njih Rusija, torej tista reprezentanca, katero je še pred dvema letoma, v dodatnih kvalifikacijah za Svetovno prvenstvo 2010, zaustavila Slovenija. Saj se še spomnimo razočaranih rusov in njihovega tedanjega selektorja Hiddinka, ki je v podobnem razpoloženju kot takrat Maribor, sedaj zapuščal tudi Zagreb in če držijo novinarski napisi, od danes ni več selektor Turčije, kar pomeni, da je med njim in turško nogometno zvezo prišlo do nekih finančnih kompromisov.

Portugalska – Bosna in Hercegovina 6-2 Bosanski selektor, Safet Sušić je imel s svojo reprezentanco veliko lažje treninge, predvsem da je ekipa ohranila polno moč za  vnovičen čvrst boj s portugalci, ki naj bi imeli nekoliko hitrejšo igro kot bosanci, kar bi lahko prišlo do izraza na veliko kvalitetnejšem igrišču stadiona Luz, kot tistega v Zenici. Na drugi strani je portugalski psiholog Jorge Silverio povedal, da je bila motiviranost portugalcev na najvišji ravni, predvsem zaradi slabšega sprejema v BiH, motenja z laserji in ostalih provokacij, tako da po njegovem, dela praktično ni imel. Že od prve minute so portugalci navalili na gol bosancev, navijači so se revanširali z laserji oz. motenjem golmana Begovića, ki je prvič kapituliral, kot radi rečemo, že v 8. minuti, ko je lepo, iz prostega strela, zadel Cristiano Ronaldo. Na 2-0 je v 24. minuti srečanja, s še lepšim udarcem povišal Nani, v 41. pa so bosanci uspeli znižati, potem ko je pod pritiskom prekrška, a povsem nepotrebno z roko v svojem kazenskem prostoru igral Coentrao. Misimović je bil precizen iz penala in drugi polčas se je pričel z, še vedno odprtim izidom, a je spet po osmih minutah igre, zadel lepotec Ronaldo. Po izvrstni globinski žogi, beri podaji Moutinha, ni bilo pomoči bosancem in CR7 je obšel gostujočega golmana ter zadel za 3-1, v obupu in nemoči pa je Lulić zaradi prigovarjanja sodniku prejel še rdeči karton oz. bil izključen. Dejansko bi lahko prigovarjali sodniku Starku in njegovim pomočnikom, ki so močno grešili, a veliko bolj oškodovani so bili portugalci, ne samo zaradi tistega prekrška, ki je prinesel penal bosancem, temveč tudi zaradi akcije iz 65. minute, ko je po podaji rezervista Maletića, zadel Emir Spahić, ki je bil predtem kar precej v prepovedanem položaju. A sodniška je obveljala in Spahić, dvojnik Heldera Postige, se je skupaj s soigralci lahko veselil zadetka. Nekaj trenutkov nervoze in nekoliko bolj ošta igra na obe hstraneh, je tisto kar je zaznamovalo ta sredinski del drugega polčasa, a številčno nadmočni portugalci, so kmalu ponovno ušli na varno prednost. Helder Postiga je v 72. minuti, po bravuri rezervista Rubena Micaela, zadel za 4-2 in bosanci so lahko spoznali, da portugalci praktično dosežejo zadetek ko se jim zljubi oz. takoj ko postanejo nekoliko ogroženi. V 80. minuti je Miguel Veloso zadel iz prostega strela, ko so vsi čakali Ronalda in njegov značilni udarec pa jih je presenetil nogometaš italijanske Genove in na semaforju je bilo že 5-2, končnih 6-2 pa je z drugim golom na srečanju, postavil napadalec španske Zaragoze, Helder Postiga. S tem je bilo zaključeno maščevanje bosancem, ki so že pred obema obračunoma s svojim primitivizmom razjezili portugalce, ki so na drugi strani pokazali, da so izjemna reprezentanca, vsekakor veliko boljša od BiH.

Črna Gora – Češka 0-1 Domača javnost in domači strokovnjaki so bili prepričani, da njihova ekipa v Pragi ni prikazala pravega obraza, kot pravimo, in vsi po vrsti so ponavljali, da so črnogorci sposobni doseči željena dva oz. kar tri gole. A lažje je reči kot doseči, je reklel moj stari, kar so spoznali tudi sokolovi. Njihova igra je bila nekako v krču, radi rečemo, polna nervoze in s podzavestjo, da v kolikor prejmejo zadetek, lahko evropsko prvenstvo samo še sanjajo. A sanjali so lastne zadetke, ki pa jih ni bilo od nikoder. Po precej slabem prvem polčasu je v 40. minuti srečanja le zapretil Dejan Damjanović, nogometaš korejskega Seula, ki je prav tako nevarno poskusil še v 52., ko je zadel prečko in milimetri so odločali o usodah dveh reprezentanc. Črnogorci niso imeli razpoloženega strelca, saj se je tudi Mirko Vučinić izkazal z nepreciznostjo, predvsem v 55. ko je bil češki vratar Čech že premagan, a je njegov strel z dveh metrov švignil mimo gola. Zdi se mi, da je črnogorce bolj kot Češka premagala nervoza in neučakanost, saj so prehitro, bi rekel po bližnjici, hoteli do zadetka in rutinirani in predvsem strpni čehi so to znali kaznovati. V 81. minuti je po spretnem preigravanju oz. solo akciji, ko se je prebil med tremi črnogorci, zadel Petr Jiracek in črnogorskih sanj je bilo konec. Češka je vknjižila še drugo zmago proti Črni Gori, ki bi lahko prvi gol dosegla tudi v 80. minuti, pa v finišu krenila na vse ali nič, a neizkušenost oz. izkušenost na drugi strani, je odločila še tretjega predstavnika dodatnih kvalifikaci, ki bo nastopal na EP 2012.

Irska – Estonija 1-1 Čeprav radi rečemo, da je v nogometu vse mogoče, verjamem, da ni bilo norca, ki bi verjel v preobrat oz. možnost estonskega napredovanja na evropsko prvenstvo. Vsem je bilo jasno, da so irci svoje opravili že v prvem srečanju in prav zato je L.A Galaxy pozval svojega irca Robbie Keana, naj se vrne še pred povratnim srečanjem, kar je ta kategorično zavrnil in ostal v zadnji bitki pred evropskim prvenstvom. Tja do 32. minute ni bilo zadetkov, potem pa je po napaki gostujočega golmana, ob akciji iz kota, iz neposredne bližine zadel branilec Wolverhamptona, Stephen Ward in pričelo se je slavje, ki ga ni pokvaril niti zadetek slovenskega znanca, če smem, Konstantina Vassiljeva v 57. minuti, ko je z nekaj več kot 25-ih metrov presenetil domačega vratarja Shay Givena, kateremu je žoga spolzela med rokama. A kot sem že zapisal, ni ga bilo norca, ki bi verjel v preobrat in tekma se je v nekoliko mirnejšem vzdušju privedla do konca, 1-1 pa je pomenilo, da je Irska precej komfortno odšla na EP.

  • Share/Bookmark
 

Zapis je bil objavljen 16.11.2011 ob 19:41 in je shranjen pod 2012 - kvalifikacije za Evropsko prvenstvo, Poljska-Ukrajina. Komentarjem lahko sledite z RSS 2.0 virom. Lahko komentirate, ali pustite trackback s svoje strani.

« || »

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !