Zapisal izmisljeni | 6.11.2011 - 01:15 - Kategorije: seznami-lestvice

Par uric nazaj sem gledal lokalni derbi tretjega največjega španskega mesta oz. tekmo Levante – Valencija in se spomnil intervjuja z bivšim igralcem obeh klubov, legendarnim črnogorskim napadalcem Predragom Pedjo Mijatovićem.

pedja

Ta je v svoji uspešni nogometni karieri nastopal za Budučnost, Partizan, Valencijo, Real Madrid, Fiorentino in Levante, ter za reprezentanco Jugoslavije, kasneje pa Srbije in Črne Gore. Igralec, ki si ga bomo verjetno najbolj zapomnili po golu v finalu Lige prvakov ‘98, ko smo s prijatelji na veliko pokonzumirali Blue ice beer v lokalnem pajzlu in pa seveda tisti prečki iz penala, na svetovnem prvenstvu v Franciji, istega leta.

No, da preidem na bistvo, Mijatović je naštel najboljše igralce s katerimi si je delil slačilnice, kot pravimo oz. sestavil svojo ekipo nogometašev;

Na golmansko pozicijo je postavil nemca s katerim je bil soigralec v Real Madridu in zanj dejal;  Bodo Ilgner je bil najzaneslivejši golman na svetu, velik profesionalec, ki nikoli ni prejel glupih golov in ki je po treningih še ostajal na igrišču in nadaljeval z vadbo.

Desni bočni položaj je v črnogorčevi ekipi dobil italijan Christian Pannuci, za katerega je dejal, da je bil prava mašina, izvrsten zadaj, pogosto pa kot asistent spredaj in na tej poziciji naj ne bi bilo veliko takšnih.

Prvi štoper, španec Fernando Hierro, kapetan slovitega Reala, steber obrambe, ki je ogromno tudi zadeval, predvsem z glavo in iz prostih strelov ter penalov.

Drugi štoper, nekoliko presenetljivo Gordan Petrić, črnogorski rojak, soigralec iz Partizana in mlade reprezentance, ki si je ustvaril solidno nogometno kariero, a Mijatovića je tako navdušil, da je dobil prednost pred nekaterimi vliko bolj zvenećimi imeni in zanj je dejal, da je bil eden najboljših defanzivcev kar jih je videl.

Levi bok je, seveda, pripadel legendarnemu brazilcu Roberto Carlosu, v zadnjih dveh desetletjih verjetno najboljšem svetovnem igralcu na tem položaju, ki ga je poleg hitrosti in oštrine, krasil še izjemen udarec.

Tudi v zvezni vrsti je prevlada realovcev, argentinec Fernando Redondo je imel vse oz. je bil kompleten igralec, ki je znal na poziciji zadnjega veznega, odigrati nekaj zaporednih tekem brez vsakršne napake.

Brazilec Mazinho si je z odličnimi igrami v Valenciji prislužil mesto v tej ekipi, pa čeprav je širši javnosti, ta reprezentančni igralec, relativno neznan.

Nizozemec Clarence Seedorf, še vedno aktivni umetnik, ki že nekaj let navdušuje v AC Milanu, je enostavno briljanten nogometaš, kar dokazuje že vrsto let in kar dokazujejo njegove osvojene trofeje.

Nekje med zvezno vrsto in napad bi lahko zrinili legendarnega Raula Gonzaleza, drugače čistokrvnega strelca, ki je po zatonu v Realu svojo srečo našel v nemškem, rudarskem Gelsenkirchenu oz. pri Schaalke 04. Verjetno ga ni potrebno posebaj predstavljati, dovolj je samo reči/zapisati Raul.

Prvi napadalec je hrvat Davor Šuker, s katerim sta bila soigralca v mladi reprezentanci Jugoslavije, kjer so skupaj z zgoraj omenjenim Petrićem ob osvojitvi naslova mladinskega svetovnega prvaka postali čileanci. Njuno kratko sodelovanje se je nadaljevalo tudi v članski reprezentanci Jugoslavije, predvsem pa v Real Madridu, kjer sta skupaj osvojila že omenjeno Ligo prvakov. Zlata levica je dodal.

Drugi napadalec, srb Savo Milošević, s katerim je bil soigralec le v reprezentanci in s katerim sta tvorila ubojit tandem, pri čemer poudarja Mijatović, da je Milošević zabil kopico lepih in pomembnih golov.

Med rezerviste je vtaknil španca Ikera Casillasa, s katerim sta bila le kratek čas soigralca, saj se je v času prebijanja Casillasa na gol Reala, Mijatović že poslavljal, pa Zorana Batu Mirkovića in Slavišo Jokanovića, oba iz Partizana, zvezdaša Dragana Stojkovića Piksija s katerim sta bila soigralca v reprezentanci, pa seveda rojaka il genia, Dejana Savićevića in pa golgetersko božansvo, argentinca Gabriela Batistuto s katerim sta sodelovala v Fiorentini.

  • Share/Bookmark
 

Zapis je bil objavljen 6.11.2011 ob 01:15 in je shranjen pod seznami-lestvice. Komentarjem lahko sledite z RSS 2.0 virom. Lahko komentirate, ali pustite trackback s svoje strani.

« || »

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !