Zapisal izmisljeni | 27.08.2011 - 10:00 - Kategorije: klubi

Nerad priznam, a pred obračunom s slovitimi Glasgow Rangersi, NK Mariboru nisem dajal preveč možnosti za uspeh, beri za preboj v Europa league tekmovanje. A bojeviti štajerci so premagali, prav tako tradicionalno bojevite škote in se zasluženo uvrstili v navedeno evropsko tekmovanje, kar je njihov drugi največji uspeh, takoj za legendarno Ligo prvakov ‘99/2000, ko so v kvalifikacijah nanizali belgijski Genk in sloviti, francoski Lyon.

NK Maribor

maribor

Kot je že iz grba kluba razvidno, obstaja NK Maribor šele od leta 1960, v sezoni ‘67/68 pa so debitirali v takratni prvi jugoslovanski ligi, kjer so ostali do konca ‘71/72, ko so nazadovali v drugo ligo in se utopili v povprečju.

Šele z osamosvojitvijo Slovenije in formiranjem Prve slovenske lige so mariborčani prišli do vidnejših rezultatov oz. do prvih lovorik, pri čemer so prvič postali državni prvaki šele v sezoni ‘96/97, nato pa to ponovili še osemkrat, zadnjič v prejšni sezoni, torej 2010/11. NK Maribor je najprej počasi, a zanesljivo, postal najmočnejši slovenski klub, prihod slovitega, bivšega slovenskega reprezentanta Zlatka Zahovića pa je to vlogo samo še utrdil. Zdi se, da so prav na vseh nivojih, vsaj za korak pred ostalimi kot radi rečemo in občutek imam, da sledijo primeru hrvaškega Dinama o katerem sem pisal v prejšni objavi. Maribor est Dinamo, Zahović est Mamić.

A pustimo primerjave, športni direktor Zahović je od svojega prihoda 2007, dejansko stabiliziral klub, postavil temelje za kasnejše uspehe, tudi tega, beri uvrstitev v Europa league, pri čemer je z bivšim reprezentančnim soigralcem, danes trenerjem Darkom Milanićem, odlično selektiral moštvo, ki se zelo dobro napaja tudi iz lastnih mladinskih vrst, kakor tudi iz ožje regije. NK Maribor je v Sloveniji postal brand, torej znamka, ki prinaša uspeh, posledično tudi zaslužek, kar so v prejšni sezoni občutili Josip Iličić, Armin Bačinović, Siniša Andjelković, pa tudi Rene Mihelič, Dejan Školnik in ostali, ki so bili prodani klubom po Evropi, medtem ko se ostali prvoligaši brez zaslužka vrtijo na mestu.

Za to sezono sta, že omenjena Milanić in Zahović zbrala ekipo, ki je v kvalifikacijah za Ligo prvakov izločila luksemburški Dudelange, vendar je bil v naslednjem/tretjem krogu kvalifikacij, Maccabi iz Haife, premočen nasprotnik in štajerski ponos je zdrsnil v kvalifikacije za Europa league, kjer jim žreb ni bil naklonjen, saj so za nasprotnika dobili sloviti, škotski Glasgow Rangers. A ni vse tako kot izgleda, škotski gigant je očitno daleč od nekdaj slavnih dni, saj je z 2-1 padel v Ljudskem vrtu, v povratnem srečanju, sinoči, pa je NK Maribor s pomočjo remija oz. 1-1, še drugič v svoji zgodovini prišel skozi sito evropskih kvalifikacij, kor rečejo.

Lanskoletni finalist Europa league, Braga, belgijski Club Brugge in sveži, angleški drugoligaš Birmingham City so nasprotniki po meri, nič močnejši kot slavni škotski klub, ki me je s svojo igro zelo razočaral. Nabijanje v nedogled in igro na moč, so štajerci znali umiriti, zanimivo pa zna biti tudi v tej H skupini Europa league 2011/12. Pazite se torej portugalci, belgijci in angleži.

NK Maribor ima očitno v svojih vrstah dovolj kvalitete za enakovredne obračune z naštetimi in najbolje, da naštejem še junake, beri igralce.

golmani: Jasmin Handanović, Marko Pridigar, Matej Radan in 18-letni Dragan Topić

branilci: brazilec z italijanskim državljanstvom Arghus, Aleksandar Rajčević, Mitja Viler, Aleš Mejač, Nejc Potokar, Aleš Majer, Jovan Vidović, 19-letni Dejan Trajovski in 20-letni Matjaž Kek

zvezna vrsta: makedonec Agim Ibraimi, hrvat Dejan Mezga, Goran Cvijanović, Aleš Mertelj, Martin Milec, Željko Filipović, brazilec Gabriel in mladi Matic Crnić

napad: brazilec Tavares, Etien Velikonja, Robert Berić, Dalibor Volaš in Dragan Jelić

Dobro popolnjena zasedba z že uveljavljenimi igralci slovenske prve lige, predvsem pa pred to sezono okrepljena s pravimi igralci, kot so golman Handanović, ki je prispel iz italijanskega Empolija, bivši zmajček Ibraimi, ki je prišel iz Nafte, brazilski branilec Arghus iz brazilskega Sociedade sportiva River plate, povratnik iz moldavskega Sheriffa, Volaš in pa mariborski up Trajkovski, medtem ko na drugi strani, pri odhodnih, ni bilo večjih pretresov.

Navkljub empatiji proti Zahoviću, moram priznati, da se vidi njegov podpis, kot bi rekli in skupaj z Milaničem, kot celotni ekipi NK Maribora, želim v Europa league tekmovanju obilico uspehov.

  • Share/Bookmark
 

Zapis je bil objavljen 27.08.2011 ob 10:00 in je shranjen pod klubi. Komentarjem lahko sledite z RSS 2.0 virom. Lahko komentirate, ali pustite trackback s svoje strani.

« || »

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !