Zapisal izmisljeni | 31.07.2011 - 00:30 - Kategorije: nogometaši

Ostajam v skandinaviji, po objavi za knjižnico in glasbo je v središču ponovno nogomet, konkretno nogometaš, ki je poleti zaključil svojo športno pot.

Sami Hyypia

sami

Sami Tuomas Hyypia se je rodil 7.10.73 na jugu Finske, v mestu Porvoo, mladost pa je preživel v mestu Kuusankoski, kjer je po prvotni navdušenosti za, seveda hokej, poskusil še z nogometom, saj sta bila kar oba starša nogometaša.

Najprej je igral za lokalni Voikkaan Pallo Peikot, kjer je predtem igral tudi njegov oče Jouko, nato pa za FC Kuusankoski oz. KuMu, nakar je prestopil v prvoligaški klub Myllykoskken Pallo, bolj znanega kot MyPa. V treh prvoligaških sezonah oz. od ‘92 do ‘95 je zbral 96 nastopov in dosegel osem zadetkov, pri čemer je osvojil dva pokalna tekmovanja ‘92 in ‘95, v prvenstvu pa z ekipo kar trikrat zapored osvojil tisto nesrečno drugo mesto, ‘93, ‘94 in ‘95. Takrat se je že zavedal, da je prerastel svojo ekipo, finsko ligo, zaradi česar je odšel na probo v angleški Newcastle, kjer pa odgovornih ni prepričal in kot je zapisano, ni bil presenečen, saj se je zavedal, da je mlad finski nogometaš.

Predsodkov do starosti in nacionalnosti pa ni imel nizozemski klub Willem II, ki je predvsem prepoznal kvaliteto v takrat 22-letnem blondincu, ki ga je dobil brez odškodnine in takrat se je začela še ena uspešna internacionalna kariera. Sami je v štirih sezonah izrastel, kot pravimo v pravega branilca, ki je bil eden od temeljev takratnih uspehov malega nizozemskega klubiča, kateremu je z drugim mestom v prvenstvu ‘98/99 pomagal celo do kvalifikacij za elitno Ligo pravakov, v katerih pa ni sodeloval, saj je kot najboljši posameznik takratne ekipe, prejel ponudbo slovitega angleškega kluba, FC Liverpoola.

Poleti ‘99, je v zameno za 4,5 milijona eura, iz nizozemskega Willem II prestopil v FC Liverpool, kjer je tako kot v nizozemskem klubu, kmalu postal priljubljen igralec navijačev, ki so znali ceniti njegov trud in njegovo borbenost. V paru s švicarjem Stephanom Henchozom, ki ga slovenski navijači najbolj pomnijo po tisti napaki/podarjeni žogi Cimerotiću ob reprezentančni zmagi Slovenije nad Švico, liverpoolovi pa po podobnosti z, zdaj že legendarnim Hyypio, s katerim sta bila težko prehoden obrambni par. Eden od vrhuncev v tem klubu je bila sezona 2000/01, ko so osvojili treble, torej FA pokal, Ligaški pokal in Pokal UEFA v tistem norem finalu proti španskem Alavesu. Sledil je še Community shield 2001 in Superpokal UEFA 2001, kot je že znano pa v vseh teh letih ni uspel osvojiti angleškega prvenstva, ki se Liverpoolu še vedno izmika, tja od sezone ‘89/90. Zato pa je Liverpool s Hyypio v moštvu, po Ligaškem pokalu 2003, še z enim norim finalom, tokrat proti italijanskem AC Milanu, osvojil elitno Champoins league oz. Ligo pravkov 2004/05, pri čemer je bil eden od strelcev tudi ta igralec TUKAJ. Istega leta so osvojili še en Superpokal UEFA, pa FA Pokal 2006 in Community shield 2006, do že omenjenega angleškega prvenstva pa nikakor niso mogli in v pomlajevanju ekipe, je poleti 2009, ko mu je iztekla pogodba, Sami prestopil v nemški Bayer iz Leverkusena.

V Bundesligi je Hyypia odigral čisto solidno, v prvi sezoni bil izbran celo v najboljše moštvo lige, a vse pogostejše poškodbe, predvsem pa leta in utrujenost ter nezmožnost slediti tempu, so ga skupaj, pred tedni, poslale v zasluženi pokoj.

Da se je upokojil eden najboljših igralcev našega časa, pove dejstvo, da je bil po portalu Goal.com izbran v ekipo desetletja, kjer so mu družbo delali golman Buffon, Cafu, Nesta in Roberto Carlos, v zvezno vrsto so bili izbrani Makelele, Xavi, Zidane, v ofenzivni del moštva pa Messi, Ronaldinho in Ronaldo.

Izredno težko premagljivi, bi rekel, kot je bil tudi Sami Hyypia, ne glede na preveč uspešne nastope, precej neugledne finske nogometne reprezentance, za katero je v odbodbju od 1997 do 2010, zbral 105 nastopov in dosegel 5 golov.

nakemiin Sami.

  • Share/Bookmark
 

Zapis je bil objavljen 31.07.2011 ob 00:30 in je shranjen pod nogometaši. Komentarjem lahko sledite z RSS 2.0 virom. Lahko komentirate, ali pustite trackback s svoje strani.

« || »

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !