Zapisal izmisljeni | 31.07.2011 - 09:18 - Kategorije: nogometaši

Iz Finske se selim na bližnjo Dansko, kjer je danski nogometaš Jesper Gronkjaer, pred tedni, zaključil svojo športno pot oz. postal nogometni upokojenec.

Jesper Gronkjaer

jesper

Jesper Gronkjaer se je rodil 12.8.1977 v mestu Nuuk na Grenlandiji, vendar je odrastel na Danskem, točneje v Thistedu, kjer je v lokalnem istoimenskem klubu tudi pričel z igranjem nogometa.

Leta 1995 je prestopil v Aalborg Boldspilklub oz AaB, kjer se je preko mlajših selekcij hitro prebil do prvega moštva, s katerim je v sezoni 95/96 celo nastopal v Ligi prvakov. V treh sezonah je vknjižil 86 nastopov, pri tem pa dosegel 10 zadetkov in ‘98 je odšel v tujino, konkretno za slabe 4 milijone eurov odškodnine ga je AaB prodal slovitemu, nizozemskemu Ajaxu, kjer je bil trener, njegov rojak Morten Olsen.

V dveh sezonah je v 55-ih nastopih dosegel 12 zadetkov,meseca maja ‘99 osvojil svojo prvo klubsko lovoriko, saj je Ajax v pokalnem tekmovanju, v finalu, premagal Fortuno iz Sittarda. Dobre igre niso ostale neopažene in Gronkjaer je poleti, leta 2000, za slabih 12 milijonov eurov odškodnine, prestopil v angleški Chelsea, ki takrat še ni bil to kar je danes, torej bogata nogometna velesila, vendar je bil prestop le velik korak naprej v igralčevi karieri.

Takrat sem ga tudi prvič zasledil, če se ne motim, postal pozornejši nanj, saj je bil igralec z najdražjim transferjem svoje države, z izjemnimi preigravanji na krilnem položaju, paša za oči, kot pravijo. A klub je bil v prehodnem obdobju, iz nekakšne osrednjosti med zvezde, per aspera ad astra, rečemo v latinščini in po prevzemu ruskega miljonarja Abramovicha je Ranierija, pri katerem je bil eden vodilnih igralcev, na trenerski klopi nadomestil kontraverzni portugalski strokovnjak Jose Mourinho. V njegovih vizijah ni bilo preveč prostora za danskega virtuoza, ki je poleti 2004, za 3,3 milijona eurov prestopil v Birmingham City, v katerem pa se ni znašel najbolje.

Le šesnajst srečanj, brez doseženega gola in na vrsti je bila nova selitev, že januarja 2005, na pirenejski polotok, točneje v Španijo, kjer je Atletico Madrid, zanj odštel 2 milijona eurov. A tudi tukaj je imel podobno slab učinek, 16 srečanj brez doseženega gola in v roku enega leta je Gronkjaer zaigral še za tretji klub.

Poleti 2005 je nemški Stuttgart poskusil svojo srečo z igralcem, ki je bil v očitnem padu, zanj so plačali 3 milijone eurov in Gronkjaer je še enkrat več odigral pod svojimmi zmožnostmi, pri čemer ni pomagalo niti dejstvo, da je ob njem igral rojak Jon Dahl Tomasson, naslednji za objavo. 25 tekem brez zadetka in čeprav je tudi tukaj kazalo, da bo ostal samo šest mesecev, so skupaj nekako potrpeli do poletja 2006, ko je bil za 2 milijona eurov prodan v domovino, v danski FC Copenhaegen.

Jesper Gronkjaer je v aktualnem danskem prvaku, navkljub številnim poškodbam le prikazal del svojega bogatega nogometnega znanja, spet je preigraval in asistiral, v 114-ih nastopih pa je dosegel tudi 16 zadetkov. Ob tem je postal državni prvak v sezonah 2006/07, 2008/09, 2009/10 in v poslovilni 2010/11, osvojil še pokalno tekmovanje 2008/09, vendar pa v finalu ni zaigral.

V prejšni sezoni, torej 2010/11 smo ga s presenečenjem elitne Lige prvakov dodobra spoznali TUKAJ, ko so mučili Barcelono, Panathinaikos in Rubin iz Kazana, se uvrstili v šesnajstino finala, kjer je bil Gronkjaerov Chelsea le prevelik zalogaj.

Za državno reprezentanco je Jesper Gronkjaer, od leta ‘99 nastopil na 80-ih srečanjih in dosegel 15 zadetkov, vendar vidnejše uvrstive niso uspeli doseči, navkljub zelo dobri generaciji.

V zadnjem srečanju, v katerem je zaigral kot aktivni nogometaš, je 33-letni Jesper Gronkjaer, v zmagi FC Copenhagna nad njegovim Aalborgom z 2-0, dosegel čudovit gol in se poslovil oz. odšel v nogometno penzijo, video TUKAJ.

Igralec, ki bi lahko dosegel več, a kljub vsemu je zaznamoval neko obdobje, predvsem z igranjem za Chelsea in FC Copenhagen, medtem ko so bila tista vmesna tavanja na vrhuncu nogometne moči, eno veliko razočaranje.

  • Share/Bookmark
 

Zapis je bil objavljen 31.07.2011 ob 09:18 in je shranjen pod nogometaši. Komentarjem lahko sledite z RSS 2.0 virom. Lahko komentirate, ali pustite trackback s svoje strani.

« || »

1 komentar

  1. 4.08.2011 @ 00:58

    [...] Jesper Gronkjaer [...]

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !