Zapisal izmisljeni | 19.07.2011 - 01:54 - Kategorije: 2011 - Copa America

Pred srečanjem brazilcev in paragvajcev, se je velika večina argentinske javnosti ukvarjala predvsem s svojimi težavami, to je z izpadom argentinske reprezentance, od katere je celotna nacija očtno pričakovala preveč. Breme na krhkih Messijevih ramenih je bilo pretežko, soigralci preslabi, da selektorja ne omenjam in Argentina tudi na domačem terenu ni uspela prekiniti 18 letnega posta. No, prvenstvo U-20 2005 in Olimpijske igre 2008 ne štejemo v kategorijo najelitnejših turnirjev kot so svetovno prvenstvo in Copa Americe in argentinski šampioni so se že kar nekako navadili na neuspehe, kot je navedel častnik La Nacion, ki je naštel serijo neuspehov tja do začetka devedesetih.

Povsem drugače je z brazilskim nogometom, ki je v istem obdobju osvojil kar lepo število najelitnejših lovorik, torej svetovnih prvenstev in Copa Americ, a tudi oni so v očitnem padu.

BRAZILIJA – PARAGVAJ 0-0 (po penalih 0-2)

Čeprav sem pred prvenstvom menil, da je bolj malo možnosti za zaustavitev brazilske ekipe, na še enem pohodu na vrh, sem z vsako tekmo na tem turnirju postajal bolj prepričan, da le ne bo tako. Sicer sem verjel v neke druge reprezentance, po pravici niti približno paragvajcem, a naneslo je tako, da so bili prav oni njihov rabelj, sčemer so lepo maščevali tisto srečanje iz 2. kola skupine B.

Nekoliko čuden sistem tekmovanja je v četrtfinalu turnirja, še enkrat, spojil obe reprezentanci in v roku enega tedna so brazilci kar dvakrat občutili moč paragvajske ekipe, ki jih je podpiralo kar lepo število brhkih deklet, željnih slave kot njihova rojakinja Larisse Riquelme, s svetovnega prvenstva, s tistim telefončkom med joški.

A vrnimo se na sam nogomet, Brazilija je bila pred tem srečanjem najefikasnejša ekipa turnirja, vendar je bilo to predvsem po zaslugi štirih zadetkov Ekvadorju, verjetno najslabši ekipi turnirja, tako da no ni bil baš neki podatek, Pato in Neymar pa sta lahko s po dvema goloma mirila in slepila njihove navijače. Na drugi strani igrišča pa je bila njihova opevana obrambna vrsta polna lukenj, pri čemer je bil naravnost katastrofalen Dani Alves, ki je na srečanju s paragvajci, zaradi začetniških napak, tudi izgubil svoje mesto v ekipi, medtem ko je zvezna vrsta, po mojem mnenju, že nekaj časa vse drugo razen prepoznavna brazilska in generalno gledano je imela ekipa izvrstnih posameznikov kar precej pomankljivosti oz. slabosti.

Paragvajci so bili blizu 100% učinku a so s povsem nezbranimi končnicami izgubili štiri točke ter se v četrtfinale uvrstili z zmago in dvema remijema, gol razliko 5-5, ki jim je namesto, na oko ugodnejših čileancov, prinesla brazilce.

bra

Brazilci so precej podobno kot argentinski rivali izpadli po streljanju penalov,pri čemer so se pošteno osmešili, a najbolje da grem kar po vrsti.

Seveda so srečanje odigrali bolje/aktivneje kot paragvajci, ki so se bolj ali manj zatekali branjenju nule, medtem ko so carioce nizale priložnosti, a so bili njihovi zvezdniki premalo natančni. Neymar, Pato in Lucio so imeli najlepše priložnosti v prvem polčasu, v drugem pa spet Neymar in Pato, Fred, pa Ganso, kar težko je vse našteti, a paragvajci so odšli v podaljške z željenim rezultatom. Njihov catenaccio je zdržal z nekaj sreče, izbijanj iz golove črte in predvsem z odličnimi obrambami golmana Villarja, da pa so brazilci vse bolj čutili nervozo je pokazala 103. minuta, ki je prinesla petelinčkanje, poglej TUKAJ, in izključitve na obeh straneh. Lucas Leiva in Anolin Alcarez sta končnico odgledala iz slačilnic in po 120-ih minutah brez golov so bili na vrsti, že omenjeni penali.

Pričeli so brazilci in Elano je udaril visoko preko gola, bi rekel preko tribun, na drugi strani pa je za paragvajce zgrešil tudi Barreto. A za brazilce so grdo zgrešili še Thiago Silva, zadel paragvajec Estigarribia, pa Andre Santos, zadel paragvajec Riveros in ko je mimo usekal še Fred, ki je v drugem kolu zadel za tistih 2-2, so paragvajci lahko pričeli slaviti. 0-2 oz. kar štirje zgrešeni penali brazilcev so zaskominali na večer pred 17- leti, ko so brazilci, po zaslugi penalov, postali svetovni prvaki.

Tokrat so bili uspešnejši paragvajci, katere je nervozni selektor Martino, prvič po 1983, odpeljal do polfinala Copa Americe, potem ko so se predvsem s čvrsto obrambo uspešno zoperstavili brazilskim virtuozom, ki so uspeli zapraviti lepo število odličnih priložnosti in se na koncu še osramotiti z opisanimi penali.

Skrajšani posnetek tekme, vključno s penali je TUKAJ.

Težko so brazilci sprejeli ta izpad in s teškimi besedami opisali predstave svoje reprezentance, sramota je bila kar pogosto uporabljena beseda, pa zgodovinska nesposobnost kot je zapisal O Globo, omenjali so nezmožnosti zadeti med igro, po podaljških in celo iz štirih penalov, pa še vedno ostati na nuli, na drugi strani pa je selektor Mano Menezes razpredal o napredku v igri v zadnjem letu, o pripravah za domače svetovno prvenstvo itd.

Jaz razen rezultatskih neuspehov ne vidim nekega očitnega napredka in če že omenjamo napredek, bi tega postavil ob imena reprezentanc Peruja, Urugvaja, Paragvaja in Venezuele, torej vseh štirih ekip, ki bodo v polfinalu.

  • Share/Bookmark
 

Zapis je bil objavljen 19.07.2011 ob 01:54 in je shranjen pod 2011 - Copa America. Komentarjem lahko sledite z RSS 2.0 virom. Lahko komentirate, ali pustite trackback s svoje strani.

« || »

1 komentar

  1. 12.08.2011 @ 22:28

    [...] nogometni virtuoz Neymar da Silva Santos Júnior, v nogometnih krogih znan samo kot Neymar, je po razočaranju na Copa Americi, kjer ni preveč blestel, v dresu svojega kluba, Santosa, spet razpoložen za nogometne [...]

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !