Zapisal izmisljeni | 17.07.2011 - 01:22 - Kategorije: 2011 - Copa America

Z zadnjima dvema dvobojema v skupini B, Paragvaj – Venezuela in Brazilija – Ekvador, se je sočasno zaključila tudi prav faza tekmovanja oz. 43. Copa Americe in dobili smo še zadnje udeležence četrfinalnih obračunov. Poleg že kvalificiranega presenečenja prvenstva, Venezuele, so bile do samega konca v napetosti še preostale tri ekipe te skupine, ki so iemele možnosti/svojo računico za napredovanje in seveda, Kostarika, tretjeuvrščena iz skupine A.

copa

Paragvaj – Venezuela 3-3

Presenečenja na tem prvenstvu, konkretno tudi v skupini B, so pripeljala do tega, da je bila pred zadnjim kolom prve faze tekmovanja, Venezuela edina sigurna za napredovanje in njim je bil obračun s Paragvajem samo prestiž. Zanimivo, da je Venezuela redka, verjetno edina južnoameriška država v kateri nogomet ni najpopularnejši šport, temveč je to baseball, a ko pridejo na vrsto uspehi, je podobno kot povsod. Vsi se silijo v ospredje, še najbolj pa razni lokalni politiki, celo kontraverzni predsednik države Hugo Chavez naj bi preko Twitterja nahvalil nacionalno nogometno vrsto in jo primerjal s Pepelko, medtem ko je selektor Farias ostal skromen in realen z izjavo, da so zaenkrat prvi in da je očitno, da jim je uspelo narediti velik uspeh. In prav ima, Venezuela je bila uvrščena v četrtfinale še pred tem dvobojem v katerem je imel tudi njihov nasprotnik, Paragvaj, svojo računico.

Paragvajce je v četrtfinale peljal že neodločen izid in udeleženci četrtfinala z zadnjega svetovnega prvenstva so bili pred vnovičnim četrtfinalom, le da je bila tokrat namesto Nove zelandije, Venezuela. Oteževalna okoliščina je bil izostanek njihovega selektorja Gerarda Martina, ki je bil kaznovan s prepovedjo vodenja ekipe, potem ko ni preveč dobro prenesel tistega remija z brazilci v drugem kolu, konkretno last-minute gola, zaradi česar je verbalno napadel kolumbijskega sodnika Roldana.

Zaradi odsotnosti oz. krajšega dopusta, tokratnih reakcij po srečanju ne poznam, a predvidevam, da so bile zaradi napetega razpleta burne, saj je reprezentanca Venezuele po kapetanski borbi Rincona in natančnega strela, že izpostavljenega Jose Salomaona Rondona, v 6. minuti povedla z 0-1, v 34. pa je po prostem strelu in kaosu pred venezuelskim golom, ko je glavni sodnik spregledal že dosežen gol, le zadel Antolin Alcaraz in izenačil na 1-1. V drugem polčasu je serijo golov odprl Lucas Barrios, ki je v 64. minuti po strelu iz kota in poskusu rezervista Vadesa, iz neposredne bližine zadel za vodstvo paragvajcev z 2-1, nato pa gledalci na stadionu Padre Ernesto Martearena niso videli golov do same končnice. Reprezentanca Venezuele je pritiskala za izenačenje, nekajkrat nevarno poskusila, vendar je bil šele v 86. minuti dosežen nov zadetek, na nesrečo venezuelčanov pa je zadelo nasprotno moštvo. Po prostem strelu Aureliana Torresa z desne, je z glavo zadel Christian Riveros in Paragvaj je le nekaj minut pred koncem vodil s kar 3-1, vendar so ponovno slabo odigrali v končnici in nasprotniku dopustili zadetek, tokrat celo dva oz. izenačenje in točko, ki jih je v četrtfinalni obračun postavila nasproti brazilcem. Po daljši akciji in nekoliko sreče venezuelčanov, je žoga le nekako prišla do rezervista Nicolasa Fedora, znanega tudi kot Miku, kateri je v 89. minuti z natančnim strelom z 10-ih metrov znižal na 3-2, v sodnikovem podaljšku oz. v 92. minuti srečanja pa je Grenddy Perozo, po strelu iz kota in skoku golmana Vege, v nasprotnikovem kazenskem prostoru, iz neposredne bližine zadel za 3-3 in verjamem, da je paragvajski selektor Gerardo Martin spet popizdil. Posnetek srečanja z napeto končnico je  TUKAJ.

Brazilija – Ekvador 4-2

Argentina in Urugvaj sta si v tretjem/zadnjem kolu prve faze tekmovanja, le uspeli zagotoviti udeležbo v četrtfinalu, izkazalo se je, da se bosta tam celo pomerili med sabo, in brazilska reprezentanca je bila na vrsti kot zadnja od favorizitanih ekip za naslov, ki so pred koncem, že omenjene prve faze, visele oz. strahovale za napredovanje. A ta strah le ni izgledal tako strašno, vsaj če se pogleda na renome obeh ekip. Selecao, kot imenujejo brazilsko reprezentanco je na zadnjih petih južnoameriških prvenstvih, osvojila kar štiri, torej 1997, 1999, 2004 in 2007, le 2001 se je vrinila Kolumbija, pri tem pa je tudi njihova ekipa poimensko superiorna ekvadorski, ki za povrhu nastopa še brez svojega najboljšega igralca Antonia Valencije, kateri si je poškodoval gleženj že v prvem kolu proti Paragvaju.

No, tudi Ekvador je imel svojo računico, sicer veliko manj verjetno, a vseeno. Zavedali so se, da so svoje šanse zakockali že pred obračunom z brazilci, v remiju s Paragvajem in predvsem v porazu z Venezuelo. Zaradi tega, bi za napredovanje morali premagati brazilce in kot radi rečemo upanje umira zadnje, še posebaj če se pogledata obe predhodni brazilski predstavi, ki sta bili daleč od kakovosti, ki bi jo lahko/morali ponuditi. Uboga partija proti outsiderju skupine, Venezueli in pa last-minute izenačenje proti Paragvaju ne more nikogar zadovoljiti in prvenstvo so si predstavljali zagotovo predstavljali drugače.

Njihovi lastni navijači so se jim posmehovali in skandirali ime brazilske nogometašice Marte oz. Marte Viera da Silve, ki je sočasno nastopala na ženskem svetovnem prvenstvu v Nemčiji, kjer pa je tudi nekoliko presenetljivo brazilska reprezentanca že izpadla. Usodno je bilo četrtfinale, za katerega se je moška reprezentanca še borila.

Ob vsem skupaj bi še izpostavil razvpitega Neymara, ki tako kot njegova reprezentanca, ne igra v skladu s pričakovanji in podobno kot Diego Forlan za Urugvaj in predvsem Lionel Messi za Argentino tudi on ne igra na svojem/vrhunskem nivoju, zaradi česar je za navijače in novinarje eden od glavnih krivcev dosedanjega neuspeha. A podobno kot argentinecm je tudi Neymar v tretji tekmi le pokazal nekaj svojih značilnih kvalitet, zaradi česar so se takoj pričeli hvalospevi, a mene še ni prepričal. Stari video posnetki, kjer lahkotno preigrava in zabija gole ua Santos so čisto drugi svet.

In da bodo brazilci proti ekvadorcem drugi svet je pričakovala velika večina, pa kar ni bilo tako, ne glede na rezultat. Uvodni gol je v 29. minuti srečanja, po natanćni podaji Andre Santosam dosegel Pato, Robinho je stresel vratnico, že v 38. minuti pa je Felipe Caicedo z obilno pomočjo brazilskega vratarja Julia Cesara oz. njegovim kiksom, s strelom z 20-ih metrov izenačil na 1-1. V drugem polčasu je že v 50. minuti, goleado napovedal osporavani Neymar, ki je zadel po še eni lepi potezi/podaji klubskega soigralca Gansa, a je Ekvador, spet po devetih minutah izenačil, namreč v 59. minuti srečanja je še enkrat zadel novi igralec španskega Levanteja, Felipe Caicedo, ki se je z lepim obratom znebil čuvajev in s strelom z roba kazenskega prostora izenačil na 2-2, pri čemer sem imel občutek, da bi Julio Cesar spet lahko mnogo bolje posredoval. Brazilci so videli, da je vrag odnesel šalo, kot pravimo in že v 62. minuti so vnovič povedli, po strelu Neymara je tokrat napako storil ekvadorski vratar, kateremu  je žoga izskočila iz naročja, Pato pa jo je uspel potisniti v gol za 3-2. Končnih 4-2, je v 72. minuti srečanja dosegel Neymar, kateremu je odlično asistiral razpoloženi Maicon, po prodoru po desni strani, kjer je očitno iz moštva iztisnil Dani Alvesa. Št. 13 oz. Maicon je bil po mojem mnenju eden boljših na igrišču, s tem pa tudi eden od zaslužnejših za zmago in napredovanje brazilcev, ki so v skupini B le zasedli prvo mesto. Kot je že v navadi, skrajšani posnetek srečanja, TUKAJ.

Torej brazilci, pred presenetljivo dobrimi igralci Venezuele, Paragvaj s tretjim mestom oz. s tremi točkami in boljšo gol razliko od Kostarike iz A skupine, le v naslednji fazi, Ekvador pa se poslavlja. To pomeni, da bo Brazilija v četrtfinalu igrala proti Paragvaju, medtem ko bo Venezuela poskušala kaj več doseči v obračunu s čilensko reprezentanco.

  • Share/Bookmark
 

Zapis je bil objavljen 17.07.2011 ob 01:22 in je shranjen pod 2011 - Copa America. Komentarjem lahko sledite z RSS 2.0 virom. Lahko komentirate, ali pustite trackback s svoje strani.

« || »

2 komentarjev

  1. 21.07.2011 @ 01:57

    [...] tretje kolo skupine B [...]

  2. 25.07.2011 @ 02:00

    [...] tistih 3-3 pred dnevi, v tretjem krogu skupine B, uvodne faze tekmovanja, je bil lep opomin, da na tem prvenstvu ni skoraj nič tako kot večina [...]

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !