Zapisal izmisljeni | 10.07.2011 - 23:44 - Kategorije: 2011 - Copa America

S tekmami v skupini B tekme se je zaključil drugi krog 43. Copa America, v kateri favoriti padajo kot za stavo, če se smem tako izraziti in tudi tokrat je glavni favorit prvenstva, kiksal.

copa

Brazilija – Paragvaj 2-2

Prvi trije favoriti prvenstva, konkretno Urugvaj, Argentina in Brazilija, so tudi po drugem kolu ostali brez zmage, brazilci so v prevem kolu, povezava TUKAJ, ostali celo brez doseženega zadetka, pa čeprav je bila na drugi strani nič kaj nogometno ugledna Venezuela.

Veselje brazilcev ob kiksu največjih rivalov, argentincev z bolivijci, le dva dni kasneje pa so se znašli v isti godlji, ko niso uspeli zadeti proti, verjetno najslabši reprezentanci kontinenta. Še slabše, ostali so brez prave priložnosti za gol, zaradi česar so dežurni kritiki prišli na svoj račun kot pravimo. Neymar, Robinho, Pato in ostali nogometni velemojstri bi od sramu lahko samo zardevali in gledali v tla, ne pa da so izgovore iskali v slabo pripravljenem igrišču, sodniku in vsem možnim, s čimer so se mi še dodatno zamerili.

Brazilski selektor Mano Menezes je srečanje pričel z isto postavo kot uvodno srečanje, tudi menjave so bile iste, le v nekoliko drugačnem vrstnem redu, na koncu pa je bil tudi učinek isti, torej remi, kjub dvema doseženima goloma. A najbolje, da grem kar po vrsti, brazilska reprezentanca je odigrala še eno bledo srečanje, kar niti ne preseneča, saj v njihovi vrsti ne vidim pravega organizatorja igre in tudi brazilski selektor bi lahko uvidel/priznal da Ganso še ni sposoben nositi tolikšnega bremena, ne glede na njegovi asistenci, ki sta prinesli brazilcem oba zadetka. Še predtem je v prvem polčasu nevarno zapretil paragvajski napadalec Santa Cruz, na drugi strani pa Pato, ki je še pred kratkim obetal veliko več, a Ronaldinho in milanske diskoteke in striptiz bari so pustili svoj pečat. Torej že omenjena asistenca Gansa v 38. minuti srečanja do šahtarovega Jadsona, ki je z natančnim strelom z roba kazenskega prostora, dosegel reprezentančni prvenec in napovedal boljše brazilske čase,  je mogoče komu dala misliti, da je vsega konec za paragvajce, ki naj bi jih tudi na tem prvenstvu bodrila tista sexy Larissa Riquelme z mobilnim telefonom v jošk’n'grabnu. Trdoživi paragvajci so vrnili udarec v drugem polčasu, ko je v 54. minuti po samostojni akciji z leve, podal Estigarribia, Lucas Barrios je bil prekratek, Roque Santa Cruz pa ne in rezultat je bil poravnan na 1-1. Kot sem že omenil v eni od prejšnih objav, Santa Cruz je s tem, 25. reprezentančnim golom, izenačil reprezentančni rekord, z naslednjim pa bo zasedel sam vrh lestvice. Nonšalanca super-najstnika Neymara, ko je neuspešno preigraval paragvajskega golmana je bila kaznovana v 66.minuti srečanja, ko je rezervist Nelson Valdez, po hudi napaki Daniela Alvesa v brazilskem kazenskem prostoru in akciji Riverosa ter Santa Cruza, z nekoliko sreče zadel za presenetljivih 1-2, kar je ostalo na semaforju tja do 89. minute. Takrat je stekla lepa akcija brazilcev, v kateri je Ganso z elegantnim dotikom v priložnost spravil fluminensovega napadalca Freda, ki je spretno prišel do strela in zadel za odrešilnih 2-2. Brazilci so s tem remijem, skrajšani posnetek je TUKAJ, svojo usodo zadržali v svojih rokah, za napredovanje v naslednjo fazo tekmovanja pa potrebujejo zmago proti zadnjeuvrščenem Ekvadorju, kar pa res ne bi smelo biti pretežko, a če je uspelo Venezueli …..

Venezuela – Ekvador 1-0

Venezuelska reprezentanca je zaenkrat, ob Kostariki, kar največje presenečenje turnirja, saj je po dveh kolih zbrala že kar štiri točke in pred odločilnim, tretjim kolom je v kar lepem izhodiščnem položaju, vendar pojdimo po vrsti.Druga tekma v skupini B je prinesla spopad med dvema ekipama, ki še nikoli nista osvojile nobene Cope in je po mojem trdnem prepričanju ne bosta še nekaj časa, tokrat pa zagotovo ne, ne glede na vse. Venezuela, ki ji na hitro ne bi dal preveč možnosti niti proti Ekvadorju, je slavila kar na zadnjih treh medsebojnih obračunih, medtem ko je bila ekvadorska reprezentanca že šest zaporednih tekem brez zmage in tokrat tudi brez prvega zvezdnika moštva, poškodovanega Antonia Valencie iz Manchester Uniteda, kar je vse skupaj obrnilo na glavo.

V srečanju, kjer sta oba lahko veliko pridobila, je Venezuela z minimalno zmago, verjetno že iz nadaljenga tekmovanja izločila Ekvador, ki bo v zadnjem/tretjem kolu, tako igral za prestiž in poskušal izločiti slovito Brazilijo, kar mu lahko uspe že z remijem, z zmago nad cariocami pa bi si zagotovil kar naslednjo fazo tekmovanja, a je to zelo malo verjetno. Venezuelci so sinoči pošteno zbombardirali gol nasprotnika, saj so se njihovi poskusi, predvsem streli z oddaljenosti kar vrstili in le po zaslugi razpoloženega golmana Elizaga so ekvadorci držali nulo tja do 61. minute. Takrat pa se je venezuelcem vse povrnilo, vse kar do tedaj ni šlo v gol je bilo pretvorjeno v lepoto strela Cesara Eduarda Gonzalesa, ki je zadel, ne da bi razpoloženi ekvadorski golman trznil. Mojstrsko, s slabih 25-ih metrov za 1-0 in jasno je bilo, da ni vrnitve za ekvadorce, ki so imeli do tedaj samo nekaj bledih posamičnih poskusov. Ekvadorska napadalca Felipe Caicedo in Christian Benitez sta v nadaljevanju nevarno zapretila, a se rezultat ni spremenil, kakor tudi ne po vnovičnih poskusih Venezuele, ki je v zadnjem delu srečanja pretila predvsem iz hitrih nasprotnih napadov. To je na koncu pomenilo, da smo v skupini B videli prvo zmago, venezuelsko z minimalcem 1-0, kar jih je potisnilo na prvo mesto skupine, v kateri so poleg njih še favorizirani brazilci, četrtfinalist zadnjega svetovnega prvenstva, Paragvaj in sinoči premagani Ekvador. Skrajšani posnetek zgodovnskega uspeha ekvadorcev je TUKAJ

Za kakšen uspeh gre povejo podatki, da je Venezuela edina reprezentanca s tega kontinenta, ki še ni bila na svetovnem prvenstvu in predvsem, da je to njihova, šele, tretja zmaga v tem tekmovanju, na katerem se redno pojavljajo od ‘75.

Po mojem izračunu so se že uvrstili v naslednjo fazo tekmovanja, ne glede na izid zadnjega kola proti reprezentanci Paragvaja, kar je kot sem že navedel zgodovinski uspeh te državice, medtem ko imajo možnosti za napredovanje tudi ostale tri reprezentance, Brazilija in Paragvaj s po dvema točkama, Ekvador pa z eno.

  • Share/Bookmark
 

Zapis je bil objavljen 10.07.2011 ob 23:44 in je shranjen pod 2011 - Copa America. Komentarjem lahko sledite z RSS 2.0 virom. Lahko komentirate, ali pustite trackback s svoje strani.

« || »

1 komentar

  1. 19.07.2011 @ 01:54

    [...] Čeprav sem pred prvenstvom menil, da je bolj malo možnosti za zaustavitev brazilske ekipe, na še enem pohodu na vrh, sem z vsako tekmo na tem turnirju postajal bolj prepričan, da le ne bo tako. Sicer sem verjel v neke druge reprezentance, po pravici niti približno paragvajcem, a naneslo je tako, da so bili prav oni njihov rabelj, sčemer so lepo maščevali tisto srečanje iz 2. kola skupine B. [...]

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !