Zapisal izmisljeni | 30.06.2011 - 17:14 - Kategorije: klubi

Tudi slavni brazilski nogometni klub FC Santos je prišel na vrsto za objavo, predvsem zaradi osvojitve prestižnega južnoameriškega tekmovanja imenovanega Copa Libertadores, nekakšne Lige prvakov Južne Amerike, če posplošimo, pa zaradi njihovega zvezdnika Neymara, ki je s strani evropskih velikanov eden od najbolj željenih igralcev tega prestopnega roka, kakor tudi zaradi bližajoče se Copa Americe, prvenstva Južne Amerike, kjer ima slavni klub v reprezentanci Brazilije kar tri svoje predstavnike.

Torej, FC Santos

 

fcsantos

Brazilski klub iz mesta Santos, približno 80 km oddaljenega od Sao Paula je bil ustanovljen daljnega leta 1919, vendar je šele z enim izjemnim posameznikom postal prepoznaven in vpliven brazilski klub, do takrat pa je osvojil samo eno prvenstvo Sao Paula, 1935.

Edison “Edson” Arantes do Nascimento, svetovni javnosti bolj znan kot Pele je FC Santos popeljal na najvišji nivo, pri čemer so se nizale lovorike, pet zaporednih pokalov Brazilije, od 1961 do ‘65, ki so takrat šteli kot državni naslovi prvakov, Prvenstva države Sao Paulo imenovane Campeonato Paulista, katerih število se je do današnjih dni povzpelo na 19, kopica samo brazilcem znanih turnirjev in le dva državna prvenstva, v novejši zgodovini pa so dvakrat, 2002 in 2004 postali še brazilski prvaki oz. zmagovalci brazilske Serie A.

Ta brazilska nogometna scena me je vedno begala s preštevilnimi tekmovanji zaradi česar se bom kar preusmeril na mednarodne uspehe kluba, ki jih je prav tako pričel nizati šele s Pelejem in njegovimi soigralci. Najprej je bila z zmago proti urugvajskem Penarolu osvojena Copa Libertadores 1962, tej je sledil uspeh proti portugalski Benfici v Intercontinetal cupu ‘62, nato je bil ponovljen uspeh v Copi Libertadores, se pravi leta ‘63 z uspehom proti argentinski Boci Juniors, kakor tudi uspeh v Intercontinental cupu ‘63 z zmago proti AC Milanu.

In vsi ti uspehi so čakali na vnovičnega do današnjih dni oz. do osvojitve Cope Libertadores 2011, ko je bil spet premagan urugvajski Penarol, ki je po zatonu Santos vknjižil kar nekaj nazivov najboljšega tega tekmovanja in jih ima skupaj kar 5.

Urugvajski Penarol nikakor ni slabo moštvo in prvo srečanje v Montevideu se je končalo z ubogih 0-0, čeprav se je skoraj 60.000 navijačev na stadionu Centrario že veselilo domačega zadetka Diega Alonsa, ki pa ga je sodnik, zaradi prepovedanega položaja, upravičeno razveljavil in tekma se je končala brez golov, čeprav sta imeli obe ekipi nekaj lepih priložnosti, generalno gledano pa je boljši vtis zapustil urugvajski predstavnik, preveri TUKAJ.

A nogomet je takšen, da štejejo samo goli in teh je bilo več v drugem srečanju, varovanci brazilskega strokovnjaka Ramalha, se pravi nogometaši Santosa pa so zmagali z 2-1. Na stadionu Pacaembu je 19-letni brazilski superstar Neymar, v 47. minuti srečanja,  domače povedel v vodstvo z 1-0, potem ko je lepo zadel s strelom znotraj kazenskega prostora, s približno 10-ih metrov. Na 2-0 je v 69. minuti, po podaji izkušenega Elana, povišal desni-bočni nogometaš z nogometnim imenom Danilo, ki je lepo preigral nasprotnikove branilce in s precej podobnim strelom kot Neymar pri prvem golu svojo ekipo povedel v, recimo mu varno vodstvo. Vendar si je Santos še pred koncem srečanja nekoliko zakompliciral zadevo, ko je z nespretnim posredovanjem svojega golmana premagal Durvala in znižal na spet nevarnih 2-1. A na njihovo srečo je do konca srečanja ostalo pri omenjenih 2-1 in Santos bi lahko po srečanju začel slaviti, vendar pa je prišlo do množičnega pretepa med igralci obeh ekip in You tube je preplavljen s posnetki pretepa, eden redkih posnetkov srečanja pa je ta TUKAJ.

Urugvajska ekipa se je predvsem branila in zaradi tega nista do večjega izraza prišla brazilska virtuoza Neymar in Paul Henrique Ganso, ki sem ju prvič omenjal pred letom in pol, če se ne motim v rubriki trači-novice-govorice, find it. Vendar tudi na to je bil pripravljen izvrstni brazilski strateg Muricy Ramalho, ki je z različnimi brazilskimi prvoligaši osvojil v zadnjih petih letih, kar štiri državna prvenstva, med drugimi tudi tega oz. s tem, in njegova ekipa je bila očitno boljša.

Najbolje, da kar izkoristim trenutek in naštejem igralce;

golmani: številka 1 je 21-letni Rafael, rezerve pa veteran Aranha, Vladimir in 19-letni posojeni Andre

obrambna vrsta: 30-letni kapetan Edu Dracena, izkušeni Durval, pa Jonathan, Para, Bruno Aguiar, Bruno Rodrigo, Vinicius, Rafael Caldeira, Crystian, 35-letni Leo, iz urugvajskega Club Deportivo Maldonada posojeni Alex Sandro in iz nižjeligaša Jabaquara posojeni Geuvanio

zvezna vrsta: 21-letni biser Paulo Henrique Ganso, 19-letni Danilo, Arouca, Adriano, prekaljeni Elano, Alan Patrick, Felipe Anderson, Rodrigo Possebon, iz Sao Caetana posojeni Roger, iz ruske Lokomotive Moskva posojeni Charles, pa Elivelton in Anderson Carvalho

napad: že nahvaljeni 19-letni Neymar, Ze Eduardo, iz grškega Olympiacosa posojeni Diogo Luis Santo, iz slavne Barcelone posojeni Keirrison, pa Borges in Rychely ter 18-letna Dimba in Tiago Alves

Brazilci so prepričani, da imajo v Santosu spet  generacijo kot je bila tista Pelejeva, kjer so bili še Coutinho, Jose Macia zvani Pepe, Dorval, Edu, Toninho Guerriro in ostali, jaz pa bi nekoliko spustil letvico in rekel/zapisal, da imajo generacijo kot je bila tista v kateri so bili Robinho, Diego, Alex, Ricardo Oliveira in ostali.

A dejstvo je, da že dolgo ni bilo toliko govora/pisanja o brazilski mladini kot je sedaj, predvsem o Neymaru za katerega je kar pet klubov pripravljenih plačati 45 mijijonov eurov odškodnine, konkretno Real Madrid, ki naj bi mu bil najbližje, rivalska Barcelona, prebogati Manchester City, precej podobni Chelsea in ruski Anži, ki poskuša postati dominantna sila vzhoda. Precej podobno je z Gansom, ki naj bi bil najbližje AC Milanu in Danilom, ki naj bi se ga povezovalo z Juventusom.

Verjamem, da bomo prav kmalu izvedeli kam se bodo ti preselili, še predtem pa si bosta prva dva verjetno nekoliko dvignila ceno z nastopi v brazilski reprezentanci na Copa Americi, ki se prične prav kmalu oz. s petka na soboto, tačas pa FC Santos lahko še uživa v verjetno zadnjih trenutkih slave, saj bodo s prodajo precej drugačna, beri šibkejša ekipa in samo upajo lahko, da ne bodo na nov vrh čakali kot po odhodu Pelejeve generacije.

  • Share/Bookmark
 

Zapis je bil objavljen 30.06.2011 ob 17:14 in je shranjen pod klubi. Komentarjem lahko sledite z RSS 2.0 virom. Lahko komentirate, ali pustite trackback s svoje strani.

« || »

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !