Zapisal izmisljeni | 29.06.2011 - 22:06 - Kategorije: seznami-lestvice

Pred zadnjo fazo poletnega prestopnega roka je tu še, podobno kot že enkrat poprej, tu seznam zgrešenih nakupov oz. transferjev sezone 2010/11.

Včasih se pri nogometnih transferjih, tako kot pri vseh poslih riziko izplača, včasih pač ne. Ko se določene igralce dobi pod ceno njegovih zmožnosti, ali celo zastonj, zaradi takšnih in drugačnih razlogov, lahko rečemo, da gre za igralce, beri robo z lepotnimi napakami, za katero pa klubi/kupci upajo, da se jo bo dalo prikriti ali poraviti, kar pa ne uspe vedno in v tem seznamu so prav takšni, neporavljivi.

Poškodbe, nepredvidljivo obnašanje oz. nešportno življenje, padec forme itd., so samo nekateri od dejavnikov, ki so vplivali na padec cen določenih nogometašev, ki so v pretekli sezoni menjali svoje klube, ob čemer pa se je vedelo za njihove slabosti, vendar se je šlo v riziko.

10. Jesus Datolo, 27-letni argentinec, zvezni igralec  Transfer: iz Napolija v Espanyol. Odškodnina: 2,8 milijona eura. Na račun ene dobre sezone pred dvema letoma v dresu Napolija je prišel celo do argentinske reprezentance in v treh nastopih dosegel kar dva gola, od katerih je najbolj znan tisti proti brazilcem, a nepremišljenost oz. afera s fotografiranjem za gay magazin, kar sem enkrat že omenjal na tem blogu, mu je prinesla v Italiji same težave. Pobožni italijani mu tega nikakor niso mogli oprostiti, še posebaj ne vodstvo kluba in posoja v grški Olyimpiacos ter kasneje prodaja v Espanyol sta bila začetka poti navzdol, kjer je 27. letni igralec počasi padal v povprečnost celo anonimnost, ob vse pogostejših poškodbah, ko ne zbere več kot 15 tekem na sezono pa kaže, da se bliža konec, še pred kratkim, obetajoče se kariere.

9. Eidur Gudjohnsen, 32-letni islandec, napadalec Transfer: iz Monaca v Stoke City, v zimskem prestopnem roku pa posojev v Fulham. Odškodnina: 2,5 milijona eura. Nekdanja zvezda angleškega Chelsea, kasneje igralec Barcelone, se je vrnil v Premierleague, najprej iz Monaca na posojo v Tottenham, nato pa poleti 2010 v Stoke City, ki ga je odkupil za navedeni znesek. A islandec se celo sezono boril z manjšimi poškodbami in slabo formo, pri čemur je na koncu uspel vknjižiti samo 14 prvenstvenih nastopov za Stoke City in Fulham, kamor je bil v zimskem prestopnem roku posojen, skupaj. Statistika pri rubriki  zadetki pa kaže 0 oz. brez doseženega gola za ene in druge, zaradi česar je bil, pred kratkim, brez odškodnine že prodan v grški AEK.

8. Luca Toni, 34-letni italijan, napadalec Transfer: iz Bayerna v Genovo, v zimskem prestopnem roku pa v Juventus. Odškodnina: brez. Nekoč privi strelec italijanske in kasneje še nemške lige je postal prepočasen, neokreten, celo nespreten oz. štorast, se je glasila končna diagnoza njegove zadnje sezone. Ko je prihajal v Genovo, se je vedelo, da ni več na tisti ravni, ko je bil na vrhovih strelskih lestvic, a vseeno so pri italijanskem klubu pričakovali več kot pa samo 3 zadetke v polsezoni, zaradi česar je bil tudi ekspresno prodan naprej v Juventus, kjer je v drugi polovici sezone zadeval še manj. 2 zadetka je uspel doseči za črno-bele in prav zaradi takšnih nakupov oz. skupinice igralcev, ne preseneča obupna sezona, nekoč velikega Juventusa.

7. Thomas Hitzlsperger, 29-letni nemec, zvezni igralec Transfer: iz Lazija v West Ham. Odškodnina: brez. Nemški vezist je več kot solidno odigral zadnjih enajst kol Premierleague tekmovanja in bil verjetno celo najboljši igralec svojega kluba, vendar pa je bila že predtem škoda narejena. Strah pred steklenimi nogami, konkretno koleni, kot pogovorno rečemo dvomom v nogometaše nagnjene k številnim poškodbam, se je pokazal za upravičenega, saj je  Hitzlsperger resnejšo poškodbo staknil že na poletnih, klubskih pripravah, zaradi česar je moral izpustiti prvih 27 dvobojev in ko se je vrnil na igrišča, se je West Ham United že poslavljal od statusa prvoligaša.

6. Mauro Camoranesi, 34-letni argentinec, desno krilo Transfer: iz Juventusa v Stuttgart, v zimskem prestopnem roku pa v Atletico Lanus. Odškodnina: 2 milijona eurov. Sloviti argentinec, do pred kratkim standardni naturalizirani italijanski reprezentant, je trdil ob prestopu v Stuttgart, da mu je zelo všeč izbor novega kluba. Simpatije do samega mesta, navijačev, soigralcev, skratka vsega, pa je kvarila antipatija oz. neuskladitev s trenerjem in klubskimi predstavniki, katerim je že kmalu postalo jasno, da slovito nogometno ime, konkretno Mauro Camoranesi ni bil pravi izbor in v zimskem prestopnem roku, so mu dovolili vrnitev v domovino. Brez odškonine se je poslovil od evropskega nogometa in se preselil v argentinski Lanus, kjer je pred dnevi zapolnil športne novice s pretepom na treningu; TUKAJ.

5. Milan Jovanović, 30-letni srb, napadalec Transfer: iz Standard Liega v Liverpool. Odškodnina: brez. Po fizičnih in psihičnih lastnostih, kakor tudi po igralnem stilu, se je srbski krilni napadelec Milan Jovanović zdel kot kvalitetna, beri zelo dobra izbira slovitega angleškega kluba, ki se je že nekaj časa vbadal s premajhnim izborom napadalcev. Na njegovo žalost je klub krenil v sezono zelo slabo, trener Hodgson, ki ga je pripeljal v klub je moral oditi oz. je bil zamenjan, novi, legendarni Kenny Daglish pa zanj ni našel mesta v ekipi. Nikoli povsem prilagojen na otoški nogomet in angleški način življenja, predvsem pa zamisli novega trenerja, je Jovanović že spakiral in se vrnil v Belgijo, kjer je pred odhodom nastopal za Standard. Tokrat je pristal v Anderlechtu, ki je zanj odštel okoli 800.000 eurov in igralec bo v novi sezoni poskušal preseči ubogih 464 ligaških minut v samo 10-ih nastopih, brez konkretnega učinka.

4. Sidney Govou, 31-letni francoz, napadalec Transfer: iz Lyona v Panathinaikos Odškodnina: brez. Leta je igralec svojemu matičnemu klubu, torej Lyonu prigovarjal, da ga ne cenijo dovolj, zaradi česar je že kar nekaj časa hotel oditi in na račun tega je poleti 2010 smel realizirati transfer v grški Panathinaikos. A kot se je izkazalo, igralcu ni odgovarjala mediteranska klima, mogoče tudi kuhinja, zagotovo pa ne razmere v klubu, kjer je prišlo do sporov, za katere izvor lahko poiščemo tudi v slabih nogometnih predstavah, nekoč francoskega reprezentanta. V 18-ih prvenstvenih nastopih je uspel doseči samo en zadetek in po samo enoletni odsotnosti se je vrnil nazaj v domovino, tokrat v novega prvoligaša Evian.

  3. Franco di Santo, 22-letni anglež, napadalec Transfer: iz Chelsea v Wigan. Odškodnina: 2,4 milijona eurov. Mladenič, ki je bil ocenjen kot bodoča, svetovna nogometna zvezda je odigral kar 25 tekem za mlado repezentanco Argentine, a po treh neuspešnih sezonah v Chelseaju in posoji v Blackburnu, se je potrpežljivost z njim izšla oz. izčrpala, zaradi česar je bil tudi trajno prodan. Di Santo je menil, da je Wigan Athletic najboljši izbor za njegov ponovni zagon kariere, vendar pa na njegovo žalost ni šlo vse po načrtih, saj je v celotni sezoni uspel doseči samo en zadetek.

2. Joe Cole, 29-letni anglež, zvezni igralec Transfer: iz Chelsea v Liverpool. Odškodnina: brez. Bivši reprezentant je celo eden redkih angleških igralcev, ki zna driblati oz. preigravati, kot rečejo naši strokovni komentatorji oz. se upa nadigravati z nasprotnikovimi obrambnimi igralci, vendar je zaradi niza poškodb, ki ga spremljajo, postal rizičen nakup. In v riziko se je spustil Liverpool, za katerega sem že v tekstu pod zaporedno številko, zapisal, da jim štart prvenstva ni uspel, ob zamenjavi trenerja pa je imel tudi sam Cole spet nekaj poškodbic, zaradi katerih je v igro prihajal uglavnem s klopi za rezerve, na kateri pa nikoli ni uspel ujeti tistega starega/prepoznavnega ritma in tudi ta sezona ni bila zanj prevč drugačna kot zadnje v Chelseaju, torej je bil brez pravega učinka za klub.

1. Adriano, 29-letni brazilec, napadalec Transfer: iz Flamenga v Romo. Odškodnina: brez. Dovolj bi bilo že zapisati, da mu je v tej sezoni vročen še tretji Bidone d’Oro, trofej ki ga v Italiji prejmejo najslabši igralci sezone in prav neverjetno je, da igralec takšnega talenta in fizičnih zmogljivosti postane rekorder po številu omenjenih nagrad. A Adrianove težave nis ov telesu, temveč v glavi kot pravimo, saj ni več sposoben živeti življenje športnika, konkretno poklicnega nogometaša, kar se je izkazalo že predtem v Interu, preblisk stare slave mu je uspel v domovini, ko je s Flamengom uspel postati celo državni prvak, a povratek v veliko bolj čvrsti in predvsem odgovorni nogomet se ni izšel. Po seriji ekscesov, zamud in neodgovornosti, je klub prekinil sodelovanje z brazilcem, ki je svojo srečo spet poiskal v domovini, tokrat v Corinthiansu.

K sreči, španca Fernanda Torresa še ne morem uvrstiti v rubriko nepopravljivi, zaradi česar to, absolutno največje nogometno razočaranje sezone 2010/11, še ni na tem seznamu.

Pozz

  • Share/Bookmark
 

Zapis je bil objavljen 29.06.2011 ob 22:06 in je shranjen pod seznami-lestvice. Komentarjem lahko sledite z RSS 2.0 virom. Lahko komentirate, ali pustite trackback s svoje strani.

« || »

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !