Zapisal izmisljeni | 26.06.2011 - 01:42 - Kategorije: miks

Tako kot pred dvema letoma, sem tudi tokrat, spremljal U21 prvenstvo oz. Svetovno prvenstvo za mlajše od 21 let, kot radi rečemo.

Tokrat se je najboljših osem ekip dobilo na Danskem, kjer so izdelali zelo zanimiv promotivni video, klik TUKAJ, ko so običajno tekmo 14-letnikov spremenili v finale evropskega prvenstva U21.

u21

Torej, Danska kot domačin, Belorusija, Češka, Anglija, Islandija, Španija, Švica in Ukrajina, so se skozi kvalifikacije prebile do finalnega turnirja na Danskem, pri čemer so naši igrali takole in seveda ostali brez željene uvrstitve.

Tekmovanje je bilo najprej razdeljeno v dve skupini, v prvi, torej v A skupini pa je bila najuspešnejša reprezentanca Švice, ki ima že kar redno izjemne generacije mladih nogometašev, ki osvajajo prvenstva v mlajših kategorijah, a se kasneje kar nekako izgubijo. Njihova trenutna ekipa U21, je sestavljena tudi iz tistih, ki so pred dvema letoma osvojili naslov svetovnih prvakov U17 in tudi tokrat so bili že v prvi fazi izjemni, z vsemi tremi zmagami in z gol razliko 6-0. Za drugo mesto, ki je še vodilo v naslednjo fazo tekmovanja, pa so prečrtali rezultate s Švico, saj so imeli Belorusi, Islandci in domači Danci isto število točk in identično gol razliko, 3-5, kar je reprezentanci Belorusije prineslo napredovanje z gol razliko +1, reprezentanci Islandije z gol razliko 0 tisto nesrečno tretje mesto, domači reprezentanci Danske z gol razliko -1 pa zadnje/četrto mesto in samo še tisto iz gesla No matter who’s playing, we will provide the atmosphere.

V skupini B je bila najuspešnejša favorizirana Španija, z dvema zmagama in remijem z Anglijo, medtem ko sta se za drugo mesto v skupini, v zadnjem/tretjem kolu, neposredno pomerili reprezentanci Anglije in Češke. Angleški podmladek je z golom manchesterovega Danny Welbecka povedel z 1-0 v 76. minuti, a je vztrajna Češka uspela preobrniti rezultat in z goloma Chramosta v 89. in Pekharta v 4. minuti sodnikovega podaljška oz. 94. igralni minuti, zmagati ter se uvrstit na željeno drugo mesto in kvalificirati v naslednji krog tekmovanja, medtem ko so precej bolj uveljavljeni angleški mladeniči kot so Fabrice Muamba, Chris Smalling, njegov novi klubski soigralec Phil Jones, Tom Cleverley, Danny Welbeck, James Tomkins, Scott Sinclair, novopečeni liverpoolovec Jordan Henderson, Daniel Surridge in ostali dobili poučno lekcijo, da tako kot seniorski kolegi, še zdaleč niso najboljši na svetu.

V prvem polfinalnem obračunu sta se pomerila Švica in Češka, pri čemer je šele z golom v podaljšku, konkretno v 114. minuti, zmagala švicarska reprezentanca. Strelec edinega zadetka je bil Admir Mehmedi, kar pomeni, da se je Švica prebila do finala brez prejetega zadetka oz. s skupno gol razliko 7-0.

V drugem finalu sta se pomerili Španija in Belorusija, v skladu s pričakovanji pa je španski podmladek, težko, šele po podaljških strl beloruskega, ki je v 38. minuti srečanja povedel z golom Varankowa. Deportivov napadalec Adrian Lopez Alvarez je v 89. minuti, po absolutni nadmoči špancev, le uspel izenačiti, isti igralec pa je nato v podaljšku, v 105. minuti zadel še enkrat, barcelonin Jeffren pa je v 113. minuti srečanja postavil končnih 3-1 in španci so odšli v finale, belorusi pa več kot častno izpadli.

V obračunu za tretje mesto, ki še kot zadnje vodi na olimpijski nastop je Češka držala nulo vse tja do 88. minute, ko je za Belorusijo zadel Filipenko in kot sem že zapisal, svojo reprezentanco uvrstil na nogometni olimpijski turnir.

V velikem finalu je Španija potrdila vlogo favorita in zmaga nikoli ni zares padla pod vprašaj, še posebaj ne, ko je v 44. minuti srečanja, po podaji Milanovega Didaca Vile, ki ostaja kot posojen igralce v Espanyolu, zadel z natančnim strelom z glavo Ander Herrera, povratnik v domači Athletic Bilbao. V drugem polčasu je španska ekipa rutinirano zadržala prednost do 81. minute, ko je na hitro, izvedel prosti strel barcelonin Thiago Alcantara, ki je z velike oddaljenosti presenetil švicarskega vratarja Sommera in zmaga je bila zapečatena. 2-0 za Španijo, ki je po letu 1986 in 1998, še tretjič postala evropski prvak U21 in lepo dodala uspeh seniorskim naslovom Evropskega in Svetovnega prvaka.

Pričakovan uspeh špancev, ki so s tem nasledili nemce, katerih sploh ni bilo na tem prvenstvu in imena kot so David De Gea, Cesar Azpilicueta, Didac Vila, Martin Montoya, Javi Martinez, Jeffren Suarez, Adrian Lopez, Bojan Krkić, Juan Mata, Daniel Parejo, Diego Capel, Iker Munian in Thiago Alcantara so že precej znana in uveljavljena, npr. Alcantro si v tem trenutku želi kupiti tako-rekoč polovica Evrope, saj naj bi bila njegova prihodnost ob morebitnem prihodu Fabregasa v Barcelono, precej negotova.

Tudi švicarska reprezentanca ima kar nekaj, že lepo zvenečih imen, Yann Sommer, nigerijskega porekla Innocent Emeghara, pa hrvaškega Mario Gavranović, Fabian Frei, albanski paket Admir Mehmedi, Granit Xhaka in predvsem Sherdan Shaqiri itd.

V kolikor koga zanima celotna lista igralcev oz. seznam reprezentantov vseh osmih udeleženk, lahko preveri TUKAJ, tačas pa bežim na sestavljanje naslednjih objav …..

  • Share/Bookmark
 

Zapis je bil objavljen 26.06.2011 ob 01:42 in je shranjen pod miks. Komentarjem lahko sledite z RSS 2.0 virom. Lahko komentirate, ali pustite trackback s svoje strani.

« || »

1 komentar

  1. 27.06.2011 @ 23:52

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !