Zapisal izmisljeni | 21.06.2011 - 01:48 - Kategorije: 03.Ligue 1

Iz Češke v Francijo, iz Milovic v Lille, od glasbe k nogometu, od Sonisphere festivala do nogometnega kluba OSC Lille, bi se glasil zmedeni uvod, za tiste, ki ne berejo redno tega bloga.

Torej, OSC Lille

lille

Za večino slovenskih ljubiteljev nogometa je ta klub asociacija na Milenka Ačimovića, ki je pred leti, točneje med 2004 in 2006, nastopal v tem klubiču iz francoskega severa, ki je pred dnevi zaključeno sezono 2010/11, v francoski Ligue 1, končal na vrhu oz. še tretjič, v svoji zgodovini, postal francoski nogometni prvak. 

A pojdimo po vrsti, klub je bil ustanovljen septembra 1944, torej med 2. svetovno vojno, z združitvijo Olympique Lillois in SC Fives in kombinacija teh imen je dala ime Lille Olympique Sporting Club oz. OSC Lille, kar je zadovoljilo obe strani. Že v sezoni ‘45/46 je klub osvojil svoj prvi trofej oz. nacionalno prvenstvo, ob tem pa je osvojil še pokalna tekmovanja oz. Coupe de France, najprej trikrat zapored, 1946, ‘47 in ‘48, pa ‘53 in ‘55 in pa na koncu še tega zadnjega, torej Coupe de France 2011, ko je na stadionu Stade de France v Parizu, v finalni tekmi francoskega pokala, s precej bizarnim golom Obraniaka, premagal z 1-0, branitelja naslova Paris Saint Germain. Ta naslov je že napovedal, da bo to njihova sezona in na koncu se je izkazalo, da je bilo dejansko tako, OSC Lille je po že omenjenem naslovu državnega prvaka iz sezone ‘45/46  in po naslovu ‘53/54, osvojil še tretjega, 2010/11 o čemer sem že nekaj malega zapisal v objavi z naslovom Po sezoni 2010/11.

In preden se še do konca razživi tale poletni prestopni rok in premešajo ekipe, bi se spodobilo našteti igralce, ki so sodelovali pri osvajnju druge dvojne lovorike, lepše povedano prve po tisti ‘45/46.

golmani: Mickael Landrau, kongovec s francoskim državljanstvom Barel Mouko in mladi Alexandre Oukidja

obrambna vrsta: čeh David Rozenhal, brazilec Emerson, senegalec Pape Souare, francoz z alžirskim poreklom Adel Rami, pa francoz s poreklom iz Gane Jerry Vandam, francoz s poreklom z Madagaskarja Franck Beria, pa kamerunec s francoskim državljanstvom Aurelien Chedjou, ter domači Mathieu Debuchy

zvezna vrsta: belgijec Eden Hazard, poljak s francoskim državljanstvom Ludovic Obraniak, francoz z angolskim poreklom Rio Mavuba, senegalec Idrissa Gueye, pa francozi Stephane Dumont, Florent Balmont, Yohan Cabaye in mladi Arnaud Souquet

napad: reprezentant Slonokoščene obale Gervinho, senegalec s francoskim državljanstvom Moussa Sow, francoz s kongovskim poreklom Cedric Baseya, francoz Alain-Pierre Frau ter brazilec Tulio de Melo

Vse skupaj že od leta 2008 uspešno vodi Rudi Garcia, ki je bil v zadnji sezoni izbran za francoskega trenerja leta, medtem ko klub dejansko vodi predsednik Michel Seydoux, ki je po poklicu filmski producent. In ta bi zlahka posnel uspešnico o malem francoskem klubu, ki je v sezoni 2010/11 postal veliki francoski hit, pri tem pa osvojil pokalno tekmovanje oz. Coupe de France, državno prvenstvo oz. Ligue 1, njihov trener Garcia je bil izbran za najboljšega francoskega trenerja, belgijec Eden Hazard za najboljšega igralca prvenstva, senegalec Moussa Sow pa je postal najboljši strelec lige.

Tudi ostali soigralci so prispevali pomemben delež k uspehu, kot ga pomnejo samo redki domači navijači, celo bosanski strokovnjak Vahid Halilhodžić in njegova generacija igralcev iz sezone ‘99/2000, ko so OSC Lille vpeljali v prvo ligo oz. Ligue 1, kjer so ostali do današnjih dni oz. je klub ostal do današnjih dni, večina takratnih igralcev pa je že odšla, kot tudi nekateri iz te 2010/11 generacije.

Adil Rami je prestopil v špansko Valencijo za 6 milijonov eurov odkoknine, Yohan Cabaye v angleški Newcastle za 5 milijonov, a angleški klub naj bi se trudil ukrasti še Sowa in Gervinha in če je opcija Sow dokaj realna, je tista Gervinho baje samo trač, saj naj bi bil ta blizu prestopa v bolj piznani Arsenal. A pustimo trače in predvidevanja, ostanimo pri dokončanih transferjih, kjer so klub poleg že naštetih, še zapustili, izkušeni Pierre-Alain Frau, Cedric Baseya in Barel Mouka, vsi trije so še v iskanju novega delodajalca, Jerry Vandam je bil poslan na posojo v nižjeligaški Chateauroux, David Rozenhal pa je z enoletne posoje vrnjen v nemški Hamburger SV.

Na drugi strani so do sedaj že kupljeni oz. kompletirani transferji naslednjih igralcev; Benoit Pedretti je za 1,5 milijona odškodnine prispel iz Auxerra, za isto vsoto še Ronny Rodelin iz Nantesa, iz izraelskega Hapoela Tel Aviv pa je brez odškodnine prispel nigerijski reprezentančni golman Vincent Enyeama.

Zaenkrat so tu nekje na istem, vendar če prodajo še katerega od ključnih igralcev, predvsem Hazarda, Gervinha ali Sowa, se jim, po mojem ne piše dobro, kot radi rečemo. Že tako je jasno, da bo ponoviti ta uspeh v naslednjih letih izjemno težko, celo nemogoče, saj ima konkurenca enostavno že sedaj boljše ekipe, ob tem še večjo finančno moč, mali OSC Lille pa bo svojo moč in svežino izgubljal tudi na elitni Ligi prvakov, v katero so se po letih odsotnosti,  spet vrnili, potem ko so presenetljivo osvojili naslov državnega prvaka.

bonne chance Lille

  • Share/Bookmark
 

Zapis je bil objavljen 21.06.2011 ob 01:48 in je shranjen pod 03.Ligue 1. Komentarjem lahko sledite z RSS 2.0 virom. Lahko komentirate, ali pustite trackback s svoje strani.

« || »

2 komentarjev

  1. 22.08.2011 @ 10:02

    [...] Drogbe v reprezentančnem dresu bi kaj lahko postal prav Gervinho, ki je po odlični sezoni v francoskem Lillu, pred dnevi za 10,5 milijona funtov prestopil v angleški Arsenal, za katerega je v pripravljalnih [...]

  2. 22.08.2011 @ 15:12

    [...] A takrat še ni nič kaj kazalo za kakšen potencial gre, saj je mladenič v obdobju od 2006 do 2010, v senci Ismaela Bangoure in Asamoah Gyana, v 62-ih nastopih dosegel borih 12 zadetkov, bil vmes, za sezono 2007/08 posojen v drugoligaški Sedan, kjer je v 30-ih nastopih dosegel 6 zadetkov in Rennes je poleti 2010 obupal nad igralcem ter ga po izteku pogodbe, brez odškodnine pustil nazaj na sever, v OSC Lille. [...]

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !