Zapisal izmisljeni | 17.06.2011 - 00:36 - Kategorije: Film, spomnim se ....

Pred dnevi je bil na TV spet slovenski classic, Poletje v školjki, eden od filmov naše mladosti.

pvs

Ne vem točno kateri praznik je bil, nekakšna proslava, ki jih v bivši državi ni manjkalo, šole prost dan oz. v sklopu šole obisk lokalnega kina in filmič z naslovom iz naslova, če smem biti nekoliko neizviren.

Poletje v školjki je zvenelo kot, da bomo videli še eden tistih brezveznih filmov, kjer prdci kot so Ivo Ban, Roman Končar in podobni mlatijo prazno slamo, v čisti slovenščini skladajo neumnosti in moralne nauke, učenci pa vso to modrost vpijajo.

A tokrat, beri takrat, ni bilo tako. Mularija oz. otroci so izvrstno nadomestili praveslovenske glumače in še najslabši se mi je zdel Dare Valič, ki je odigral očeta, glavnega junaka.

Ta je Tomaž, dvanajstletnik iz Pirana, ki je žal govoril čisto ljubljanščino in Tugo Štiglic si daljnega ‘85. ni upal to kar se tudi mnogi za njim niso, umestiti avtohtonega jezika okolja v filmsko okolje, v tem primeru primorščine oz. primorskega dialekta. Hrabri Tarantino je leta pozneje to uspešno izvedel z mojstrovino Inglourious basterds.

A to je ena redkih zamer, saj je tudi ta izdelek, generalno gledano, mojstrovina svojega časa in okolja, verjetno najboljši slovenski-mladinski film, kjer so lepo predstavljene problematika teritorjalnih sporov, ki vodijo v vojne, pa prva-prava ljubezen, prijateljstvo itd. Vse skuapj je precej lepo zapakirano v zgodbo odraščujočega dvanajstletnika, kot sem že zapial Tomaža, ki ga odigra David Sluga, ki se med počitnicami zaljubi v plesalko iz Ljubljane, Mileno, katero upodobi kar režiserjeva hčerka Kaja Štiglic. Sexy mladenka, če smem, obnori mladeniča, ki je obenem še vpet v terotiralne spore na relaciji Piran-Portorož, razdvojen med staršema, ki sta si nekako vzela čas zase, kot znamo reči in pa vpet v boj proti slabemu, beri tatvinam gojenih školjk.

Zanimiv je bil način reklamiranja, beri Tomosovih motorjev, o katerih smo po ogledu filma sanjali, če se ne motim, je Tomos ATX debitiral pred mojimi očmi in z današnjega vidika je vse skupaj kar malo smešno, kakor tudi znanstveno-fantanstična predstavitev računalnika, ki se pogovarja z junakom in rešuje njegove težave. Spomnim se, da sem bil nekoliko kasneje, pošteno razočaran nad spoznanjem, da takšen računalnik ne obstaja, vendar pa v tolažbo, mi v današnjih časih računalnik reši marsikatero težavo in življenje brez njega, bi bilo blago rečeno, precej drugačno. Čestitke Tugu, za vizionarstvo.

No, da se vrnem na samo zgodbo, ki pa jo ne bi želel preveč razkrivati, saj verjamem, da kjub vsemu, obstaja še precej tistih predvsem novodobnih, ki je še ne poznajo oz. ne vedo kdo sta Tomaž & Milena, kakšna sta takratna ples in glasba, kako medsebojno obačunavajo pirančani in portorožani, kako obračunajo s tatovi, kdo je Kaj, kdo je Vedi, kako smo včasih preživljali poletne počitnice itd.

Izjemen film, čigar premierni ogled mi je omogočila takratna socialistična država, republika ali šola, pojma nimam, vendar pa je bil s strani te, definitivno, v filmu prepoznan nauk, moralna nota, ki so nam jo kolektivno servirali, da bi se zaljubljali v poštena dekleta, bili medseboj prijatelji, se borili proti slabemu, imeli domače proizvode, imeli klasične družine, torej očete in mame, da bi peli in plesali, se veselili, hodili v kino, lizali sladoled, navsezadnje se ukvarjali tudi z računalništvom itd.

Prav nostalgičen sem postal ob ogledu te slovenske klasike, ki je zame v rangu filmov kot so Srečno Kekec, pa Benji, Zax & the Alien prince, The Goonies, Karate kid, E.T., Gremlins ….

 • Share/Bookmark
 

Zapis je bil objavljen 17.06.2011 ob 00:36 in je shranjen pod Film, spomnim se ..... Komentarjem lahko sledite z RSS 2.0 virom. Lahko komentirate, ali pustite trackback s svoje strani.

« || »

2 komentarjev

 1. 17.06.2011 @ 08:07

  Pirančani limone, pirančan vsak utone, pirančan sploh ni živ….

  Epski ni kej :)

  Zapisal Clementino
 2. 17.06.2011 @ 13:48

  Unknown Man, Speaks To The World, Sucking Your Trust, A Trap In Every World

  War For Territory, War For Territory

  Zapisal izmisljeni

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !