Zapisal izmisljeni | 14.06.2011 - 19:02 - Kategorije: 01.Premier League, nogometaši

Bom ponovil uvod prejšne objave;

Pred leti sta si delila slačilnico oz. bila soigralca, zdaj pa si delita vrh angleške lestvice strelcev za sezono 2010/11, v kateri sta dosegla, vsak po 20 golov.

Dimitar Berbatov iz Manchester Uniteda in Carlos Tevez iz sosednjega Manchester Citya.

dimitar

Dimitar Ivanov Berbatov, kot se glasi njegovo polno ime, se je rodil 30.1.1981 v bolgarskem Blagoevgradu, na jugozahodu države, kjer je tudi pričel svojo uspešno nogometno kariero.

FC Pirin iz Blagoevgrada je bil namreč njegov prvi klub, od ‘91 do ‘98 se je kalil v mlajših kategorijah in v 92-ih nastopih dosegel kar 77 zadetkov, 1998. pa je odigral za prvo ekipo in v devetih srečanjih dosegel dva zadetka, kar ni neka impresivna statistika, a očitno je bilo vse skupaj dovolj za prestop v slovitejši CSKA iz Sofije, za katerega je pred leti nastopal tudi njegov oče. Znano je, da ga je takrat ugrabil bolgarski gangster Georgi Iliev in želel prisiliti v podpis z njegovim klubom, Lokomotivo iz Plovdiva, a je situacijo rešil Berbatov starejši, ki se je obrnil na pomoč k Iliji Pavlovu iz CSKA Sofije, ta ba baje na rivalsko gangstersko združbo in situacija se je kmalu srečno razrešila.

Dimitar Berbatov je v treh sezonah, od ‘98 do 2001 v 49-ih nastopih dosegel 26 prvoligaških zadetkov, skupaj v 64-ih tekmah 38 zadetkov, pri tem osvojil pokalno lovoriko ‘98/99, kar mu je prineslo zanimanja zahodnjaških evropskih klubov, vendar pa se je v zadnjem trenutku izjalovila realizacija transferja v italijanski Lecce, ki je sezono predtem kupil črnogorca Vučinića in hrvata Vugrinca, namesto Berbatova pa, če smem, Sebastjana Cimerotića. Verjetno so bila posredi spet neka bugarska posla, ki so nekoliko kasneje za okoli 2,5 milijona eurov prodali mladeniča v nemški Bayer Leverkusen, ki je z brazilcem Luciom in argentincem Diego Placentejem sestavljal ekipo, ki bo nekoliko kasneje dosegla svoj vrh v finalu Lige prvakov 2001/02. Kar se tiče domačih/nemških trofej je že pregovorno znano, da Bayer Leverkusen kar redno ne osvaja lovorik, temveč tolažilna druga mesta in v času od 2001 do 2006, ko je za njih nastopal bolgarski napadalec, je bilo prav tako, ne glede na njegov odličen strelski učinek, 154 bundesligaških nastopov in 69 prvenstvenih zadetkov oz. skupno 201 nastop in 91 golov.

Poleti 2006 je angleški Tottenham uspel realizirati željeni transfer oz. privoliti Bayer Leverkusen in Dimitra Berbatova v transfer, v najmočnejšo svetovno ligo, konkretno v Tottenham Hotspur, za kar so odšteli okoli 16 milijonov eurov. Bayer Leverkusen je lepo zaslužil oz. profitiral in iz 2,5 milijona vložka dobil 16 milijonov eurov, medtem ko je Tottenham dobil potentnega napadalca, ki je v 70-ih srečanjih zabil 27 golov, skupaj v 102. srečanjih 46. zadetkov, pri tem pa občutno pripomogel k osvojitvi Ligaškega pokala 2007/08.

Spet je Sir Alex Ferguson v bolgaru prepoznal kvaliteto, pa čeprav je ta na igrišču deloval nonšalantno, preveč elegantno in premalo borbeno, kar naj bi bila idealna proti-utež podivjanemu prvemu napadalcu Manchester Uniteda, Wayne Rooneyu. Kar 38 milijonov eurov za igralca, ki je v debitantski premierligaški sezoni dosegel 12 prvenstvenih zadetkov, naslednjo pa 15, je bila po mojem mnenju pretirana vsota, a poleti 2008, ko se je že pričela nova sezona, je Manchester United odštel prav toliko za Berbatova, kar je bil njihov tretji najvišji transfer. Vrh je zadržal Rio Ferdinand, ki je poleti 2002 iz Leeds Uniteda  prispel za kar 46 milijonov eurov, drugo mesto pa nedokazani argentinec Juan Sebastian Veron, ki je leto prej prispel za 42,6 milijona eurov.

A vrnimo se k Berbatovu, ki je prvo sezono v novem klubu, v 31-ih srečanjih dosegel skromnih 9 zadetkov in se s Tevezom boril za mesto v ekipi, v naslednji pa svoj učinek zvišal na 12 zadetkov, da bi v pravkar končani 2010/11, z 21. zadetki, postal, skupaj z bivšim soigralcem Tevezom, prvi strelec lige.

V teh treh sezonah med rdečimi vragi, je bolgarski napadalec osvojil dva naslova državnih prvakov, 2008/09, 2010/11, Ligaški pokal 2009/10, Community shield 2010, pa klubsko prvenstvo 2008, medtem ko z reprezentanco Bolgarije ni posegel po višjih uvrstitvah.

V 79-ih nastopih za reprezentanco Bolgarije, je Dimitar Berbatov dosegel kar 48 zadetkov in bil tudi zaradi tega, že kar sedemkrat izbran za igralca leta v Bolgariji, vključno z zadnjimi štirimi naslovi oz. lovorikami v obdobju od 2007 do 2010. V teku teh neuspešnih kvalifikacij za evropsko prvenstvo pa se je odločil zaključiti svojo reprezentančno kariero in več časa posvetiti klubski karieri, kjer so rezultati že vidni, čeprav mu letošnji dosežki, baje še ne zagotavljajo ostanka v klubu.

Govori se namreč, da bi se lahko zgodila nova selitev strelca, čigar idola v mladosti sta bila Marco Van Basten in nekoliko kasneje legendarni anglež Alan Shearer, ki ju sicer ni dosegel, a se jima je kar lepo približal, vendar je legendarni Sir Alex, verjetno spet začutil primerni trenutek za določene menjave oz. osvežitve ekipe. Mene to prav nič ne moti, saj se mi zdi, da ni nikoli zares upravičil vložka, za katerega je znal izjaviti, da mu ustvarja prevelik psihični pritisk, posledično pa slabše predstave in verjetno so vse vezi s klubom oz. managerjem popokale, ko pred dnevi ni bil uvrščen v ekipo za finale Lige prvakov oz. je moral tekmo sezone spremljati kot gledalec s tribun. Precej podobno kot večkrat omenjeni Tevez pred leti, ko je bil samo rezervist v svojem finalu lige prvakov 2008/09, pa potem kmalu zapustil klub oz. prestopil v sosednjega.

  • Share/Bookmark
 

Zapis je bil objavljen 14.06.2011 ob 19:02 in je shranjen pod 01.Premier League, nogometaši. Komentarjem lahko sledite z RSS 2.0 virom. Lahko komentirate, ali pustite trackback s svoje strani.

« || »

3 komentarjev

  1. 14.06.2011 @ 19:04

    [...] Dimitar Berbatov [...]

  2. 23.06.2011 @ 02:51

    [...] se Paula Inca, Stama, Yorka, Cola, Beckhama, Van Nistelrooya, Teveza in kaže da bo naslednji Berbatov. Prepiral se je z nasprotnikovi trenerji, sodniki, FA zvezo, UEFO, celo BBC-jem, vendar pa ne samo, [...]

  3. 26.11.2011 @ 10:17

    [...] ko je mladi Jones premagal svojega vratarja, izenačil z neregularnim golom oz. da je bil strelec Berbatov, ki letos bolj poredko dobiva priliko za igranje, v prepovedanem položaju, da je bila portugalska [...]

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !