Zapisal izmisljeni | 27.05.2011 - 20:55 - Kategorije: Aktualno

Po včerajšnem celodnevnem potepanju po Koroški oz. splavu na Dravi, turistični kmetiji, pivovarni, večerji in počasnem vračanju v centralni del državice, sem zjutraj naletel na kup nerazumljivih vprašanj, katerih pomen sem dojel šele ob prelistanju brezplačnega dnevnika Žurnala.

mladic

Nekoliko robinzonski dan brez dotoka novic je sovpadel z dnevom aretacije Ratka Mladića, o katerem sem na tem blogu pisal že TUKAJ.

In slabi dve leti po aretaciji Radovana Karadžića, mesec dni po usmrtitvi Osame Bin Ladna, je prišel na vrsto še Ratko Mladić. Tudi ta je živel v neposredni bližini oblasti oz. tistih, ki so ga lovili, le da ni zdravil, imel predavanja in potoval po svetu kot Dragan Dabić, beri Radovan Karadžić, ampak je bil nekoliko bolj v ozadju. Prve informacije, ki sem jih navedel že v objavi v povezavi, tam nekoliko višje, so bile, da je bil Ratko Mladić samo Ratko Mladić, upokojeni general, junak srbskega ljudstva, ki se je pojavljal na raznih veseljih, kjer je plesal, popival, skratka bil svoboden človek. Ena od mnogih teorij je bila, da ga njegovi ne bodo nikoli izdali, da je močnejši kot milijoni razpisanih nagrad, a s spremembami srbskih oblasti, konkretno slabljenjem moči Koštunice in vse pogostejšem Tadićevem oziranju po Evropski uniji je tudi Mladić postal bolj prikrit oz. Milorad Komadić, miloRAD KOmadić.

26.5.2011, v jutranjih urah naj bi pripadniki specialnih enot v vasi Lazarevo, v bližini Zrenjanina aretirali Milorada Komadića oz. Radka Mladića, ki naj že približno eno leto stanoval pri svojem sorodniku, bratrancu, čeprav vaščani pravijo, da je to vse skupaj dimna zavesa, beri cirkus in da naj ubežnik zagotovo ni živel v njihovi vasi, temveč verjetno nekje v Beogradu, a je zaradi varnostno-političnih razmer izvedena ta namišljena aretacija. Ob tem so mnogi dodali, da bi ga oni, v kolikor bi vedeli, da se nahaja pri njih, skrili, da ga ne bi nikoli našli, po drugi strani pa prihajajo informacije, da ga je nekdo prepoznal oz. v Komadiću videl podobnosti z Mladićem, ključnega pomena pa naj bi bil tisti znameniti črni prstan in ga izdal. Spet, oblastniki oz. srbski politiki pravijo, da ni bilo izdaje, temveč je varnostno-obveščevalna služba BIA opravila svoje delo in z akcijo podobno tisti ameriške vojske v Pakistanu ob aretaciji Bin Ladna prišla do enega najbolj iskanih mož na svetu.

ratko

Po pravici povedano, me preseneča lahkotnost te jutranje aretacije, dvome zbuja tudi neupiranje Mladiča, ki je bil brez tolikokrat opevanih varnostnikov, beri bivših vojaških tovarišev, že zbujeni general, ki naj bi imel na dosegu dve pištoli, pa se presenetljivo ni zatekel k strelskem obračunu, posledično verjetno mučeništvu, temveč se je mirno predal in bo očitno svoj preostanek življenja, kolikor ga še sploh ima, preživel v zaporu v Haagu. Hmmmmmm ……..

V teh dnevih bomo zbombardirani še s 1000 in eno novico o generalu Mladiću, ki je ob eni priložnosti o sebi povedal, da je izvrsten general in da če bi bil kirurg, bi bil prav tako izvrsten kirurg, če bi bil odvetnik, bi bil izvrsten odvetnik, vendar nikoli ne bi mogel biti kot Fran Sinatra, saj nima dobrega glasu.

Strinjam se, da aretacija tega pomeni kar veliko spremembo na političnem zemljevidu Evrope, kot radi rečemo, saj je bil general Ratko Mladić blokada celotne nacije, države, regije, ki je strateško pomembna v marsičem, navsezadnje se je prav tam pričela I. svetovna vojna in če se spomnimo, da so ga imenovali gospodar življenja in smrti je jasno o kakšnem kapitalcu je govora. Zagovorniki pravijo, da je bil dejansko odličen general in vojskovodja, katerega naj bi spremenila družinska tragedija, ko si je ‘94, v Beogradu, z njegovo trofejno pištolo življenje odvzela njegova hčerka, katero je potem sam uredil za pokop in se na bojišče vrnil z usodnim metkom in njenim pramenom las. Srebrnica, zaradi katere ga obtožujejo genocida in ostalih kaznivih dejanj se je zgodila zatem in general naj bi rad povedal, da reka Drina ni meja med Bosno in Srbijo temveč hrbtenica srbskega naroda, ki se razteza čez centralni del srbskih teritorij.

In s tem spet pridemo do tistega okoli katerega bo tudi v prihodnje največ trenj; ali gre za rešitelja enega naroda ali rablja drugega in medtem ko bo vsaka stran navijala za svoje, bo general Radko Mladić, če ne bo presenečenj, izročen posebnemu sodišču za vojne zločine v Haagu, kjer ga že 16 let čaka njegova celica, verjetno tudi dosmrtni zapor.

cell

 • Share/Bookmark
 

Zapis je bil objavljen 27.05.2011 ob 20:55 in je shranjen pod Aktualno. Komentarjem lahko sledite z RSS 2.0 virom. Lahko komentirate, ali pustite trackback s svoje strani.

« || »

5 komentarjev

 1. 27.05.2011 @ 21:19

  [...] berite še:  Izmišljeni: Ratko Mladić [...]

 2. 28.05.2011 @ 21:02

  Razmišljanje: sam sebi človek ne more pobegniti, če si storil nekaj slabega to tovoriš seboj v nadaljnem življenju. Da teh šestnajst let skrivanja, njegovo življenje ni bilo lahko kaže njegova podoba strtega starca, morda mu bo v zaporu celo lažje, (prijetna sobica, redna oskrba itd.) Marsikateri star človek nima takega udobja v domu za ostarele. Je pa prav in pošteno, da take ljudi spravijo pred sodnika, že zato, da se pri ljudeh ohrani vera v pravičnost države in sodstva. Žal se v Sloveniji podobne stvari ne dogajajo.

  Zapisal babica
 3. 29.05.2011 @ 12:26

  babica; menim da Mladić ni ničesar tovoril, saj je po vsej verjetnosti prepričan, da gre za veliko zaroto proti njemu, srbskemu narodu itd.

  Dejansko so ga leta skrivanja dodobra izmučila, vendar pa sta slabo zdravstveno stanje človeka in neprimerno zdravljenje tega, razlog tega postaranega videza, s tem da se oglašajo nekateri, ki so bojda z njim delali v gradbeništvu, da je še leto nazaj izgledal neprimerljivo bolje.

  Vprašanje ali gre za izdajo, za predajo zaradi slabega zdravstvenega stanja ali kaj tretjega …..

  V vsakem primeru je zanj konec življenja kot ga je poznal doslej.

  Zapisal izmisljeni
 4. 7.06.2011 @ 18:04

  tudi če ne bi videl tega neumnega videa …..

  Zapisal izmisljeni

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !