Zapisal izmisljeni | 23.05.2011 - 23:49 - Kategorije: 04.Serie A

Sloveniji najbližji italijanski prvoligaš, je klubič znan po tem, da kupuje poceni in drago prodaja, pri čemer pa ves čas ohranja dobre rezultate in tako je bilo tudi v letošnji tekmovalni sezoni.

Udinese Calcio

 

logo

In tudi tokrat so v to krenili spet nekoliko oslabljeni, saj so bili prodani/posojeni; Gaetano D’Agostino je za 7,7 milijona eurov prodan v Fiorentino, srb Aleksandar Luković za 6,3 v ruski Zenit, brazilec Felipe za 5,7 prav tako v Fiorentino, njegov zemljak Baretto za 4,1 v Bari, kolumbijec Abel Aguilar za 1,3 v španski Hercules, Simone Pepe je za 2,4 milijona eura posojen v Juventus, za neznano vsoto je šel za njim še Marco Motta,  pa Muriel v Granado, kamor je šel še Fabian Orellana, Jaime je šel v Bari, Leandro Ruben Caruso v argentinski River Plate, Fernando Sforini v romunjski Cluj itd. zaradi česar so sezono otvorili s štirimi zaporednimi porazi, po šestih kolih pa so bili zadnjeuvrščena ekipa Serie A.

Trener Francesco Guidolin je potreboval nekaj uvodnih kol, da je našel idealno enajsterico oz. krog igralcev, ki so mu nato z odličnimi partijami/igrami vrnili zaupanje in skupaj so sezono 2010/11 zaključili na odličnem četrtem mestu, kar pomeni, da se skozi kvalifikacije oz. predkolo lahko uvrstijo celo v elitno Champions league oz. Ligo prvakov, kar bi bil njihov največji uspeh, saj razen lokalnih tekmovanj in nižjih lig, v vsej zgodovini kluba niso osvojili še ničesar pomembnejšega.

Udinese je namreč manj ugledni italijanski prvoligaš, ki se je med druščino najboljših italijanskih klubov ustalil ‘95, predtem pa nihal med prvo in drugo ligo. Tudi njegova preteklost ni preveč slavna, ob škandalu s stavami ‘86-87 so bili celo poslani v drugo ligo, za seboj imajo nekaj že omenjenih lokalnih lovorik, a na drugi strani so imeli v svojih vrstah kar nekaj eminentnih imen. Med trenerji so to srb Bora Milutinović, anglež Roy Hodgson, domači strokovnjaki Alberto Zaccheroni, Luciano Spalletti, tudi aktualni trener Francesco Guidolin in še nekateri, med igralci pa so to legendarni brazilec Zico, pa njegov rojak Marcio Amoroso, argentinec Nestor Sensini, ganci Stephen Appiah, Sulley Muntari in Asamoah Gyan, čeh Marek Jnkulovski, danec Thomas Helveg, nemec Oliver Bierhoff itd.

Tokrat oz. v sezoni 2010/11 pa so za Udinese nastopali:

golmani: slovenski reprezentant Samir Handanović je št. 1, njegov mladi rojak Jan Koprivec naj bi bil njegov naslednik, veteran Emanuele Belardi je tu za popolniti mesto

branilska vrsta: kolumbijci Cristian Zapata, Pablo Armero in Juan Cuadrado, maročan s francoskim državljanstvom Mehdi Benatia, bivši zvezdaš/srb Dušan Basta, šved Joel Ekstrand, domači Maurizio Domizzi, Andrea Coda, Gabriele Angella, Giovanni Pasquale in Damiano Ferronetti

zvezna vrsta: mladi ganec Emmanuel Agyemang-Badu, njegov že uveljavljeni rojak Kwadwo Asamoah, kosovski švicar Almen Abdi, turški švicar Gokhan Inler, rus Viktor Boudianski, čilenec Mauricio Isla in italijan Giampiero Pinzi

napad: Antonio Di Natale, Bernardo Corradi, čilenski zvezdnik Alexis Sanchez, kolumbijec Luis Muriel, argentinec German Denis, mladi kamerunec s  francoskim državljanstvom Leo Beleck in čeh Matej Vydra.

Gre za ekipo, ki jo lahko pričnemo hvaliti pri golmanu, torej slovenskem reprezentantu Samirju Handanoviću, ki je v Udineseju dozorel in mnogi so mnenja, da je prerastel svojo sredino in bi lahko poiskal kvalitetnejši klub, s tem pa mesto prepustil rojaku Koprivcu, mediji pa praviju srbskemu reprezentančnemu golmanu Brkiću iz Vojvodine. Branilska vrsta je bolj povprečen del ekipe, saj sem v tistih nekaj tekmah, ki sem jih gledal, videl kar precej propustnosti, vendar pa je zato zvezni in napadalni del toliko boljši. V zveznem delu je kopica mednarodne klase, pri čemer bi izpostavil Inlera in Islo, v napadu pa enega od zvezdnikov naslednjega prestopnega roka Sancheza in najboljšega strelca ekipe. Kapetan Antonio Di Natale je že lani osvojil naslov najboljšega strelca Seria A, isto pa je ponovil tudi letos, ko je v 34. ligaških tekmah dosegel kar 28 golov in v svojih zrelih nogometnih letih dokazal, da gre za rojenega strelca, kot radi rečemo.

Ostaja vprašanje ali se bodo spet odločili za prodajo najboljših/najbolj iskanih/najdražjih igralcev, Handanovića, Inlera in predvsem Sancheza, ali pa bodo poskušali svoje zelo kvalitetno moštvo še nekoliko okrepiti in se ustaliti v vrhu italijanskega nogometa, s posledično rednimi nastopi v evropskih tekmovanjih.

Menim, da določene prodaje/spremembe zagotovo bodo in Udinese bo v naslednji sezoni zelo težko usklajeval domača in evropska tekmovanja, zaradi česar se zna pripetiti njihov zdrs med negativna presenečenja sezone 2011/12.

  • Share/Bookmark
 

Zapis je bil objavljen 23.05.2011 ob 23:49 in je shranjen pod 04.Serie A. Komentarjem lahko sledite z RSS 2.0 virom. Lahko komentirate, ali pustite trackback s svoje strani.

« || »

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !