Zapisal izmisljeni | 23.05.2011 - 18:19 - Kategorije: 04.Serie A

Italijansko presenečenje sezone SSC Napoli je bil dolgo časa celo eden od kandidatov za naslov italijanskega prvaka, a je v finišu prvenstva nekoliko izgubilo sapo, vendar še vedno uspel osvojiti nepričakovano visoko tretjo mesto, ki jih v naslednji sezoni vodi v elitno Champions league oz. Ligo prvakov.

SSC Napoli

 

napoli

SSC Napoli sem, tako kot večina, vzljubil v njihovih zlatih časih s konca osemdesetih, ko je v sinje modrem dresu nastopal, verjetno najboljši nogometaš vseh časov, Diego Armando Maradona, o katerem sem že pisal na tem blogu. Do njegovega prihoda v klub, je Napoli osvojil le dve pokalni tekmovanji, ‘61/62 in ‘75-76, z njim na čelu pa je klubič z juga postal pomemben/glavni v Italiji in tudi širše.

Z genialnim argentincem na čelu ekipe je klub osvojil državno prvenstvo oz. postal prvak v sezonah ‘86/87 in ‘89/90, temu dodal še pokalno tekmovanje ‘86/87, italijanski Superpokal ‘90/91 in pa UEFA pokal ‘88/89, ko so z 2-1 odpravili nemški Stuttgart, za katerega je igral tudi Srečko nazionale oz. Srečko Katanec. A Maradona je neslavno končal svojo kariero v Napoliju, preveri TUKAJ, in klub ni bil nikoli več niti približno tako močan. Celo v 2. in 3. ligi je nastopal zaradi finančnih težav v katerih se je znašel, kar pa ni zmanjšalo ljubezni napolitancev do svojega kluba, saj so imeli tudi v tretji ligi po 51.000 gledalcev na srečanje. Rešitelj, na predsedniškem položaju kluba, je postal filmski producent Aurelio De Laurentiis, ki je popeljal Napoli nazaj med italijansko elito in po tej sezoni tudi med najboljše evropske klube, ki so zelitizirani v Ligi prvakov.

Pri tem ne smemo mimo najzaslužnejših, ki so na igrišču izbojevali to opevano tretje mesto in v obubožano južnjaško mesto, zadnja leta znano in razvpito predvsem po kriminalu, prinesli toliko sreče in radosti.

golmani: 34-letni Morgan de Sanctis, leto starejši Metteo Gianello in še dve leti starejši Gennaro Iezzo

obrambna vrsta: španec Victor Ruiz, kolumbijec Camilo Zuniga, brazilca z italijanskim državljanstvom Fabiano Santacroce in Emilson Cribari, argentinec z italijanskim državljanstvom Hugo Campagnaro, domači Paolo Cannavaro, Andrea Dossena, Salvatore Aronica in Gianluca Grava

zvezna vrsta: urugvajec Walter Gargano, argentinec Jose Sosa, slovak Marek Hamšik, iz portugalske Benfice posojeni alžirec s francoskim državljanstvom Hassan Yebda,pa Manuele Blasi, Michele Pazienza, Christian Maggio, Luigi Vitale in mladi Raffaele Maiello

napad: urugvajec Edinson Cavani, argentinec Ezequiel Lavezzi, iz Empolija sposojeni romun z italijanskim državljanstvom Nicolao Dumitru, Giuseppe Mascara in iz Parme posojeni veteran Cristiano Lucarelli

Trener Walter Mazzarri je oktobra 2009, po seriji slabših rezultatov, od neuspešnega/bivšega italijanskega selektorja Roberta Donadonija, prevzel/nasledil ekipo, s katero je v prejšni sezoni nato uspel izboriti odlično šesto mesto in jo popeljati v Europa league tekmovanje, kjer pa na koncu niso bili preveč uspešni. A nič zato, v za njih pomembnejšem tekmovanju, domačem prvenstvu, je Napoli, letos, vse skupaj še nadgradil in bil eden najresnejših konkurentov za naslov državnega prvaka, a kot je zapisano že v uvodu, je na koncu pošla sapa igralcem za katere ni bilo prave zamenjave/nadomestila. In v kolikor želijo zadržati ta, recimo mu elitni status v seria A potrebujejo zadržati vse glavne igralce, predvsem slovaka Hamšika in argentinca Cavanija ter Lavezzija, ofenzivni trio, ki je sposoben razbiti vsako obrambno vrsto in marskikateri slovitejši/bogatejši klub se že ozira po navedenih, vendar pa je predsednik Napolija že izustil Stop prodaji. Verjetno ne bi bilo odveč dodati še kakšno okrepitev, kot je Inler iz Udineseja, ki naj bi bil prva želja, a to so že špekulacije za prihodnost o katerih nekoliko več ob drugi priložnosti.

Ostanimo rajši v prelepi sedanjosti, tretjem mestu v Serie A in bližajoči se elitni Ligi prvakov.

  • Share/Bookmark
 

Zapis je bil objavljen 23.05.2011 ob 18:19 in je shranjen pod 04.Serie A. Komentarjem lahko sledite z RSS 2.0 virom. Lahko komentirate, ali pustite trackback s svoje strani.

« || »

1 komentar

  1. 12.06.2011 @ 01:04

    [...] prvakov, le pravega trenerja, beri vodjo, potrebujejo. Tega pa ima letošnje presenečenje sezone, SSC Napoli, ki je z Walterjem Mazzarrijem na trenerskem mestu, uspel priti kar do tretjega mesta. Že pred [...]

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !