Zapisal izmisljeni | 20.05.2011 - 01:27 - Kategorije: nogometaši, sezona 2010-11

Prvi zvezdnik Europa league 2010/11, je v sredinem finalu, s svojim 17. zadetkom tega tekmovanja, postavil nov mejnik za vse strelce prihodnosti.

Radamel Falcao 

 

falcao

Kolumbijski reprezentančni napadalec, s polnim imenom Radamel Falcao Garcia Zarate se je rodil 10.2.1986 v obmorskem mestu z imenom Santa Marta, na severu države, kjer je bila že z izborom imenom zarisana njegova prihodnost. Namreč, njegov oče Radamel Garcia je bil prav tako nogometaš in zaradi navdušenosti nad zvezdnikom brazilske reprezentance, ki je večino kariere igral za brazilski Internacional in italijansko Romo, je mali Radamel dobil ime kot ga ima. Paulo Roberto Falcao je definitivno dobil dostojnega naslednika.

El Tigre kot ga včasih ljubkovalno kličejo je svojo nogometno pot začel v kolumbijski nogometni šoli Fair Play, od koder je že leta 2000 prestopil v Millonarios iz Bogote, kjer pa se je zadržal samo do svojega 15. leta, ko so ga na reprezentančnih tekmah U17 ekipe opazili skavti legendarnega argentinskega kluba River Plate.

V glavnem argentinskem mestu je ob igranju v mladinskih vrstah legendarnega kluba doštudiral novinarstvo, z 20. leti pa se je dokončno prebil do prvega moštva, kjer je vse pogosteje nastopal in v prvih sedmih nastopih v prvi ekipi, je zabil prav toliko golov. Kmalu se je o njem razširil glas kot o izvrstnem strelcu, vendar ga je serija poškodb onemogočila, da bi to tudi potrdil, čeprav 34 prvoligaških golov v 89 nastopih sploh ni slabo razmerje oz. 45 zadetkov v 109 nastopih v vseh tekmovanjih. Kvaliteto se prepoznali mnogi, med drugimi tudi španski deportivo La Coruna, čigar ponudba težka kar 8 milijonov eurov naj bi bila zavrnjena in Falcao je poleti 2009 po seriji barantanj, dogovorov in še česa namesto v Benfico odšel v Porto, ki naj bi svojega velikega konkurenta prehitel v zadnjem trenutku, vse skupaj pa je bila vmešana še Natland Financieringsmaatschappij B.V in transfer Maria Bolattija.

Porto naj bi odštel okoli 5.400.000 eurov, ostalo pa so bile že omenjene kompenzacije in Radamel Falcao je lahko, podobno kot za River Plate predtem, pričel s serijo golov. V prvih štirih nastoph je zabil prav toliko zadetkov in tudi tu se je že kmalu začelo šušljati o še enem izjemnem južnoameriškem golgeterju, ki naj bi bil celo v sorodstveni zvezi s še enim, letos izjemno uspešnim napadalcem, ki sliši na ime Edinson Cavani. A ostanimo pri Radamelu, ki je v debitanski sezoni, v 43-ih nastopih v vseh tekmovanjih, za Porto zabil 34 golov, v prvoligaški konkurenci pa v 28-ih tekmah kar 25 golov.

Tudi naslednja, torej letošnja sezona je bila podobna, v 42-ih nastopih 38 golov, s tem da ga čaka še finale pokalnega tekmovanja, v 22 prvoligaških nastopih pa 16 zadetkov, kar so več kot odlične številke in Radamela zlahka proglasimo za naslednika Batistute, Malasa in podobnih. Njegovi zadetki so pravi centerforski kot bi dejali nekateri, odličen je z obema nogama, ima močne strele mirujočih žog ali tistih v gibanju, po tleh, polvisoko, kljub samo 177 centimetrov višine pa odlično igra tudi z glavo. Zagotovo bo kmalu dvignil sidro iz Porta ob prelepi reki Douro in postal eden od kraljev strelcev v kakšni močnejši ligi, predvsem pa v bogatejšem klubu kot je Porto, čeprav jih nočem podcenjevati, saj tudi ta sposoben iti do konca tudi v elitni Ligi prvakov, kar nam bo skušal dokazati v naslednji sezoni. A realnost je takšna, da je v nogometu ozek krog elitnežev, ki so sposobni plačati tudi nemoralno visoke zahteve in samo vprašanje časa je kdaj bo Radamel Falcao v katerem od teh.

Predani katolik je v domovini znan kot eden od vodij društev/skupin Locos por Jesus oz. Nori na Jezusa in pa Campeones para Cristo oz. Šampijoni za Krista, kar je ob uspešno zaključenem šolanju novinarstva precej nenavadno, a Radamel Falcao je pač takšen, drugačen, uspešen na večih področjih in ne samo nogometu.

Podobno je tudi z njegovim trenerjem pri Portu, 33-letnem strokovnjakom, ki nikoli ni igral nogometa in ta nenavadni nogometni tandem FC Porta, je eden najzaslužnejših za izjemno sezono kluba, ki je osem let po Mourinhu ponovil njegove tedanje uspehe in če je tako je naslednja na vrsti elitna Liga prvakov.

Radamel Falcao je zaenkrat za reprezentanco Kolumbije, v 25-ih nastopih dosegel 7 golov, vendar se bliža Copa America oz. Prvenstvo Južne Amerike, kjer lahko občutno popravi svoje povprečje, za kakšen reprezentančni naslov oz. trofejo pa je po mojem mnenju še prekmalu, saj niso na ravno sila kot so bili nekoč. A Cristian Zapata, Mario Yepes, Juan Zuniga, Luis Perea, klubski soigralec iz Porta Fredy Guarin, Abel Aguilar, Hugo Rodallega in ostali so potencial, ki bi lahko presenetil že na naslednjem svetovnem prvenstvu v Braziliji.

Do takrat pa bo naš Radamel Falcao osvajal lovorike na klubskem nivoju, po argentinskem prvenstvu, konkretno Clasuri 2008 je s Portom lani osvojil pokalno tekmovanje, pa portugalski Superpokal, letošnje portugalsko prvenstvo, Europa league, je pred njim čez nekaj dni še letošnji portugalski pokal, verjetno tudi evropski Superpokal če ne bo transferja, Liga prvakov, še kakšno nacionalno prvenstvo in pokalno tekmovanje itd.

Radamel Falcao je definitivno eno od odkritij sezone in čeprav je to že nakazoval prej, je z letošnjo eksplozijo golov navdušil vse ljubitelje nogometa, kot sem zapisal v uvodu pa s 17. goli še postavil rekord Pokala UEFA preimenovanega/posodobljenega v Europa League, kjer je s trona zrinil veličino kot je Jurgen Klinsmann.

 • Share/Bookmark
 

Zapis je bil objavljen 20.05.2011 ob 01:27 in je shranjen pod nogometaši, sezona 2010-11. Komentarjem lahko sledite z RSS 2.0 virom. Lahko komentirate, ali pustite trackback s svoje strani.

« || »

4 komentarjev

 1. 20.05.2011 @ 10:27

  [...] Radamel Falcao [...]

 2. 5.06.2011 @ 03:33

  Ta igralec pa me je letos res lepo presenetil in opozotil nase… vsaka mu čast. lp

  Zapisal Športne stave
 3. 6.06.2011 @ 12:32

  nisi edini ….. pozz

  Zapisal izmisljeni
 4. 30.06.2011 @ 16:10

  [...] ko sta se na blogu znašla FC Porto in njihov strelec Falcao, sem razmišljal kam vriniti trenerja, a po dokončanju hvalospeva največjemu trenerju našega [...]

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !