Zapisal izmisljeni | 10.05.2011 - 00:16 - Kategorije: Film

Ameriška drama iz leta 2001, ki je bila pri meni že dalj časa na seznamu za ogled, vendar je vedno znova je tam tudi ostajala, predvsem zaradi mojega predvidevanja, da vem, kaj bom ob ogledu dobil.

iamsam

In nisem se zmotil. Izdelek je predvsem čustveni tobogan, na katerega pa nisem hotel sesti oz. sem rajši ostal na razumskem delu, ki je, priznam, uspešno pokvaril vse zaradi česar je film večini tako všeč.

A najprej bi se ustavil pri glavnem igralcu, Sean Pennu. Ta  je v mladosti veljal za novega James Deana, bad boya svoje generacije, ki je bil med drugim tudi mož razvpite pop princese, Madonne. Po burnem zakonu je bil Penn vpleten v kar nekaj pretepov in škandalčkov, vendar pa bi vse skupaj pustil ob strani in se osredotočil predvsem na njegovo kariero, ki je sestavljena iz kopice kvalitetnih in uspešnih filmov, med katerimi bi izpostavil At close range, Colours, Wa are no angels, State of grace, Carlito’s way, Dead man walking, U turn, The thin red line, Mystic river, 21 grams, All the king’s men, Milk itd.

Tokrat je Sean Penn upodobil zaostalega Sama Dawsona, ki po spletu naključij ostane sam z novorojenčkom oz. deklico Lucy, katero kot 7-letnico izvrstno upodobi priznana Dakota Fanning, ki sem si jo zapomnil predvsem iz Man on fire. A da se vrnem na zgodbo, Sam po svojih najboljših močeh, ljubeče skrbi za hčerko Lucy, ki pa kmalu spozna, da je njen oče drugačen oz. zaostal. Tudi njena okolica oz. prijatelji/sošolci to spoznajo in punčka se zaradi tega kar nekajkrat  znajde v zadregi.

Zgodba se zaplete, ko se v celoten primer vmeša socialna služba oz. država, ki naj ne bi imela razumevanja za ljubeč odnos oče-hči. Sam v borbi za svojo hčerko najame odlično odvetnico, ki jo upodobi Michelle Pfeiffer, znana po vlogah v Scarface, The witches of Eastwick, Tequila sunrise, The fabulous Baker boys, Frankie and Johnny, Batman returns, Wolf, Dangerous minds, One fine day, What lies beneath in ostalih. Nekako zmoti preveč klišejsko predstavljena uspešna lepotica, ki se vbada s težavami v družinskem življenju, greni življenje vsem okoli sebe, pri tem pa sprejme primer zaostalega Sama, katerega zastopa celo brezplačno.

A ne bodimo pikolovski, kot se reče, film stavi predvsem na čustva in te izvablja kot po tekočem traku. Cel kup scen je, kjer se čustveno labilnejšim zarosijo oči, pritečejo solze in jim film dvignejo na neko višjo raven. Sam sem preklopil nekoliko bolj na razum in si predstavljal življenje 7-letne deklice z zaostalo osebo, kot je tale naš Sam in priznam, da bi v realnem/ne filmskem, vedno ravnal kot je ravnalo sodišče, torej vzel otroka in ga dal v rejo. A filmski svet je nekoliko drugačen in izdelek je narejen tako, da nas vodijo čustva oz. simpatičnost glavnega lika, ki se zanaša na ljubezen; All you need is love, kar pa seveda v realnem svetu ne zdrži.

Spretna manipulacija gledalcev, ki se ji nisem prepustil in zaradi tega se mi je zdel zelo povprečen, za razliko od glasbe, kjer so izvajalci predelali uspešnice večnih, The Beatles.

  • Share/Bookmark
 

Zapis je bil objavljen 10.05.2011 ob 00:16 in je shranjen pod Film. Komentarjem lahko sledite z RSS 2.0 virom. Lahko komentirate, ali pustite trackback s svoje strani.

« || »

1 komentar

  1. 10.05.2011 @ 10:45

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !