Zapisal izmisljeni | 9.05.2011 - 11:37 - Kategorije: Euroleague basketball

Tako kot vsako leto, je tu spet nekaj malega o evropski, elitni košarkarski ligi, konkretno Euroleague basketball tekmovanju in njenem Final four turnirju, ki je bil letos v Barceloni.

eb

Najboljše štiri ekipe, grški Panathinaikos, italijanska Siena, izraelski Maccabi in španski Real Madrid, so oba polfinalna obračna odigrale v petek, ob 18. uri je Panathinaikos premagal Sieno, ob 21. uri pa je Maccabi odpihnil Real Madrid.

Panathinaikos – Siena 77-69  Na žalost, sem prvi del obračuna zamudil, vendar je bil drugi polčas, ko se je odločila tekma, dovolj, da sem spoznal kje je moč grške ekipe. Po moje je njihova največja prednost pred konkurenti na trenerskem mestu, saj srbski strokovnjak Željko Obradović, vleče šahovske poteze. Vsaka je skrbno načrtovana, dobro premišljena in kar je najpomembneje, redke so zgrešene. Človek vedno najde najboljšo potezo v pravem trenutku in tokrat je bilo to odkritje kapacitet Nicka Calethesa, ki je bil na koncu celo prvi strelec srečanja. Antonis Fotsis in Mike Batiste sta bila standardno dobra/odlična, s tem da je Batiste dosegal točke v tistih odločilnih trenutkih, medtem ko je bil zame, spet, najboljši izkušeni Dimitris Diamantidis, ki vse skupaj vodil, povezoval in bil kot pravimo podaljšana roka Obradovića. Siena, je imela to smolo, da je naletela, na verjetno najkvalitetnejšo ekipo tega turnirja in zaman so bili igralci kot; lanskoletno odkritje Bo McCalebb, litvanca Rimantas Kaukenas in Ksistof Lavrinovič, srb Milovan Raković, izkušeni grk Nikos Zizis, Malik Hairstone, neprepoznavni Shaun Stonerook in ostali. Grška ekipa je bila pač previsoka ovira in italijani so počakali pred finalom.

Maccabi – Real Madrid 82- 63 V drugem, večernem obračunu, je bila izraelska ekipa v rahli prednosti pred, v Barceloni precej nepriljubljenim Realom, ki pa je v drugem polčasu izgubil sapo in doživel gladek poraz. Robustni temnopolti grški reprezentant Sofoklis Schortsanitis, američana Chuck Eidson in Jeremy Pargo ter ostali, so bili v drugem polčasu, kot pove tudi rezultat, vsaj za klaso boljši, pri čemer so imeli poraženci le redke, ki so bili razpoloženi za igro. Hrvat Ante Tomić in Felipe Reyes sta bila premalo in izraelska ekipa je odšla v finale, španska pa v tolažilni obračun za tretje mesto.

V obračunu za tretje mesto sta se torej pomerila poraženca petkovih obračunov Real Madrid in Siena, pri čemer je italijanska ekipa dokazala, da je bila še kako vredna finala, a njihova pot je bila pač težja in v tolažilnem obračunu so se njeni igralci lahko znesli nad Realom. Ksistof Lavrinovič je bil nezaustavljiv, David Moss, Bo McCaleb, Nikos Zizis in ostali so prav tako dali svoj delež, zaradi česar je bilo moštvo na drugi strani brez možnosti. Skoraj celotno srečanje je Siena vodila in le po zaslugi odličnega Sergia Llulla je realov poraz ostal v nekih mejah normale, če se smem tako izraziti.

Veliki finale je pripadel ekipama, ki ju lani ni bilo na zaključnem turnirju. Panathinaikos vs. Maccabi.

Panathinaikos, ki je sezono 2008/09 postal prvak s postavo TUKAJ, je pred letošnjo sezono ostal brez srba Pekovića, Spanoulisa in Jasikeviciusa, zaradi česar so jih mnogi že pred začetkom odpisali, a grška ekipa na čelu z najuspešnejšim evropskim strokovnjakom je odšla do konca. V finalnem obračunu je bil izraelski Maccabi dober nasprotnik, a Dimitris Diamantidis je bil spet vrhunski, 16 točk, impresivnih 9 asistenc, 5 skokov in odlično vodenje igre skozi celotno srečanje, v katerem so svoje dodali še Mike Batiste, Drew Nicholas in predvsem južnoafričan Romain Sato s tremi trojkami v 3. četrtini, ko je grška ekipa ušla na dvoštevilčno prednost. Tokrat ni bilo občutnega prispevka Calathesa, a po zaslugi soigralcev tudi ni bil potreben in Maccabi je lahko samo še upal na morebitno utruditev zvezdnikov Panathinakiosa. Pri izraelski ekipi sta bila Chuck Eidson in Jeremy Pargoponovno odlična, David Blu, Guy Pnini ter Lior Eliyahu so bili tudi na visokem nivoju, vendar pa je orjaški Shortsanitis ostal limitiran na 4. točkah in po mojem mnenju je bil to eden od ključev dvoboja, kot pravijo. Panathinaikos je bil na koncu boljši za osem točk oz. je dobil z 78-70 in še petič postal najboljši v Evropi, medtem ko je njihov trener Željko Obradović še osmič postal vladar košarkarske Evrope. Petkrat mu je to uspelo s Panathinaikosom; 2011,2009,2007,2002 in 2000, predtem pa še Real Madridom ‘95, Badalono ‘94 in Partizanom ‘92.

 • Share/Bookmark
 

Zapis je bil objavljen 9.05.2011 ob 11:37 in je shranjen pod Euroleague basketball. Komentarjem lahko sledite z RSS 2.0 virom. Lahko komentirate, ali pustite trackback s svoje strani.

« || »

2 komentarjev

 1. 9.05.2011 @ 12:06

  Prva (92′) je najbrž najslajša. Letošnji Maccabi je peveč atletska ekipa za resne domete. No, naslednje leto bodo ponovno nastopali v Jadranski ligi.

  Zapisal smoger
 2. 9.05.2011 @ 23:28

  verjetno res, a predvsem zaradi dejstva, da je osvojena z domačim klubom, v katerem je predtem tudi igral. Po pravici, letos nisem preveč redno spremljal košarke in ne bi mogel podati neke ocene o izraelskem prvaku, a po videnem so se mi zdeli močni, čvrsti, tudi šutersko sposobni. Prinesejo lahko samo kvaliteto.

  Zapisal izmisljeni

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !