Zapisal izmisljeni | 3.05.2011 - 20:22 - Kategorije: Aktualno

Najbolj iskani terorist na svetu je rojen 9.3.57 v Rijadu v Savdski Arabiji, kjer je bil eden od 52. otrok Muhameda Bin Ladna, enega najbogatejših gradbenih mogotcev Savdske arabije in ene od njegovih mnogih žena.

obl

Ko je takratna Sovjetska zveza, 26.12.1979,  z vojaško intervencijo vstopila v Afganistan je bil samo eden od tisočih muslimanov, ki so se odzvali pozivu na Džihad oz. Sveto vojno. Osama je odpotoval v Peshawar v Pakistanu, kjer je bilo logistično središče uporniških sil in s finančnimi sredstvu družinskega podjetja organiziral in financiral upornike oz. borce proti sovjetski invaziji. Tudi neposredno v bitkah  je sodeloval, vključno s krvavo bitko Djalalabadu leta ‘89, ki je tudi označila konec okupacije in zmago nad sovjetskimi silami. V tem času je bil za ameriško stran, borec za svobodo in kot takšen je imel kar obilico pomoči z njihove strani, saj je veljalo prepričanje, da je sovražnik sovražnika, tvoj prijatelj in Osama Bin Laden je bil američanom prijatelj.

Zaradi svojih vojnih zaslug je bil mladi Osama slavljen kot heroj, v Afganistanu in domovini, torej Savdski Arabiji, kjer se je po vojni epizodi posvetil delu v Bin Laden group in se kmalu povezal s skupinami, ki so se upirale savdski kraljevi družini Fahd. Vse pogostejeje je ostro nastopal proti politiki vlade, predvsem proti vlogi američanov oz. ameriškem vplivu na Savdsko Arabijo.

Leta  1991 je Osama zapustil Savdsko Arabijo in se preselil v Sudan, kjer je militaristična islamska vlada prevzela oblast in svoje nasledstvo, pravijo okoli 250 milijonov dolarjev, investiral v to osiromašeno državo. Razvil je nekaj legalnih poslov, vključno z velikim gradbenim podjetjem, po vzoru očeta, hkrati pa pričel s širjenjem svoje organizacije imenovane in danes zlogalsne Al Kaide, ki v arabščini pomeni Baza. Preko te se je povezal z večino podobnih terorističnih skupin in kmalu so Združene države Amerike postale njegov glavni cilj.

Dne 3. oktobra 1993 je bilo v streljanju, v glavnem mestu Somalije, Mogadišu, ubitih 18 ameriških vojakov, kar je bilo delo Osame Bin Ladna oz. njegove Al Kaide in ta akcija je imela za posledico umik američanov iz Somalije, kar diši po tem filmu TUKAJ oz. film diši po teh dogodkih. Do sredine devedesetih je bilo ime Osame Bin Ladna povezano z večino pomembnejših terorističnih aktivnosti po celotnem svetu, vključno s postavljenjem bombe pred Svetovnim trgovinskim centrom v New Yorku ‘93. V tem, recimo mu prvem napadu na WTC je umrlo šest oseb.

V tem času, konkretno leta 1994 mu je Savdska Arabija odvzela državljansktvo in zaplenila/zamrznila njegovo imetje, prav tako pa se ga je odrekla njegova družina oz. najožje sorodstvo. Znano je, da je Osama Bin Laden pisal kralju Fahdu in ga pozval na gverilsko vojno proti okupatorski, ameriški vojski stacionirani v Savdski Arabiji. V mesecu novembru, istega leta, je bil v Rijadu izveden bombaški napad na tovorno vozilo ameriške vojske, za kar so obtožili štiri teroriste, ki so povedali, da so navdih/inspiracijo našli v Osami Bin Ladnu in ameriška vlada je s pritiski na kraljevo družino dosegla nekakšno kontrolo/pritisk nad Osamo, ki se je zatem skrasil v Afganistanu.

V Afganistanu je imel Osama izredno močno podporo, stare zasluge niso bile pozabljene, hkrati pa je pomagal talibanom in ostalim radikalcem prevzem oblasti in si s tem zagotovil njihovo lojalnost. 1998 je razglasil Fatvo, smrtno obsodbo za vse američane, ne glede na to ali gre za moške, ženske, mlajše, starejše, otroke, civile, vojake, skratka vse.

7.avgusta 1998, točno osem let po vstopu ameriških vojaških sil v Savdsko Arabijo, se pravi 8 let po Zalivski vojni, sta dve tovorni vozili, naloženi z eksplozivom, eksplodirali pred ambasadama v Nairobiju v Keniji in Dar es Salaamu v Tanzaniji, pri čemer je prva ubila 213 ljudi, ranila pa 4.500, druga pa ubila 11 in ranila 85 ljudi. Kot že v vseh prejšnjih tovrstnih napadih, je Osama Bin Laden zanikal vpletenost, a več kot jasno je bilo, da stoji za temi dogodki, medtem, ko so bili kot dokaz pridobljeni faxi, ki jih je pošiljal terorističnim celicam v Londonu.

Dva tedna po napadih na ambasadi je takratni ameriški predsednik Bill Clinton, po svojih seksualnih aferah, udrihal z vojaškimi intervencijami vsepovprek in med drugimi je ukazal tudi bombardiranje, domnevnih terorističnih kampov v Afganistanu ter farmacevtsko tovarno v Kartumu v Sudanu, kjer naj bi se izdelovalo kemično orožje. Novembra ‘98 je ameriška vlada ponudila 5 milijonov dolarjev nagrade za kakršnokoli informacijo, ki bi lahko pripeljale do aretacije Osame Bin Ladna, FBI pa ga je naslednje leto postavil na listo najbolj iskanih zločincev. Most wanted, bi lahko rekli.

Teroristični niz Osame Bin Ladna se je nadaljeval z nastavljeno bombo na letališču v Los Angelesu, bombnim napadom na ameriško letalonosilko U.S.S Cole v jemenskem pristanišču Aden, vse skupaj pa je zasenčil tisti 11.9.

11.septembra 2001 so teroristi zavzeli ameriške potovalne avione in z dvema podrli WTC oz. Svetovni trgovinski center v New Yorku, nekoč znamenita dvojčka, kot so pravili stolpoma, tretji avion je strmoglavljen v Pentagon v Washingtonu, medtem, ko naj bi četrtega nazaj prevzeli potniki in strmoglavili na polje v Pennsylvaniji, Osama pa je tudi to vpletenost zanikal, vendar hkrati pozdravil uspešno akcijo.

Ta napad je privedel do tega, da je takratni ameriški predsednik George Bush ml., od Afganistana zahteval predajo Osamo Bin Ladna, kar pa ni prišlo v poštev in sledila je nova vojaška intervencija v izvedbi ameriške vojske. Od oktobra 2001 je bil Afganistan bombradiran in uničevan, kar je privedlo do padca talibanskega režima, vendar najbolj iskan človek na svetu ni bil ujet. 

Vedno znova se je Osama Bin Laden izmuznil lovcem in se pojavil na kakšnem od posnetkov, kjer je pozival k novim terorističnim napadom. V bistvu je postal simbol upora proti Ameriki, ki je bil ne glede na vse, všeč še marsikomu drugemu, ki pa naj zaradi moralnih zadržkov ne bi to priznaval.

2.5.2011, torej slabih 10 let po zdaj že legendarnem terorističnem napadu, so američani končno dočakali zadoščenje oz. novico, da je Osama Bin Laden, končno ubit.

A že so se pojavile prve špekulacije, da mogoče le ni vse tako kot je objavljeno, fotomontaža slike mrtvega terorista je to samo še podkrepila, prav tako nenavadno hiter pogreb, ki naj bi bil izveden na odprtem morju v skladu z muslimanskimi pravili itd. Ameriška stran že proučuje objavo pravih slik, ki naj bi bile surove in naj bi lahko sprožile val nasilja oz. povračilnih ukrepov s strani islamistov/teroristov, kar pa ni nič novega, saj se te, že tako pričakuje, zaradi česar so že poostreni ukrepi v večini držav.

In jaz? Mislim, da celotna stvar dejansko malo smrdi, vse od dve destletji dolgega lovljenja po tako pristnem prijateljstvu, pa desetletnem intenzivnem lovu po Afganistanu, katerega so američani uspeli potisniti 50 let nazaj, ne pa vzpostaviti pravico, da ne omenjam lokacije, kjer naj bi bil ustreljen, na robu pakistanskega mesta Abottabadd, tako rekoč v soseščini nekaterih uglednih pakistancev, elitne državne vojaške šole itd. kar je nekoliko spomnilo na Karadžića. Že je zokrožil sms v katerem je navedeno, da so američani v mobilnem telefonu Osame našli sms sporočilo Ko se nije sakrio, magarac je bio, Ratko, kar je povezava do še enega večnega begunca Ratka Mladića.

V prihodnosti lahko pričakujemo še kar nekaj takšnih in drugačnih teorij zarote, vendar pa ostaja dejstvo, da je bil Osama Bin Laden neponovljiv terorist in kult ekstremistov, mimo katerega v teh dneh enostavno ne moremo.

  • Share/Bookmark
 

Zapis je bil objavljen 3.05.2011 ob 20:22 in je shranjen pod Aktualno. Komentarjem lahko sledite z RSS 2.0 virom. Lahko komentirate, ali pustite trackback s svoje strani.

« || »

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !