Zapisal izmisljeni | 5.04.2011 - 16:11 - Kategorije: Film

Predvidljiva in naivna zgodbica o princu iz neke afriške deželice, kjer je njegovo življenje dobesedno posuto z rožicami, se preseli v Ameriko, kjer naj bi ta našel ljubezen svojega življenja, je zlizana, a filmček je zelo gledljiva zadevica, o čemer pa nekoliko več spodaj.

Coming to America

coming

Že omenjeni princ Akeem je Eddie Murphy, ki je za moj okus blestel v svojem zgodnejšem igralskem obdobju, najprej kot stand-up komik, predvsem pa v filmih kot so 48 hours, Trading places, Beverly hills cop, nekoliko manj pa v kasnejših izdelkih kot so Holy man, Bowfinger in podobnih, ki so v poplavi njegovih komedij vsaj gledljivi, medtem ko je za hip zasijal v risanki Shrek in filmiču Showtime.

No, Akeem noče že vnaprej določenega življenja, v katerem ga zbujajo z živo odigrano nežno glasbo, pred njim posipajo rožice, ga kopajo, strežejo od spredaj in zadaj oz. zgoraj in spodaj. Upre se vnaprej dogovorjeni poroki in odpotuje v Ameriko, kjer naj bi našel svojo ljubezen življenja, medtem ko njegov oče misli, da se gre pred poroko izživeti, kot spremstvo pa mu dodeli prijatelja/služabnika Semmija, ki ga upodobi, meni precej antipatični Arsenio Hall, znan predvsem kot voditelj pogovornih oddaj.

Dvojec se naseli v New Yorku, v Queensu, kjer se poskuša zliti z okolico, pri čemer se odpovesta razkošju in zaživita skromno življenje, hkrati pa se zaposlita v lokalni fast-food restavraciji McDowell’s. Akeema pa ne veseli skromna službica, temveč lastnikova hčerka Lisa, ki jo odigra neznana Shari Headley in prav zaradi nje afriški duo vztraja. Seveda se s časoma razvije nekakšna privlačnost med Akeemom in Liso, ki zapusti svojega fanta Darryla in kot je to vedno se po idiličnih trenutkih sreče sva stvar zalomi. Semmi si zaželi razkošja, pri tem pridejo v Ameriko še Akeemovi starši, ki zgroženi ugotovijo, v kaj se je podal princ, a na koncu ljubezen zmaga. 

iiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii, slišim vzdihe.

Za konec bi še zapisal, da me močno moti precenitev svojih sposobnosti oz. igranje v enem filmu dveh ali več likov, pri čemer sta izrazita predstavnika Van Damme in prav Eddie Murphy. Tokrat je prevzel kar nekaj likov, podobno kot Arsenio Hall in prav to je ena najslabših točk filma, poleg plehkosti in predvidljivosti, a pri romantičnih komedijah nekih presežkov res ni za pričakovati.

Recimo, da je kar gledljiva zadevica, še posebaj na čas v katerem je nastala oz. letnico ‘88, ko je bilo vse preveč poraznih izdelkov in ob gledanju, 13 let kasneje, je zadržala vsaj pozitivno oceno, kar je posledica dobre ideje in mladostnega zanosa glavnega igralca.

  • Share/Bookmark
 

Zapis je bil objavljen 5.04.2011 ob 16:11 in je shranjen pod Film. Komentarjem lahko sledite z RSS 2.0 virom. Lahko komentirate, ali pustite trackback s svoje strani.

« || »

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !