Zapisal izmisljeni | 5.04.2011 - 00:15 - Kategorije: Film

Izjemen film, s še boljšo streljačino, v primerjavi s katero tudi marsikatera računalniška igrica izgleda precej nedolžno/nebogljeno, kar je zasluga celotne ekipe, predvsem pa eminentnih Ridley Scotta in Jerry Buckheimerja.

Black hawk down

bhd

Zgodba filma iz leta 2001, pri nas prevedenega kot Sestreljeni Črni jastreb je sila preprosta. Ameriške oborožene sile izvedejo vojaško akcijo v glavnem mestu Somalije, Mogadišu, kjer je bazirana uporniška vojska generala Adida, ki v imenu državljanske/plemenske vojne, zatira, strada in pobija nasprotnike.

A zadeva le ni tako preprosta, še pred ugrabitvijo pomembnih mož generala Adida, na hitro spoznamo nekatere glavne protagoniste oz. vojake, pripadnike Delta force enote in Rangerje. Širši javnosti najbolj znan je Josh Hartnett, ki je igral med drugimi v grozljivkah Haloween H20 in The Faculty, epskem Pearl Harbourju, kasneje še v 40 days and 40 nights, Wicker park, legendarnem Sin City, Lucky number Slevin, The Black dahlia itd. Ob bok prvemu lahko postavim tudi Ewan McGregora, ki sem ga spremljal v Shalow grave, kultnem Trainspottingu, Nightwatch, A Life less ordinary, glasbenem Moulin rouge itd, medtem ko je markanti Tom Sizemore eden od, meni priljubljenejših, v kopici njegovih filmov pa bi izpostavil Born on the 4th july, Harley Davidson and Marlboro man, Passanger 57, legendarnih True romance, Natural born  killers, Strange days, Heat, Saving private Ryan, pa Pearl Harbor in ostalih. V ostalih vlogah prepoznamo še Orlando Blooma, Jeremy Pivena, Erica Bano, nepozabni faci Ewen Bremnera in William Fichtnera, Sam Sheparda, temnopoltega Gabriela Casseusa, našega Željka Ivaneka in ostale.

Preprosta vojaška akcija ob tržnici v Mogadišu naj bi trajala okoli pol ure, a po padcu novinca iz helikopterja, ter sestrelitvi prvega helikopterja imenovanega Black hawka, se zadeve zakomplicirajo in zavlečejo v naslednji dan, kar pomeni 24-urno bojevanje s suhci oz. skinnyi, kot somalske upornike imenujejo američani. Vroči tulci letijo na vse strani, prav tako švigajo metki, ročni raketometi so v akciji, stene se pod streli krušijo in rušijo, kri šprica po stenah, udi se trgajo, mrtvih je vse več, skratka kaos in napetost skozi celoten film, ki se konča z navidezno zmago američanov. Nekakšna asociacija na iraško vojno, kjer naj bi americanosi, na hitro, vzpostavili red in brez večjih žrtev slavili, kot pa nam je vsem znano se vse skupaj vleče že nekaj let. Vietnam jih očitno ni izučil in po azijskih džunglah oz. filmih We were soldiers, Full metal jacket, The deer hunter, Good morning Vietnam, Platoon, Apocalypse now, Born on the 4th of july, pa Tigerland in ostalih filmskih izdelkih na to tematiko, je na vrsto prišla peščena Afrika, kjer je že kar nekaj izdelkov navdušilo, npr. Jarhead, Hurt locker.

Tokrat gre za izjemna upodobitev bitke v osrčju vroče Afrike, znane po številnih državljanskih vojnah, kot naj bi bila ta somalska, preslikano v sedanjost pa ta iz Slonokoščene obale, Libije in še kje. Nekako se mi zdi, da tale afriška ljudstva, beri plemena, kar ne znajo živeti v miru, kakor tudi na drugi strani američani ne morejo brez svojih kvazi-pravičnih vojaških posredovanj in dokler bo tako, snovi za vojaške filme ne bo zmanjkalo.

Film v rangu Saving private Ryan, kar pomeni, da gre za odličen izdelek, katerega močno priporočam, če je morebiti komu ušel.

  • Share/Bookmark
 

Zapis je bil objavljen 5.04.2011 ob 00:15 in je shranjen pod Film. Komentarjem lahko sledite z RSS 2.0 virom. Lahko komentirate, ali pustite trackback s svoje strani.

« || »

1 komentar

  1. 3.05.2011 @ 20:27

    [...] Al Kaide in ta akcija je imela za posledico umik američanov iz Somalije, kar diši po tem filmu TUKAJ oz. film diši po teh dogodkih. Do sredine devedesetih je bilo ime Osame Bin Ladna povezano z [...]

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !