Zapisal izmisljeni | 31.03.2011 - 19:00 - Kategorije: 2012 - kvalifikacije za Evropsko prvenstvo, Poljska-Ukrajina

V torek zvečer so se nadaljevale kvalifikacije za Evropsko prvenstvo na Poljskem in Ukrajini 2012, v desetih odigranih dvobojih pa se je samo en končal brez zadetkov.

Skupina A

Belgija – Azerbajan 4-1  Zelo všečna, pomlajena belgijska reprezentanca je v teh kvalifikacijah predvsem s kvalitetnimi nastopi prihajala do točk in tudi tokrat je bil otako. Prvi gol na srečanju je bil dosežen po prekršku gostujoče osmice nad domačo osmico in belgijec Jan Vertonghen je z močnim in natančno odmerjenim strelom po tleh, s pomočjo odboja gostujočega igralcam v 12. minuti srečanja, s približno 20-ih metrov oddaljenosti, Belgijo povedel v vodstvo z 1-0. Na naslednji gol je bilo treba čakati samo štiri minute in po gostujočem kotu, ki ga je izvedel Shukurov, je v domačem kazenskem prostoru, najvišje skočil Ruslan Abushov, ki je s strelom z glavo izenačil na presenetljivih 1-1. V 30. minuti je gostujoča številka 2 oz. Rail Malikov, po prostem strelu z desne, v lastnem kazenskem prostoru, igral z roko, zaradi česar je sodnik dosodil penal in zanesljiv izvajalec je bil Timmy Simons, ki je domače povedel v vodstvo z 2-1. Še pred koncem polčasa oz. v 46. minuti srečanja je Nacer Chadli pričel akcijo na desni, od koder je šla žoga okoli kazenskega prostora, z leve strani pa jo je nato, z lepo podajo v kazenski prostor, vrnil Witsel, medtem ko je že omenjeni Nacer Chadli končno zadel za 3-1, saj je predtem že zapravil dve lepi priložnosti. V drugem polčasu je tempo igre nekoliko upadel, še za največ zabave je poskrbel rezervist Eden Hazard, meni eden ljubših igralcev prihodnosti, vendar so gledalci kljub vsemu uspeli videti še en zadetek, v 74. minuti je namreč po neuspešni podaji iz kota, žoga ponovno prišla do že omenjenega Hazarda, ki je v drugem poskusu lepo našel Jelle Vossena, ki je iz neposredne bližine zadel za končnih 4-1.  Belgija je s to zmago zadržala prednost točke pred Turčijo, vendar ima ob tem odigrano tekmo več in že naslednje kolo oz. njun medsebojni obračun zna kar stvari precej razjasniti.

Turčija – Austrija 2-0  V obračunu, ki ga lahko razumemo kot lov na prvi dve mesti skupine A, je bila uspešnejša domača ekipa, za katero je v 28. minuti srečanja, po podaji iz auta, vodilni gol dosegel Arda Turan. Ta je na levi strani lepo izigral dva avstrijska branilca in s preciznim strelom z 10-ih metrov, Turčijo povedel v vodstvo z 1-0. Po dominanci skozi celotno srečanje je v 78. minuti, turška reprezentanca podvojila vodstvo oz. je po podaji Senturka, Gokhan Gonul lepo obrnil Pogatetza na desni in s strelom z roba kazenskega prostora zadel za varnih 2-0. S to zmago se je Turčija prebila na tretje mesto, kjer je prehitela ravno avstrijsko izbrano vrsto, za drugim mestom pa zaostaja le še točko, ob dejstvu, da je drugouvrščena Belgija že odigrala tekmo več.

Skupina B  brez tekem

Skupina C

Severna Irska – Slovenija 0-0  Prav čudil sem se izjavam našega selektorja, po tekmi, ko je dejal, da je slovenska izbrana vrsta odigrala dobro, s čemer se nikakor ne morem strinjati. Slovenija je odigrala preveč ziheraško, po porazu z Italijo pa ne preveč samozavestno in hrabro, kot bi si to želeli navijači, ki včasih znamo preceniti sposobnosti določenih in dopuščam možnost, da gre za limitirano ekipo. Naj se sliši še tako grdo, a nasprotnike kova Severne Irske bi morali redno premagovati, ne pa z njimi izgubljati pre-pomembnih točk. Po porazu z njimi, v prvem kolu teh kvalifikacij, pred prepolnimi Stožicami, bi se jim lahko tokrat sladko maščevali, a do tega ni prišlo, pri čemer je alibi lahko poškodba Josipa Iličića, ki je v uvodne pol ure kar dobro mučil nasprotnika, po njegovi zamenjavi, pa se mi zdi da je vse skupaj nekoliko oslabelo. Razen nekaj redkih priložnosti ni bilo prav veliko atrakcije oz. gledljivega nogometa, še enkrat več pa sem popizdil nad Dedićem, ki je imel v zadnji fazi tekme 100% priložnost, ko je šel sam nad domačega golmana, a ni zadel in tekma se je končala z ubogih 0-0. Samo zahvaljujoč kiksu konkurentov, konkretneje Srbije proti Estoniji, je Slovenija še vedno v precej dobrem izhodiščnem položaju pred zadnjimi/odločilnimi obračuni, vendar pa bo tudi tam potrebno prikazati veliko več kot v teh dveh zadnjih obračunih brez doseženega gola, kjer boli predvsem slaba/mlačna, celo prestrašena igra.

Estonija – Srbija 1-1  V mrzlem Talinu reprezentance Srbije ni preveč oviral niti sneg, ki je z vsako minuto tekme padal vse močneje in nekoliko previdnejša varianta oz. postavitev z ojačano zvezno vrsto in edinim napadalcem, torej Pantelićem je prinesla večjo posest in terensko dominanco, kateri sta bili kronani v 38. minuti srečanja. Takrat se je, blizu domačega gola, preveč poigraval Piiroja, katerega je dobro stisnil Tošić, žoga se je odbila do Pantelića, ki je podaljšal do Jovanovića, ta pa jo je za kratek čas tudi izgubil, a spet se je nekako odbila do Marka Pantelića, ki je frajersko z zunanjim delom desnice zadel za 0-1. V drugem polčasu se je reprezentanca Srbije postavila nekoliko defanzivnejše, ziheraško bi dejal in prepustila iniciativo domačim, medtem ko so srbski nogometaši pretili iz hitrih nasprotnih napadov, pri čemer je imel lepo priložnost za povišanje rezultata na 0-2, Milan Jovanović, medtem ko je imel nekoliko kasneje Zoran Tošić 100% priložnost, dedičevsko, bi dejal, vendar je tudi ta ostala neizoriščena. V 84. minuti pa je sledilo tisto kar se pogostokrat rado pripeti, kdor ne da, ga dobi in Konstantin Vassiljev je zadel iz prostega strela z dobrih 20-ih metrov. Močan strel na zasneženem igrišču je bil branljiv, a je bilo v živem-zidu premalo igralcev, golman Brkić pa je bil preslabo postavljen in menim, da gre ta zadetek na njegovo dušo. V končnici se je srbska reprezentanca pognala po zmago in v sodniškem podaljšku smo bili priča pravi drami, po Žigićevi podaji, z glavo, je bil Pantelić v blagem prepovedanem položaju, vendar stanski sodnik ni dvignil zastavice in označil prepovedanega položaja, po doseženem golu pa se je glavni sodnik odšel posvetovat in se odločil gol razveljaviti, vendar mi ni jasno zaradi česa. Nerazumljiva sodniška odločitev je torej odvzela zmago srbski reprezentanci, kateri je bil  en gol, že predtem, točneje že v 2. minuti srečanja razveljavljen in ne čudi, da so gostujoči navijači naredili pizdarijo, zaradi česar jih je kar 70 končalo v rokah/lisicah estonske Policije. Srbija torej ostaja z istim številom točk kot Slovenija, 8, na drugem mestu lestvice, medtem ko je Estonija samo mesto nižje s 7. osvojenimi točkami, od česar so kar štiri osvojili prav proti Srbiji.

 Skupina D

Rumunija – Luksemburg 3-1  Že odpisana romunska reprezentanca je seveda premagala Luksemburg, pri čemer pa je vodilni gol na srečanju dosegla prav gotujoča ekipa, saj je v 22. minuti Hoffnan, z dolgo podajo s skoraj sredine igrišča, našel v domačem kazenskem prostoru Larsa Gersona, ki je z 10-ih metrov zadel za 0-1. V nadaljevanju se je v 24. minuti, izkušeni Adrian Mutu, po dolgi podaji Muresana, izognil prepovedanem položaju in premagal gostujočega golmana za 1-1 V drugem polčasu je Mutu z atraktivnim udarcem/škarjicami, z roba kazenskega prostora dosegel gol, ki pa je bil razveljavljen, vendar je razpoloženi nogometaš, v 68. minuti le prišel do svojega drugega gola na srečanju, saj je Torje lepo podal z desne, kontraverzni romunski napadalec, pa je s strelom z glavo, romune popeljal v dolgo pričakovano vodstvo. V 78. minuti je Ianis Zicu po strelu iz kota, s strelom z glavo zadel za 3-1 in domači navijači so si po seriji neuspehov lahko le nekoliko oddahnili. Do konca srečanja ni bilo novih zadetkov in Romunija ima pred zadnjim delom kvalifikacij 5 točk ter minimalne možnosti za vidnejši uspeh, konkretno uvrstitev na EP 2012.

Skupina E

Nizozemska – Madžarska 5-3  V obračunu dneva sta se ponovno pomerila nizozemska in madžarska izbrana vrsta, pri čemer je bil prvi polčas, bolj ali manj navaden. V 13. minuti je domača ekipa izvedla svoj drugi udarec iz kota in po podaji Sneijdera je žoga preletela vse razen Van Persija, ki je s 5-ih metrov zadel za 1-0. V nadaljevanju je sodnik razveljavil madžarski gol, saj naj bi bil prosti strel madžarvo prehitro izveden, razen nekaj priložnosti pa ni bil ta prvi polčas nič posebnega. V drugem pa se je začela kanonada, kot bi rekli, saj je Gergley Rudolf že v prvi minuti nadaljevanja tekme, torej v 46. minuti, po kombinaciji iz kota, ušel z levega boka v notranjost in z natančnim strelom z dobrih 12-ih metrov, izenačil na 1-1. Že v 50. minuti srečanja je po podaji Dzsudzsaka, z leve, z lepim volejem zadel Zoltan Gera in madžarsko ekipo povedel v vodstvo z 1-2, v 61. pa je Wesley Sneijder po samostojni akciji in srečnem odboju od nasprotnika ponovno prišel do izgubljene žoge in z 10-ih metrov rutinirano premagal gostujočega golmana za 2-2. V 73. minuti se je nadaljeval izvrsten nogomet, začinjen še z enim lepim zadetkom, ki ga je po vodenju žoge Afellaya preko celega igrišča in super diagonalne podaje na desno do Kuyta, ki je podal na rob kazenskega prostora, kjer je povratnik v reprezentanco, rezervist Ruud Van Nistelrooy, z natančnim volejem zadel za 3-2. A madžari se kljub temu še vedno niso predali, že v 75. minuti je spet udarila naveza Dzudzsak-Gera, prvi je bil podajalec z lepo globinsko podajo, drugi pa seveda strelec, ki se je uspel izogniti prepovedanem položaju in z atraktivnim strelom s približno 10-ih metrov zadeti za presenetljivih 3-3, zatem pa je sledil silovit finiš domačinov, kjer se je najbolj izkazal Dirk Kuyt. Neumorni blondinec je najprej v 78. minuti, po še eni izvrstni dolgi podaji Afellaya z leve, zadel s približno 6-ih metrov, nato pa še  v 81. minuti srečanja dosegel gol dneva OGLED TUKAJ, ko je z izvrstnim lobom postavil končnih 5-3, pa čeprav je podobno kot nedolžni Milan Osterc želel samo podati. Anyway, Nizozemska je vknjižila še šesto zaporedno zmago v teh kvalifikacijah in ostaja na 100% učinku, medtem ko je Madžarska povsem pričakovano izgubila a dokazala, da zna biti še kako nevarna,

Švedska – Moldavija 2-1  Ne glede na to kako nevarna je lahko madžarska reprezentanca, je Švedsta tista, ki je v prednosti za drugo mesto v skupini, saj ima enako število točk kot omenjeni konkurent, vendar ob kar dveh tekmah manj. Svoje četrto srečanje v teh kvalifikacijah je skandinavska nogometna sila dobila na rutino, prvi gol na srečanju pa je dosegel desni bočni, Mikael Lustig, ki je v 30. minuti prodrl do konca igrišča in iz skoraj nemogočega položaja le našel pot žogi v mrežo za 1-0. Domača ekipa je ves čas nadzorovala potek srečanja na katerem je Ibrahimović celo zastreljal penal, vendar pa zmaga nikoli ni bila zares ogrožena. V 82. minuti je po kombinaciji iz auta in Ibrahimovićevi podaji, Sebastian Larsson z 10-ih metrov zadel za 2-0 in potrdil, da je dejansko eno od prijetnejših odkritij te sezone. Moldavija je v sodnikovem podaljšku, konkretno v 92. minuti srečanja, uspela doseči tolažilni gol, po slabem izbijanju pa je z atraktivnim volejem z roba kazenskega prostora zadel Aleksandr Suvorov in postavil končnih 2-1. Kot sem že omenil, je Švedska veliki favorit za drugo mesto, medtem ko je Moldavija le solidna ekipa drugega ali celo tretjega nogometnega razreda.

Skupina F

Izrael – Gruzija 1-0  Reprezentanca nepriljubljenega španskega stratega Luisa Fernandeza, torej ekipa Izraela je dominirala skozi vse srečanje, vendar razen nekaj solidnih priložnosti, si ni priigrala nekih izrazitih šans. Sporni trenutek tekme se je zgodil v 36. minuti srečanja, ko sodnik, domačim, ni dosodil penala zaradi prekrška Kaladzeja nad Bardo in tekma je ostala na nuli do 59. minute, ko je stekla akcija z desne, spretni Rafaelov je obrnil gostujoče branilce in podal v levo do Tal Ben Haima, ki je z 10-ih metrov dosegel edini gol na srečanju in izraelski ekipi omogočil nove tri točke. S tem so se izraelci izenačilni s hrvati na drugem mestu skupine F in menim, da bo tu še precej zanimivosti, ker je vodilna Grčija le točko spredaj.

Skupina G  brez tekem

Skupina H  brez tekem

Skupina I

Litva – Španija  1-3  Na izredno slabi igralni površini je evropski in svetovni prvak, torej reprezentanca Španije prevzela pobudo že od prvega sodniškega žvižga, kar je bilo za pričakovati in v 18. minuti srečanja je Xavi, s pomočjo odboja od enega od branilcev, uspel premagati/lobati domačega golmana. V nadaljevanju srečanja ni bilo prevelikih razburljivosti, glavna razloga za to pa sta že omenjena slaba igralna površina in pa nekoliko premešana postava gostov. V drugem polčasu je bilo nekoliko bolje, že v 57. minuti pa so se stresle tribune stadiona, saj je po nepotrebnem poigravanju/napaki Piqueja žoga prišla nekje na 25 metrov od gola in prekaljeni Marius Stankevicius je na prvo, z izjemnim udarcem izenačil na 1-1. Takšen izid je ostal do 70. minute, ko je Xavi z izjemno globinsko podajo, našel rezervista Mata, kateri je nato podal v sredino proti Llorenteju, a je podajo prestregel Kijanskas, vendar pa se je žoga, na njegovo nesrečo, odbila v gol zaradi česar je Španija povedla z 1-2.  V 83. minuti je španska reprezentanca izvedla eno svojih značilnih akcij, s kopico kratkih pasov, Xavi – Silva – Mata pa so bili zadnji v nizu in že omenjeni Juan Mata je s strelom z 10-ih metrov, postavil končnih 1-3 ter svoji reprezentanci potrdil zmago oz. 100% učinek teh kvalifikacij.

Češka – Lichtenstein  2-0  Češka reprezentanca, kot verjetno večina že ve, zadnja leta ni tista kvaliteta, ki smo je bili vajeni, a nasprotnika kot je bil ta, bi morali dobiti v miže, če se smem tako izrazit. In začeli so zelo dobro, že v 3. minuti srečanja je stekla akcija na levi, Rosicy je podal do Milana Baroša, ki je ušel branilcem in z roba kazenskega prostora, z diagonalnim strelom po tleh povedel Češko v vodstvoz 1-0 in ko so vsi pričakovali, da bo sledila golijada, se je vse skupaj ustavilo. Domača reprezentanca je po dominanci brez nekega konkretnega učinka, svoj naslednji zadetek dosegla šele v 70. minuti, ko je po strelu Plašila iz kota, najvišje skočil Michal Kadlec, ki je s strelom z glavo postavil končnih 2-0. Vprašanje ali bo češka reprezentanca s takšno igro uspela ubraniti trenutno drugo mesto, ki za drži s petimi točkami naskoka pred Škotsko in Litvo, vendar ob tekmi več.

  • Share/Bookmark
 

Zapis je bil objavljen 31.03.2011 ob 19:00 in je shranjen pod 2012 - kvalifikacije za Evropsko prvenstvo, Poljska-Ukrajina. Komentarjem lahko sledite z RSS 2.0 virom. Lahko komentirate, ali pustite trackback s svoje strani.

« || »

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !