Zapisal izmisljeni | 29.03.2011 - 10:23 - Kategorije: 2012 - kvalifikacije za Evropsko prvenstvo, Poljska-Ukrajina

Po daljši, zimski pavzi, so se na spored vrnile tudi reprezentančne nogometne tekme, kjer je bilo kar nekaj zanimivega nogometa, predvsem petkovi tekmi skupine C, pa sta pri nas, pritegnili največ pozornosti, a pojdimo po vrsti.

Skupina A

Avstrija – Belgija 0-2  Lepo popolnjen Prater stadion oz. z uradnim imenom Ernst Happel stadion, s 44.000 gledalci, je že v 6. minuti dočakal prvi zadetek na srečanju, a na žalost večinske domače publike, so zadeli gostje. Po podaji Defourja z desne, se je spretni Axel Witsel izognil prepovedanem položaju in s strelom z glavo zadel za 0-1, ob tem pa je potrebno omeniti, da sta tudi domača obrambna vrsta in predvsem golman Macho, vsaj delna krivca za prejeti gol. A avstrijska navdušenost oz. podpora domačim navijačem ni pojenjala tja do 50. minute, ko je po podaji Cimana z desne, še enkrat zadel Witsel, ki je s prsmi sprejel žogo, nato pa s strelom s petih metrov, še drugič na srečanju, premagal domačega golmana, ki pa je bil tokrat povsem nemočen. Preostanek srečanja je minil v uspešnem belgijskem onemogočanju avstrijskih poskusov po znižanju rezultata in morebitnem izenačenju in tekma se je končala z 0-2, kar je pomenilo, da se je reprezentanca Belgije, s tremi osvojenimi točkami, izenačila na drugem mestu lestvice prav z Avstrijo in naslednja kola bodo razkrila več, čeprav menim, da belgijci ne bi smeli imeti težav z osvojitvijo drugega mesta.

Nemčija – Kazahstan 4-0  Prvo mesto v tej skupini je praktično že oddano, saj je Nemčija vknjižila nove tri točke, pri čemer je s kar 4-0 odpihnila Kazahstan. Še kako prav je imel nemški selektor Low, ko je vztrajal s Klosejem, ki je v klubu večino časa na rezervni klopi, a v reprezentančnem dresu je le še  pravljičnih 7 golov oddaljen od rekorderja Gerda Mullerja. Tokrat je zadel že v 3. minuti, potem ko mu je z leve, iz prostega strela, lepo podal Schweinsteiger, je z desnico zabil za 1-0, v 25. minuti srečanja pa je prav tako po prostem strelu, tokrat Ozila z desne, za 2-0 zadel Thomas Muller. Isti igralec je v 43. minuti, prav tako po podaji Ozila, po umiritvi žoge s prsmi, z natančnim strelom z 10-ih metrov za 3-0, medtem ko je pred samim koncem strečanja, točneje v 88. minuti, po napaki gostujoče obrambe, do žoge prišel Khedira, ki je nesebično podal do Miroslava Kloseja, ki je iz bližine zadel prazen gol in postavil končnih/visokih 4-0.

Skupina B

Armenija – Rusija 0-0  V vzhodnjaškem derbiju je ostalo do konca srečanja pri nepopularnih 0-0, in čeprav so v uvodnih minutah srečanja, domači z nekaj poskusi iz oddaljenosti, nakazali željo po golu, je v nadaljevanju iniciatevo prevzela gostujoča reprezentanca, ki je že v prvem polčasu nanizala kopico priložnosti, a njeni igralci niso bili dovolj natančni/zbrani. Tudi v drugem polčasu se je nadaljevala dominanca ruske reprezentance, kjer so se napadi vrstili, drug za drugim, a na koncu je kljub vsemu ostalo pri nepopularnih 0-0. Verjetno je to rezultat, ki načeloma odgovarja obema ekipa, saj domači z njim ostajajo v resni borbi za prvi dve mesti v skupini, medtem ko gostujoča ekipa ostaja eden od favoritov za prvo mesto, pa čeprav je dejstvo, da so rusi lahko zelo razočarani nad sterilnostjo svojega ofenzivnega dela moštva, ki bi moralo poentirati oz. doseči gol in zagotoviti tri točke ter osamitev na vrhu lestvice.

Andora – Slovaška 0-1  Reprezentanca Slovaške je največ pridobila v tem kolu skupine B, vendar je treba poudariti, da se je pomerila z najslabško ekipo skupine, Andoro, ki je na ravni naših nižjeligašev. Trenutek odločitve se je zgodil v 21. minuti srečanja, ko je Robert Vittek prodrl po levi strani kazenskega prostora in podal pred gol, kjer je bil najhitejši/najspretnejši Filip Sebo, ki je iz neposredne bližine zadel za 1-0, za zmago, za tri točke in za izenačenje na vhu skupine skupaj z rusi in irci.

Irska – Makedonija 2-1  V tretjem obračunu te skupine je domača reprezentanca povedla že v 3. minuti srečanja, ko je z roba kazenskega prostora oz. kakih 18 metrov oddaljenosti, z natančno odmerjenim strelom, zadel Aiden McGeady, pri čemer bi tudi makedonski golman Nuredinoski, lahko nekoliko bolje posredoval. V 21. minuti je še bolj do izraza prišla nespretnost gostujočega golmana, saj je po prostem strelu manchesterovca Gibsona, znanega po močnih strelih, že ujeto žogo izpustil in Robbie Keane ni imel pretežkega dela za povečanje vodstva na 2-0. Kar nekako zasmrdelo je po prodani tekmi, če se ve, da je eden od kraljev nameštanja Velibor Džarovski makedonec in ko če koga ako ne svog svoga, pravijo doli. Pa pustimo zakulisje oz. te špekulacije tistim, ki naj bi se ukvarjali s tem, Makedonija je še do konca polčasa uspela znižati, v 45. minuti je namreč po preigravanju Pandeva in lepi globinski podaji, do žoge prišel Ivan Trickovski, ki je obrnil Dunna in zadel za 2-1. V drugem polčasu nato ni bilo več zadetkov in irci so se, po novih treh osvojenih točkah, veselili izenačenja na vrhu skupine, skupaj z Rusijo in Slovaško.

Skupina C

Slovenija – Italija 0-1  Uvod v tekmo je zaznamoval pretep navijaških slovenskih skupin, točneje Viol in slovenske oblasti, torej Policije, ki naj bi dodobra preštela rebra štajercev, ki so si predtem zamislili še eno preizkušanje policijske tolerance. Tokrat je končno ni bilo in štajarci so jih ujeli kot že dolgo ne, a zaenkrat bodi dovolj o tem. Samo srečanje ni bilo preveč zanimivo, nekakšna taktična bitka, kjer pa je bilo očitno, da so gostje boljši oz. slovenci preveč pod vtisom njihovega renomeja. Predvsem italijanska zvezna vrsta je bila nadmočna in kar nekaj globinskih podaj proti Pazziniju je nakazovalo, da se nam ne obeta nič dobrega. Cassano se je zvito gibal med obema linijama oz. med zvezno vrsto in napadom in to je povzročalo kar nekaj težav naši ne preveč prepričljivi obrambni vrsti. Od priložnosti v prvem polčasu bi omenil Pazzinijevo vratnico in takoj zatem še nevaren poskus Korena na drugi strani, medtem ko je bilo v drugem polčasu kar nekaj nevarnih akcij. K sreči so se italijanske končale ponavadi s posredovanjem našega golmana Handanovića, ki me je jezil s svojim odbijanjem in ne lovljenjem žog, pri čemer so do teh odbitkov redno prihajali gostje, ki so nato ponovno grozili. Od domačih priložnosti je bila najlepša tista, ko je rezervist Ljubijankić, takoj po vstopu v igro, po hitri akciji domače ekipe zadel prečko, vse ostalo pa gre lahko nekako v pozabo. Italijanska reprezentanca je nato v 73. minuti, na levi strani izvedla akcijo iz auta, preveč pasivna obrambna vrsta je dovolila dvojno podajo Balzarettija in Motte, slednji pa je z močnim in preciznim strelom s približno 13-ih metrov zadel za 0-1. Brazilski italijan Thiago Motta, je v svojem drugem uradnem nastopu za svojo novo domovino, dosegel svoj prvenec in pokopal vse upe domačih navijačev, katerim je bilo ob gledanju tekme jasno, da za slovensko izbrano vrsto ni poti nazaj, saj si niso uspeli priigrati nobene resnejše priložnosti za izenačenje. Slovenija se je, po mojem mnenju, ponovno ustrašila uspeha oz. renomeja nasprotnika in podobno kot z Anglijo na SP, Italija ni bila takšen bav-bav kot so mislili, a zaradi prevelikega straho-spoštovanja, domači igralci niso prikazali česa so sposobni, torej preseči svojih objektivne zmožnosti. V okvirih teh ostajajo samo neugoden nasprotnik in takšni se redko uvrščajo na velika tekmovanja.

Srbija – Severna Irska 2-1  Še vedno ostajam pri tem, da je bila zamenjava selektorja Antića s Petrovićem velika napaka srbskega nogometa in očitno je, da se srbi nahajajo v krizi. Kot da jih sramota z Estonijo ni izučila, so spet odigrali ubogo in k sreči njihovi zvesti navijači tega niso mogli/morali gledati v živo oz. s tribun stadiona Marakna, kjer se je igrala tekma, kar je posledica tiste kazni UEFA veljakov. V gledališkem vzdušju, kjer je bilo le 270 gostujočih navijačev, ki so si izbojevali karte, saj dejansko niso bili oni nič krivi in posledično se kazen ni nanašala na njihove navijače oz. nogometno zvezo, je domača ekipa nanizala nekaj priložnosti, a vse skupaj je izgledalo, kot sem že zapisal, prece ubogo, kot na nekakšnem treningu, kjer rezultat ni pomemben. A to so kvalifikacije za evropsko prvenstvo in rezultat je še kako pomemben, zaradi česar vse domače priložnosti skupaj niso bile vredne kot gol Garetha McAuleya, ki ga je dosegel v 40. minuti srečanja, s strelom z glavo, potem ko mu je z desne podal Chris Brunt. V drugem polčasu je Srbija zaigrala še odločneje in do gola, ki je visel v zraku kot pravijo, je prišlo v 65. minuti srečanja, ko je kapetan Stanković prodrl po levi, podal do rezervista Jovanovića, ta pa žogo podaljšal do Marka Pantelića, ki je s strelom z 10-ih metrov le zadel za 1-1. V 74. minuti srečanja je Srbija vse svoje priložnosti in akcije kronala z napadom, kjer je še en rezervist, Ninković, odigral vlogo podajalca, medtem ko je bil strelec za 2-1, Zoran Tošić, ki je zadel z lepo odmerjenim strelom. Do konca srečanja ni bilo novih zadetkov in Srbija je osvojila tri točke, kar pomeni, da se je na drugem mestu izenačila z reprezentanco Slovenije, medtem ko njihov tokratni nasprotnik ostaja s tekmo manj, le dve točki zadaj.

 Skupina D

Luksemburg – Francija 0-2  Gostujoči selektor Laurent Blanc, ki je prevzel ekipo v enem najtežjih trenutkov, torej po blamaži na svetovnem prvenstvu, je v moštvo vrnil grešnike s tega, Francka Riberya in Patrica Evro, kar je sprožilo kar nekaj polemik, ki pa jih bo z vsako zmago manj in tokratna tekma je bila lepa priložnost za še eno v nizu. Po pričakovani dominanci gostujoče reprezentance je do prvega zadetka prišlo v 28. minuti srečanja, ko je Nasri z leve podal v kazenski prostor, kjer je bil najvišji Philippe Mexes, ki je s strelom z glavo zadel za 0-1. Drugi gol na srečanju je bil dosežen v drugem polčasu, potem ko je povratnik Ribery, v 72. minuti srečanja, prodrl po levi in podal v kazenski prostor, kjer je domača štirica slabo izbila, Yoann Gourcuff pa je z lepim strelom z roba kazenskega prostora zadel za sigurnih 0-2. Pričakovano brez presežkov bi zapisal in dodal, da se mi zdi, da se realovevc Karim Benzema definitivno prebuja, saj je bil najboljši na igrišču, medtem ko se mi zdi, da je meni všečni Gourcuff vse slabši, ne glede na doseženi zadetek v tem srečanju. Ribery je bil kar soliden, a še vedno daleč od svojega slovesa, prav tako drugi povratnik Evra, ki je svojo pot nazaj v reprezentanco našel predvsem po zaslugi svojega klubskega trenerja/managera, Sir Alexa Fergusona, ki je zanj lobiral pri svojem bivšem igralcu, sedaj selektorju Francije, Laurenu Blancu.

Bosna in Hercegovina – Romunija 2-1 V vroči Zenici, na stadionu Bijelo polje pred 12.000 gledalci so bili domači boljši/konkretnejši, vendar so potrpežljivi romuni v 29. minuti srečanja, po podaji Rata in slabem izbijanju/odboju od nesrečne domače trinastice Mujdže, do žoge prišel Ciprian Marica, ki je žogo sprejel s prsmi in nato z močnim strelom svojo reprezentanco povedel v vodstvo z 0-1. Takšen rezultat je ostal tja do 63. minute, ko je po preveč raztrgani domači igri, nepotrebnih simuliranjih in pritiskih na sodnika, po lepi podaji Misimoviča, s strelom z glavo zadel Vedad Ibišević in osvobodil komentatorja BIH televizije, ki je z živalskim kričanjem, dal vedeti tudi mojim sosedom, da so bosanci le izenačili. Njihova igra je bila čedalje boljša in konkretnejša, po udarcu iz kota v 83. minuti srečanja pa je prišlo do vnovičnega kričanja na BIH strani. Pjanić je izvedel udarec iz kota, Rahimić je podaljšal pred gol, kjer se je smukal rezervist Ibričić, gostujoči golman je z refleksno obrambo žogo poslal v zrak, a Edin Džeko je bil najbolj zbran iz z udarcem z glavo z enega metra, je reprezentanco Bosne in Hercegovine povedel v vodstvo z 2-1 oz. ji zagotovil zmago in nove tri točke, ki jih je približala vsaj drugem mestu ob tekmi manj od konkurentov, medtem ko je reprezentanca Romunije še vedno brez zmage, torej tudi brez realnih možnosti za uvrstitev na EP 2012, kar pomeni, da morajo v rekonstrukcijo svojega moštva, kjer verjetno v prihodnosti ne bo več mesta za izkušena imena kot so Adrian Mutu, Christian Chivu in še nekatere.

Albanija- Belorusija 1-0  V drugem obračunu za vrh skupine D, je albanska reprezentanca nadigrala nasprotnika v vseh elementih teh igre in si priigrala, lahko zapišem nešteto lepih priložnosti za zadetek, pri čemer je v prvem polčasu Cana iz prostega strela stresel prečko. V drugem se je nadaljevala albanska ofenziva in belorusi so tako ali drugače ohranjali rezultat na nuli do 62. minute, ko je po začetniški napaki gostujočega branilca Marynovicha, ki je žogo prepustil nasprotniku. Hamdi Salihi je lahko neovirano premagal golmana Veremka in poskrbel za ognjemet na tribunah stadiona, ki se je stresel še po vratnici, ki jo je zadel strelec Salihi in ob razveljavljenem golu istega igralca. Albanija je z novimi tremi točkami splezala do drugega mesta, ki si ga zaenkrat deli z Belorusijo, ki pa si glede na prikazano na tem srečanju, v nadaljevanju kavalifikacij ne more obetati kaj dobrega. Menim, da bo Albaniji veliko večji konkurent BIH, ki ima ob tekmi manj samo eno točko manj.

Skupina E

Madžarska – Nizozemska 0-4  Pričakovana, visoka zmaga gostujoče ekipe, ki že leta v raznih kvalifikacijah ruši vse pred seboj in tudi tokrat so svetovni podprvaki demonstrirali vso svoje nogometno razkošje, v katerem že 4 leta  niso izgubili kvalifikacijske tekme. Tokrat so nasprotnika načeli že v 8. minuti, ko je Sneijder s predorom prebil srce obrambne linije domačih in podal v središče kazenskega prostora, kjer je s približno 10-ih metrov z natančnim strelom zadel Rafael var der Vaarta in nizozemce povedel v vodstvo z 0-1. V 45. minuti srečanja je Robin van Persie podal do Gregory van der Wiela, ki je z desne podal do Ibrahima Affelaya, kateri je na robu kazenskega prostora sprejel žogo in s super udarcem povišal na 0-2.V drugem polčasu se je nadaljevala rapsodija nizozemcev, kjer je Sneijder v 54. minuti srečanja z izjemno podajo v prostor podal do Van Persija, ki je nato nesebično podal v desno do Dirka Kuyta, ki je spremljal akcijo in mu ni bilo težko zadeti praznega gola. V 62. minuti je stekla še ena izmed mnogih lepih akcij nizozemcev, v kateri se je tokrat Van der Wiel prebil v kazenski prostor, podal povratno žogo do Van Perisja, ki je zadel za končnih 0-4, saj so gostje po tem komfortnem vodstvu nekoliko popustili s tempom in madžarom prihranili še večjo blamažo.

Skupina F

Gruzija – Hrvaška 1-0  Eno večjih presenečenj kola, se je zgodilo v Tbilisiju, kjer je favorizirana hrvaška reprezentanca igrala neprepoznavno slabo, brez vidne želje po uspehu, borbenosti in predvsem nacionalnega ponosa, po katerem so bili tako znani. Posamični poskusi Petića in Kranjčara iz oddaljenosti je bilo praktično vse kar so uspeli spacati v devedesetih minutah, potem pa se jim je vse skupaj maščevalo, saj je skromna Gruzija dosegla gol. V zadni minuti srečanja je Kankava z dolgo podajo v kazenskem prostoru našel Martsvaladzeja, ki je podal nazaj do Levana Kobiashvilija, ta pa s strelom s 15-ih metrov oz. z golom za 1-0,povzročil euforijo med domačimi, ki so do konca uspeli nekako ohraniti vodstvo oz. odbiti vse hrvaške poskuse po izenačenju, ki jih je bilo v treh minutah več kot prej v devedesetih. Kot sem bral, je pri sosedih oz. hrvatih razočaranje ogromno, kar je tudi razumljivo, a še enkrat več so bolj kot z izidom, razočarani s pristopom svojih igralcev, kjer je tudi kar nekaj vprašanj zakaj Strinčić in Dujmović in ne Vukojević in Pranjić.  Hrvaška je s tem kiksom še nekoliko bolj zakomplicirala stanje v verjetno najlažji skupini kvalifikacij, kjer so trenutno še vedno na drugem mestu, a Gruzija se je prebila do tretjega mesta oz. samo točke zaostanka, Izrael pa je še dve točki nižje.

Izrael – Latvija 2-1  Izrael velja za izjemno težko premagljivo ekipo na svojih tleh in Latvija vsekakor ni tisti kaliber moštva, ki bi mu to lahko uspelo, a ravno v prejšnih kvalifikacijah, torej za SP 201o jim je to uspelo, beri TUKAJ. Tokrat je v 16. minuti srečanja Rafaelov prodrl po levi, podal v kazenski prostor, kjer Damariju ni uspelo žoge preusmeriti v gol gostov, vendar se je na drugi vratnici znašel Elyaniv Barda in le zadel ter Izrael popeljal v vodstvo z 1-0. V 62. minuti je Latvija izvedla prosti strel z leve in po gneči/zmedi v kazenskem prostoru domačih, je bil najbolj zbran Kaspar Gorkss, ki je s strelom s slabih 10-ih metrov izenačil na 1-1. Gol izraelske odrešitve je prišel na vrsto v 81. minuti srečanja, ko je rezervist Buzaglo, z desne podal v kazenski prostor, Biram Kayal pa z glavo zadel za zmago, saj v nadaljevanju ni bilo novih zadetkov in Izrael se počasi vrača v obračun za vrh skupine, kjer imajo zaenkrat 7 točk, dve manj od Gruzije in tri manj od Hrvaške in Grčije.

Malta – Grčija 0-1  Eden od fixov dneva, ki pa ni postregel z golijado, kot bi naivneži lahko pričakovali, saj so razlike med reprezentancami vse manjše, grška pa ostaja pri svojem povprečju gola na tekmo. V takšnem razmerju moči in predvsem s takšnimi pogledi na nogomet, kjer je domače moštvo srečno ob vsakem minimalnem porazu oz. morebitni osvojeni točki, gostje pa z minimalnimi zmagami, je bilo tudi odigrano to srečanje, v katerem je do ključnega trenutka prišlo šele v zadnjih trenutkih tekme, konkretno v četrti minuti sodnikovega podaljška oz. v 94. minuti. Takrat je namreč po prostem strelu z leve, domača ekipa le nekako uspela izbiti žogo iz svojega kazenskega prostora, vendar le do izkušenega Karagounisa, ki je z nekakšnem strelom-žabico žogo vrnil pred gol, kjer je bil najspretnejši olyimpiacosov branilec Vassilis Torossidis, ki je s strelom z glavo zadel za 0-1 in le preprečil še eno senzacijo v tej skupini, hkrati pa status nesrečnika kola prepustil konkurentom hrvatom, ki jih je grška reprezentanca s temi tremi točkami prehitela na lestvici in ima sedaj pred njimi točko prednosti ter neposredni obračun na svojih, grških tleh. Ob vsem tem še podatek,  da je portugalec Fernandes Santos prvi je grški selektor, ki v prvih osmih obračunih na selektorskem mestu grške reprezentance ni doživel poraza. Čestitke.

Skupina G

Wales – Anglija 0-2  Angleški selektor Fabio Capello, si po lanskem neuspehu na svetovnem prvenstvu, iz tekme v tekmo rešuje kožo, pri čemer pa nisem prepričan, da mu bo uspelo zadržati službo tja do Evropskega prvenstva, saj ima vse manj podpornikov in šušlja se, da je Harry Redknapp že v pripravljenosti za selektorski posel, čaka pa se samo še eden kiks. In na srečo Capella, ga v Cardiffu ni bilo, po podaji Terrya, ki je po letu dni spet postal kapetan ekipe, je Ashley Younga, s prekrškom, v kazenskem prostoru domačih zaustavil Collins, Frank Lampard pa je takoj zatem oz. v 7. minuti srečanja, z zanesljivim strelom iz penala, angleže povedel v vodstvo z 0-1. Že v 15. minuti je Johnson z dolgo žogo našel hitrega Ashleya Younga, ki je na levi ušel domači obrambni vrsti in podal pred gol, kjer je njegov klubski soigralec Darren Bent poentiral za 0-2. Ker v nadaljevanju nobeno od moštev ni več doseglo gola, je Anglija z novimi tremi točkami ujela reprezentanco Črne gore oz. se z njo izenačila na vrhu skupine G, kar zveni precej nenavadno, še bolj pa da Wales po štirih kolih ostaja brez osvojene točke. Očitno bo naslednik Ryana Giggsa, izvrstni Gareth Bale, ki tokrat zaradi poškodbe ni mogel igrati, še eden tistih, ki bo svoje nastope na svetovnih in evropskih prvenstvih lahko le sanjal in ko sem že pri Giggsu, še novica, da se je priključil reprezentanci Walesa, kjer bo deloval kot nekakšen trener, seveda vzporedno z igranjem pri Manchester Unitedu.

Bolgarija – Švica 0-0  Obračun iz ozadje, kjer delitev točk ni ustrezala ne bolgarom, ne švicarjem in po nuli, sta si, po mojem mnenju, obe reprezentanci, verjetno že zaprli vrata evropskega prvenstva. Za bolgare me vse skupaj niti ne preseneča preveč, od švicarjev s Hitzfeldom na selektorski klopi, pa sem dejansko pričakoval več.

Skupina H

Norveška – Danska 1-1  V 82. obračunu velikih skandinavskih rivalov, je danski dinamit, kot radi pravijo reprezentanci Danske, udaril prvi. Namreč, v 27. minuti srečanja je po akciji iz kota prišlo do biljarda v domačem kazenskem prostoru in po nekaj odbijanjih, je žoga končno našla pot iz kazenskega prostora, vendar le do Dennisa Rommedahla, ki je z izjemnim volejem zabil gol kola. Norveška reprezentanca je poskušala priti do izenačenja in v taki ne preveč taktični igri je imela Danska, predvsem v drugem polčasu, kar nekaj izjemnih priložnosti za povišanje vodstva. V 73. minuti je Danska izvedla skoraj identično akcijo kot pri prvem zadetku, spet je po gneči v kazenskem prostoru, na slabih 20-ih metrih do žoge prišel Rommedahl in spet izjemno sprožil, vendar je na nesrečo Danske nacije, zadel le prečko. Nekaj minut kasneje pa se je spet izkazalo, da kdor ne da, dobi, saj je v 81. minuti Huseklepp odigral dvojno podajo z Braatenom in prodrl v kazenski prostor gostov, kjer je z 10-ih metrov, z natančnim strelom izenačil na 1-1 in svoji reprezetnanci omogočil nadaljevanje niza nepremagljivosti. Norveška torej ostaja še nepremagana v teh kvalifikacijah, po treh zmagah, je tokret vknjižila svojo 10. točko in zadržala vrh skupine H. Danska se je na drugi strani, s svojo 7. osvojeno točko izenačila na drugem mestu s Portugalsko in kaže, da bo tu še napet troboj, glede na videno v dosedanjem delu pa me Norveška ni preveč prepričala.

Ciper – Islandija 0-0  V obračunu, ki je pritegnil redke, ki niso s Cipra ali Islandije, je ostal rezultat na nuli in kot takšnemu ne bi posvečal preveč pozornosti. Obe otoški državici, južna in severna, se že nekaj let trudita prebiti vsaj med srednji kakovostni razred evropskega nogometa, a jima to ne uspeva preveč dobro, kar kaže tudi lestvica skupine H, kjer ima Ciper zaenkrat dve točki, Islandija pa eno, torej to iz sobotnega obračuna.

Skupina I

Španija – Češka 2-1  Čeprav sem menil, da bo to tekma, kjer čehov ne bo videti, kot bi rekli, so po nekaj nevarnih španskih napadih, prvi gol dosegli prav čehi. Jaroslav Plašil je v 29. minuti srečanja prišel do položaja za strel in s približno 20-ih metrov je z močnim in natančno odmerjenim strelom zadel s pomočjo vratnice, pri čemer sem imel občutek, da je španski golman Casillas nekoliko zaspal. A španska reprezentanca je po prejetem golu še pospešila tempo, žoga je krožila kot zna samo pri njih oz. Barceloni v klubskem nogometu, dominanca in vsi statistični podatki so jim šli v prid, vendar do izenačenja še ni prišlo. V drugem polčasu je španska ekipa nadaljevala s svojo prepoznavno igro, Xavi je v svojem jubilejnem, 100. nastopu, kreiral in asistiral, vendar do spremembe rezultat ni prišlo, tja do 69. minute, ko je David Villa na robu kazenskega prostora, z sedne krenil po črti, nanizal nekaj nasprotnih igralcev, nato pa z natančnim strelom zadel za 1-1. Le štiri minute kasneje je prišlo do še ene spremembe rezultata, Iniesta je prodrl po levi, Rezek pa ga je v svojem kazenskem prostoru, zaustavil s prekrškom, zaradi česar je bil dosojen penal, zanesljivi izvajalec pa je bil David Villa, ki je zadel za 2-1 in s tema goloma postal najboljši strelec španske reprezentance vseh časov. Legendarni Raul je tako zdrsnil na drugo mesto španskih strelcev, španska reprezentanca pa je zadržala 100% učinek oz. štiri zmage v štirih tekmah, skupaj pa zabeležila že 19. zaporedno kvalifikacijsko zmago. Definitivno so ena od najuspešnejših ekip vseh časov, ki bo že nocoj, 29.3. poskušala nadaljevati svoj niz, na gostovanju v Litvi.

  • Share/Bookmark
 

Zapis je bil objavljen 29.03.2011 ob 10:23 in je shranjen pod 2012 - kvalifikacije za Evropsko prvenstvo, Poljska-Ukrajina. Komentarjem lahko sledite z RSS 2.0 virom. Lahko komentirate, ali pustite trackback s svoje strani.

« || »

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !