Zapisal izmisljeni | 23.03.2011 - 14:51 - Kategorije: Film

Film, ki me je že ob prvem gledanju tako navdušil, da od tistega ‘98, vojaški filmi, zame, niso bili več isti. Enostavno je bila letvica za dobro, od takrat, precej višja in redki izdelki iz vojaškega žanra so se mu uspeli približati, saj šele meriti se z njim.

Saving private Ryan

ryan

Pričetek prikaže ostarelega moža z družino, vojnega veterana, ki se sprehodi skozi vojaško pokopališče, a la Master of puppets in pri enem od nagrobnikov, še enkrat podoživi vso grozoto II. svetovne vojne, od izkrcanja v Normandiji naprej.

6.6.1944 pri izkrcanju na obalo Francije, spremljamo prihode pešadije, ki jo nemški mitraljezi režejo, kot bi šlo za premične tarče in ne ljudi. Zame definitvno najboljši del filma, ki prikaže vso surovost, brutalnost in kaotičnost ob izkrcanju, čemur pripomore tudi kamera, ki se znajde v središču dogajanja oz. med vojaki, ki se prebijajo proti obali. Fascinantnost šviganja metkov na vse strani, tudi pod vodo, umiranje, pohabljanje, kjer vojaki iščejo svoje ude, kjer soborci vlečejo dele svojih soborcev itd. 

Zgodba počasi iz samega izkrcanja preide na John F. Millera in njegov vod. Miller je Tom Hanks, ki sem ga prvič videl v lokalnem kinu, v filmu Turner & Hootch, kasneje pa še V Philadelphiji, Forrest Gumpu, Apollo 13, The Green mile, Cast away, Catch me if you can, The terminal, The ladykillers, risanki The polar express, razvpitem The Da Vinci code in še nekaterih, v prav vsakem pa je bil najmanj zelo dober in prav nič me ne preseneča, da je pobral kar nekaj najprestižnejših filmskih nagrad, čeprav je meni vse prej kot simpatičen igralec.

Njegov, torej Millerjev vod sestavljajo, med drugimi, tudi Tom Sizemore, Barry Pepper, Edward Burns, Vin Diesel, Giovanni Ribisi in še nekateri, vodu pa se kmalu priključi  še sveži Jeremy Davies. Vsi skupaj dobijo nalogo poiskati vojaka Ryana, čigar vsi trije bratje so bili ustreljeni oz. so padli za domovino in ga z bojišča varno vrniti domov. Na poti reševanja gre vod skozi takšne in drugačne ovire, kjer morajo obračunati s snajperistom, sovražnimi gnezdi, tanki in vsem ostalim, predvsem pa z notranjimi demoni. Na tej poti spoznamo še Paul Giamattija, Teda Dansona in ostale odlične igralce, predvsem pa karakterje našega voda, ki seveda pride tudi do iskanega vojaka Ryana. A ta noče z njimi oz. noče zapustiti svojih soborcev, bratov kot se izrazi, ki naj bi skupaj z njim držali svoj položaj v mestecu Ramell oz. odbranili strateško točko, ki naj bi imela velik pomen za nadaljevanje bojev.

Še zadnje mesarsko klanje, kot bi rekli veliki pisci, se odvije in zatem se vrnemo iz glave vojnega veterana, za katerega sem zmotno predvideval, kdo je.

Kot sem že uvodu zapisal, eden od najboljših filmov svojega žanra, torej vojnih, jaz bi še dodal dram, saj je kar velik del filma precej bolj dramski kot vojni. V skoraj 170 minutah nisem niti enkrat zapadel v neko dolgočasje, saj je bil tempo filma ravno pravšnji, cenjeni Steven Spielberg pa je še enkrat več dokazal, da ob že tako obširni filmografiji skoraj vseh filmskih zvrsti in ob vseh osvojenih nagradah, še vedno poln žara, idej in inovativnosti.

Mojstrovina mojstra z mojstri.

 • Share/Bookmark
 

Zapis je bil objavljen 23.03.2011 ob 14:51 in je shranjen pod Film. Komentarjem lahko sledite z RSS 2.0 virom. Lahko komentirate, ali pustite trackback s svoje strani.

« || »

4 komentarjev

 1. 4.04.2011 @ 19:47

  Evo, zame je film rahlo precenjen. Sej ni slab, sam…tko no. Ta je boljši: http://www.imdb.com/title/tt0215750/

  Zapisal smoger
 2. 4.04.2011 @ 22:52

  smoger, meni pa je Saving private Ryan eden najboljših nasploh, veliko boljši kot Enemy at the gates pa mi je tudi Black hawk down, ki je bil sinoči na TV.

  Zapisal izmisljeni
 3. 5.04.2011 @ 11:19

  Ja, Black Hawk down je noro dober. Tudi glasba je čisti presežek…npr. http://www.youtube.com/watch?v=BWAhVbayGv4 Hans Zimmer FTW

  Zapisal smoger
 4. 5.04.2011 @ 14:53

  Se strinjam, ja. Všeč so mi takšne pesmi kot v povezavi, obenem pa tudi Stone Temple Pilots, Faith No More, Jimmy Hendrix in ostali rockerski zvoki, ki jih je bilo slišati v izdelku, o katerem sem se nekoliko več razpisal pred nekaj urami oz. v prvih minutah tega torka.

  Zapisal izmisljeni

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !