Zapisal izmisljeni | 23.03.2011 - 08:53 - Kategorije: Film

Evo, pa sem skoraj pozabil objavit nekaj vrstic o tej legendarni komediji iz leta ‘94, kjer kraljujeta butca Jim Carrey in Jeff Daniels. Če dopišem, da sta film spisala in režirala brata Farrelly, znana tudi po kasnejših izdelkih There’s something about Mary, pa Me myself and Irene, Shallow Hall, Stuck on you, Fever pitch, The Ringer, The heartbreak kid itd., je jasno, da gre za dobitno kombinacijo, kjer ne more biti zadržkov.

Dumb and dumber

dumb

Čeprav sem to norijo gledal že nekajkrat, sem pred dnevi pustil TV na programu, ki je predvajal film in vsake toliko časa poškilil ter se iz srca nasmejal. Enostavno nekatere situacije oz. scene so smešne, četudi jih gledaš petič, šestič ali pešnajstič, kar daje filmu poseben čar, saj ni veliko komedij, ki bi preživele večkratna gledanja.

Jim Carrey je Lloyd, šofer limuzine, ki pelje Lauren Holly oz. lepotico Mary Swanson na letališče, kjer naj bi plačala odkupnino za ugrabljenega moža. A naš junak Lloyd vidi v puščenem kovčku priložnost za dobro delo, predvsem pa vnovično srečanje z novo ljubeznijo svojega življenja, pri čemer prehiti zlobneže in pred njimi pride do kovčka napolnjenega z denarjem oz. odkupnino. Kmalu prepriča svojega prijatelja Harrya, ki ga upodobi Jeff Daniels, da zapustita vse težave, ki so se jima nabrale in jo odrineta v Aspen v Coloradu.

Nekakšen buddy-buddy road trip v katerem ne manjka smeha in komičnih situacij, od spora z lokalnimi gozdarji v lokalu, pa srečanjem s policijo, ki pije ustekleničen urin, do usmrtitve plačanega morilca, ki jima je bil na sledi zaradi kovčka z denarjem itd. Ob prihodu v Aspen na tistem legendarnem mopedu, ki ga zamenjata za svoj kužamobil, pa sprti in spet srečno združeni duo, ob vnovičnem sporu končno ugotovi, da ima pri sebi kovček poln denarja in rapsodija se lahko prične. Denar leti na vse strani in naša junaka kmalu postaneta del jet-seta, komične scene pa se vrstijo ena za drugo; Harryevo smučanje z Mary Swanson, scena na WCju, gala večer s sovo in cel kup ostalih poskrbijo, da s smehom pridemo do samega konca, kjer se resni del zgodbe oz. ugrabitev srečno razplete, naša junaka pa na samem koncu še enkrat udarita mimo.

Ker se mi zdi, da mi tale zapis ni baš uspel, bi na hitro zaključil s priporočilo o obveznem ogledu za tistih nekaj redkih, ki mogoče filma še niso videli, obenem pa bi opozoril naj ga ne zamešajo z nadaljevanjem oz. Dumb and Dumberer, ki je čista polomija, v kateri se vsi trudijo biti Farrellyi, Carreyi in Danielsi, pa jim to niti približno ne uspeva.

  • Share/Bookmark
 

Zapis je bil objavljen 23.03.2011 ob 08:53 in je shranjen pod Film. Komentarjem lahko sledite z RSS 2.0 virom. Lahko komentirate, ali pustite trackback s svoje strani.

« || »

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !