Zapisal izmisljeni | 23.03.2011 - 16:32 - Kategorije: Film

Kultni film iz leta ‘92, katerega sem si ogledal potem, ko so že vsi vrabčki čivkali, da Sharon Stone pokaže svoje mednožje in nekako zmotno sem predvideval, da gre za nekakšno skropucalo, ki svoje gledalce lovi na to famozno mednožje. Sedaj, slabih dvajset let kasneje, sem ob ponovnem ogledu, še bolj prepričan v svoj zmotni predsodek.

Basic instinct

basic

Zgodba se prične in konča v spalnici, kjer v uvodu vidimo par, kjer je ona zgoraj in po divjem ritmu golih teles, mistična blondinka z droblcem ledu, divje umori nekdanjega rock zvezdnika, ki ga naslednji dan, okrvavljenega in dodobra preluknjanega najdejo v spalnici.

Primer dodelijo detektivu Nicku Curranu, ki ga upodobi Michael Douglas, ki je šel po očetovih stopinjah, kot se reče in z leti postal znan in priznan igralec. Če se ne motim, sem ga prvič videl v tisti znameniti TV seriji The streets of San Francisco, ko se je podil po brežinah tega ameriškega mesta, ki se pojavlja tudi v tem filmu oz. je mesto dogajanja. Douglas je kasneje nanizal kar nekaj uspešnih filmov kot so The jewel of the Nile, Fatal Attraction, legendarni Wall street, The war of the Roses, Black rain, meni izjemni Falling down, Disclosure, The Game, A perfect murder, Traffic itd.

Nicka sled vodi do Catherine Trammel, katero odigra že omenjena Sharon Stone, ki se mi zdi z vsakim letom boljša, vizualno namreč. Razen vloge v Total recall, navedena ni imela, pred tem izdelkom, preveč uspešne kariere, medtem ko je kasneje navduševala še v Sliver, The specialist, The quick and the dead, Casino itd. a dejstvo je, da je bil ta film njen vrh, ki sem nikoli več ni uspela doseči.

Nickov prvi razgovor s Catherine, ki je bila zadnja videna s pokojnim rockerjem, se ne izide preveč dobro in sledi tisto famozno zaslišanje na Policiji, kjer osumljenko sprašujejo o povezavi med umorom in opisom/napovedi tega v njeni knjigi, kjer prav tako fatalka svojo žrtev priveže za posteljo, z dragim svilenim šalom in ga nato preluknja z drobilcem ledu. Samozavestna Catherine prestane zaslišanje kot za šalo, prav tako poligrafsko testiranje in očitno je, da se med njo in detektivom Curranom nekaj plete. Duo je vse pogosteje skupaj, kmalu pa osumljenka ve več o detektivu kot ta o njej in psihološke igrice kdo bo koga se pričnejo. Ob vsem skupaj se razkrije, da je imel Curran v preteklosti kar nekaj težav, dvomljivo streljanje, kokain, seks s svojo terapevtko in ostale stvari, dajo vedeti, da nimamo opravka z angelom. Seveda se zapleteta v razmerje in to privede do ljubosumja osumljinkine ljubimke in ljubosumja detektivove terapevtke.

Kopica žensk, s takšnimi in drugačnimi željami in potrebami ter ubogi Curran, ki je na poti razrešitvi zapletenega primera, nas pripelje do konca filma, kjer predtem umre nekaj protagonistov, medtem ko je sam zaključek nekoliko dvoumen.

Seveda gre za eno od klasik, odličen triler, kjer dobimo prav vse kar mora imeti dober film.

  • Share/Bookmark
 

Zapis je bil objavljen 23.03.2011 ob 16:32 in je shranjen pod Film. Komentarjem lahko sledite z RSS 2.0 virom. Lahko komentirate, ali pustite trackback s svoje strani.

« || »

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !