Zapisal izmisljeni | 17.03.2011 - 00:37 - Kategorije: Glasba, nogometaši

Sledeči video oz. pesem s spornim naslovom Cocain, v izvedbi Erica Claptona, je za enega mojih idolov mladosti. Diego Armando Maradona je namreč pred 20. leti, točneje17.3.1991 padel na doping testu. Vzrok – kokain.

YouTube slika preogleda

Spevna pesmica, ki jo je veličastnega ‘76. leta, spisal John Weldon Cale, bolj znan kot J.J. Cale, vendar pa je svetovno slavo požela šele v cover obliki oz. priredbi, v izvedbi slovitega Boga, kot ga nekateri kličejo, Erica Cleptona. Ta je prepričan, da je to močna anti-drugs pesem, vendar pa se velika večinja ne strinja z njim in jo ima za nekakšno himno oz. odo drogam, konkretno kokainu.

Pa da se vrnem svojemu idolu, slovitemu argentinskemu nogometašu Armanu Diegu Maradoni, ki je pred kratkim slavil okroglih 50. Kot sem že zapisal, je pred 20. leti, ko je še igral v dresu italijanskega Napolija oz. po zmagi Napolija proti Bariju, bil izbran za doping-test in rezultat tega je bil pozitivnost na kokain, za kar je dobil 15-mesečno prepoved igranja. Kot sem prebral, se je tega dne uradno končala ljubezenska zgodba Napolija in Maradone, ki je v tega precej povprečnega prvoligaša prispel ‘84. in postal največji idol njegovih navijačev, kar pa je še pomembneje, ga je popeljal do dveh naslovov državnega prvaka, 1987 in 1990, 1987 je osvojil italijansko pokalno tekmovanje, 1989 pa še Pokal UEFA in kot zadnji trofej Superpokal ‘90. Istega leta, torej 1990 je na Svetovnem prvenstvu v Italiji, s svojo Argentino šel do finala, kjer jih je porazila Nemčija, na poti do tja pa so argentinci izločili domačine italijane in po maradoninih besedah ob aferi, naj bi bil to razlog za podtikanja oz. afero.

Vendar kot vsi skupaj verjetno že vemo, ni bilo ravno tako, Maradona v tej zadnji sezoni v Napoliju ni bil več tisti stari, saj se je zredil, postal počasen in ne preveč okreten, bistvo pa je, da njegove igre niso bile več na nivoju, na katerem smo ga bili vajeni, potrditev tega pa je tudi v statistiki, kjer je zabeleženo, da je v 18. nastopih dosegel le 6 zadetkov.

Po tej 15. mesečni suspenziji se je vrnil v rojstno Argentino, kjer je bil kmalu aretiran zaradi posedovanja kokaina, v celi vrsti škandalčkov pa je zavrnil povratek v Italijo oz. Napoli, zaradi česar je z nogometno kariero nadaljeval v FC Sevilli. Tudi tu njegove igre niso zadovoljile klubskih apetitov in Maradona je z nogometno kariero nadaljeval v Newell’s Old Boysih, kjer pa se je zadržal samo eno leto, saj tudi tu, predvsem zaradi neudeleževanja treningov, ni zadovoljil. Sledilo je Svetovno prvenstvo v ZDA, kjer je odigral samo dve tekmi, saj je bil na vnovični doping-kontroli spet pozitiven na kokain in njegova reprezentančna kariera se je neslavno zaključila, klubska pa se je nadaljevala samo še v domači Boci Juniors, kjer je igral do ‘97, ko je zaključil svojo športno pot nogometaša, saj je bil že v prvem kolu prvenstva spet pozitiven na kokain.

S konzumiranjem tega belega prahu se je Maradona povezoval že od časa, ko je pred Napolijem, nastopal v Barceloni in ni jih malo, ki so bili prepričani, da ga je sloviti katalonski klub prodal predvsem zaradi te razvade, ki je njegovo nogometno kariero upočasnila, nato pa jo še zaustavila oz. uničila. Sledile so mnoge zdravstvene težave, v katerih je komaj ubežal smrti, leta 200 med dopustom v Urugvaju so srčne mišice popustile, zdravstveni delavci pa so v njem spet našli sledove kokaina in pot povratka se je pričela na Kubi, pri velikem revolucionarju Fidelu Castru. Po nekakšnem zatišju, ki pa zaradi razvpitosti Maradone to v resnici nikoli ni bilo, je leta 2004 spet našel pot do naslovnic časopisov, saj je zaradi težav s srcem in dihanjem končal v bolnišnici v Buenos Airesu, kjer je bilo ugotovljeno, da je doživel srčni infarkt, družinski zdravnik pa je zanikal namigovanja, da zaradi predoziranja ….. s kokainom.

Trenutno naj bi bil očiščen, po neslavnem koncu selektorske kariere reprezentance Argenitne, na Svetovnem prvenstvu v Južni Afriki 2010, pa se smuka po svetu in išče primerno zaposlitev.

Diego – 50, Cocain – najmanj 20

 • Share/Bookmark
 

Zapis je bil objavljen 17.03.2011 ob 00:37 in je shranjen pod Glasba, nogometaši. Komentarjem lahko sledite z RSS 2.0 virom. Lahko komentirate, ali pustite trackback s svoje strani.

« || »

5 komentarjev

 1. 17.03.2011 @ 01:22

  IZTOK GARTNER

  Poleg Maradone mi je bil večji car le še Pele. Nato dolgo ni nikogar.

  Zapisal IZTOK GARTNER
 2. 17.03.2011 @ 10:25

  hm, le kdo bi vedel, kako bi Maradona čaral po igrišču brez cocaina…..vseeno pa ostaja mali zeleni največji med največjimi vseh časov….tudi za nogomet….

  Zapisal Don Marko M
 3. 18.03.2011 @ 00:12

  Jaz sem odraščal v času Maradone in verjetno mi je zaradi tega daleč pred vsemi ostalimi, po igralnih kvalitetah, karizmi in vsem kar gre zraven, celo njegovo redno spogledovanje s kokainom me nikoli ni preveč motilo. Le v zadnjih letih se mi zdi, da se preveč sili v ospredje oz. to počne preveč nasilno, odbijajoče ….

  Pele me ne gane preveč, pri čemer se strinjam s tistimi, ki pravijo, da ni imel resne/kredibilne klubske kariere Odločil se je namreč za ameriško smer, ki še do danes ni dobila neke veljave, namesto evropske, kjer se je vedno igral najkvalitetnejši nogomet.

  Menim, da bi bil brez kokaina še uspešnejši, predvsem pa dolgotrajnejši na vrhunskem nivoju, kar mu po Napoliju ni nikoli več uspelo.

  Zapisal izmisljeni
 4. 19.03.2011 @ 09:48

  Ne morš verjamt, oglaša se gartner, ki verjetno v življenju še ni pogledal nogometne tekme in ne pozna drugega kot Maradone in Peleta.

  Zapisal nikokaoja
 5. 7.01.2012 @ 22:46

  [...] Zvezna vrsta: Diego Maradona – Veliki Diego se v Barceloni ni zadržal dolgo, a dejstvo da gre za najboljšega igralca, ki je kadarkoli igral za to moštvo, pomeni, da mora biti v tej ekipi, v all stars Barci. Zame kot pristaša Reala je dejansko škoda, da je sploh kdaj zaigral za njih, še posebaj če se ve, da se je prav tam navlekel na drogo, kokain.   [...]

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !